Hyppää sisältöön

Demo antoi nuorille naispoliitikoille välineet vaikuttamiseen Nepalissa

“Aikaisemmin vastakkainasettelu ja kostonhalu olivat päällimmäiset tunteet eri poliittisia ideologioita edustavien naisten välillä, mutta nyt näemme, että on monia kysymyksiä, joihin meidän kannattaa vaikuttaa yhdessä”, kertoi Demon Nepalissa toteuttamaan “Nuoret tasa-arvon puolesta” -hankkeeseen osallistunut Young Communist Leaguen Mina Sharma.

Demon vuosina 2013–2015 paikallisen tasa-arvojärjestö Asmitan kanssa toteuttamassa hankkeessa koulutettiin 612 nuorta naispoliittikkoa yli kymmenessä Nepalin piirikunnassa ja hankkeen aktiviteetteihin osallistui yhteensä noin 1500 puolueiden jäsentä.

Hankkeen arvioinnissa todettiin sen olleen ensimmäinen laatuaan Nepalissa ja EU valitsi sen yhdeksi kymmenestä esimerkillisestä EIDHR-rahoituksella tehtävästä hankkeesta tutkimusraportissaan “Study on Political Party Support”.

Puolueiden välisen yhteistyön mahdollistamisen lisäksi osallistujille annettiin perustaitoja, joita tarvitaan demokraattisessa politiikassa toimimiseen, itsevarmuudesta ja julkisesta puhumisesta lähtien.

“Monilla koulutuksiin osallistuneilla naispoliitikoilla ei ollut rohkeutta puhua yleisön edessä. Koulutuksissa he pääsivät ujoudesta eroon ja pystyvät nyt esittämään mielipiteensä”, sanoi Nepal Students’ Unionia edustava Gyanu Timilsina.

Yksi koulutuksissa esiin nousseista räikeimmistä epäkohdista oli tiedon puute, jossa nuoret kasvavat Nepalissa. Erityisesti tämä koskettaa naisia, sillä politiikkaa on perinteisesti pidetty miesten alana.

“Koulutuksissa ymmärsimme, kuinka emme saa edes omilta puolueiltamme tarpeeksi tietoa. Kuinka nuoret naispoliitikot voisivat edetä puolueissaan ja politiikassa, jos emme tiedä oikeuksistamme tai siitä mitä milloinkin tapahtuu?” selitti Rekha Gupta Sadhbhawana -puolueesta.

Koulutukseen osallistuneet naiset Bajurassa, Nepalin länsiosassa
Koulutukseen osallistuneet naiset Bajurassa, Nepalin länsiosassa

Hankkeen arvioinnissa todetaan, että erityisen tärkeää oli saada nuoret naispoliitikot tietoisiksi siitä, kuinka järjestelmällistä sukupuoleen perustuva syrjintä on Nepalissa. Arvioijat pitävätä sukupuolten välistä epätasa-arvoa ehkä tärkeimpänä demokraattista kehitystä rajoittavana tekijänä Nepalissa.

Tilannetta kuvaa hyvin se, että hankeen parissa moni nuori nainen sai ensimmäisen kosketuksensa siihen, että nainenkin voi olla kouluttaja. Demon kumppanijärjestö Asmitan kouluttajat ansaitsevatkin arvioinnin mukaan varauksettomat kehut. Hankkeen aikana moni naispoliitikko ymmärsi kuinka näitä epäkohtia voi nostaa esiin ja useat heistä nousivatkin hankkeen aikana tärkeämpiin tehtäviin puolueissaan tai niiden järjestöissä.

Hankkeen aikana sen koordinoinnista vastannut poliittisten nuoriso- ja opiskelijärjestöjen jäsenistä koostunut ohjausryhmä pääsi myös osallistumaan korkean tason seminaareihin, joiden aikana he tapasivat muun muassa presidentti Tarja Halosen ja entisen kehitysministeri Heidi Hautalan. Nepal Tarun Dalia edustava Laxmi Khatiwada kertoi yllättyneensä siitä miten naispoliitikot ympäri maailman kohtaavat samanlaisia ongelmia ja totesi samalla, että menestystarinoista on hyvä oppia.

Tarja Halonen tapaamassa hankkeen ohjausryhmää
Tarja Halonen tapaamassa hankkeen ohjausryhmää

Hankkeen toteuttamista haittasi Nepalin hallinnon koventunut ilmapiiri ja jatkuvasti muuttuvat vaatimukset erityisesti politiikan parissa toimivia järjestöjä kohtaan. Vuoden 2014 aikana hankkeen aktiviteetit olivat jäissä puolen vuoden ajan lupapaperien uusimisen venyessä. Keväällä 2015 Nepalia koetelleet maanjäristykset taas estivät viimeisten toimintojen loppuun saattamisen.

Nepalin hallinnon asettamat vaatimukset ja osaltaan Suomen hallituksen esittämät leikkaukset kehitysyhteistyövaroihin johtivat siihen, että Demo ei hakenut jatkoa hankkeelle ja päätti lopettaa toimintansa Nepalissa elokuun 2015 lopussa.

Projekti toteutettiin EU:n ihmisoikeus- ja demokratiainstrumentin ja ulkoasiainministeriön rahoituksella.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.