Hyppää sisältöön

“Jatkuvaa oppimista” Myanmarin politiikkakoulussa

Myanmarin politiikkakoulu (MySoP) aloitti toimintansa joulukuussa ja sen ensimmäinen kurssi on kohta päätöksessä. Mitä ensimmäisen kurssin aikana tapahtui ja miksi politiikkakoulu perustettiin? Politiikkakoulun koordinaattori ja Demon ja NIMD:n yhteinen maavastaava Bram Steenhuisen kertoo lisää.

Miksi Myanmarin politiikkakoulu perustettiin?

Tällaista koulutusta tarvitaan kolmesta syystä. Ensimmäinen asia, jonka poliitikot mainitsivat, kun suunnittelimme kursseja heidän kanssaan, oli tarve saada lisää tietoa politiikasta ja käytännön taitoja toimia demokratiassa. Osallistujat ovat alueellisen tason poliitikoita ja heistä kaikista voi tulla tärkeitä johtajia alueellaan tai kansallisesti.

Politiikkakoulussa he parantavat teoreettista osaamistaan ja teroittavat käytännön työkalujaan, jotta heistä tulisi parempia poliitikkoja ja puolueistaan demokraattisesti vahvempia. Suurimmalle osalle osallistujista tämä on ensimmäinen kerta, kun he saavat poliittista koulutusta.

Toinen keskeinen syy on puolueiden välisen vuoropuhelun vahvistaminen. Tällä hetkellä poliittinen tilanne on melko kärjistynyt. Politiikkakoulu tuo poliitikkoja lähemmäs toisiaan, erityisesti inhimillisellä tasolla. Vaikka he olisivat täysin eri mieltä asiakysymyksistä – mikä on tarpeellista demokratiassa – tarjoaa politiikkakoulu mahdollisuuden kaventaa puolueiden välisiä kuiluja, edistää keskustelua ja etsiä yhteisiä ratkaisuja tai ainakin oppia hyväksymään erilaiset mielipiteet.

Kolmas syy on demokratian merkitys suurten kysymysten ratkaisemiseksi. Terveys, koulutus, talous, luonto… Nämä kysymykset koskettavat kaikkia Myanmarissa. Koulutus auttaa osallistujia keskustelemaan ja tekemään tavoitteellista politiikkaa koskien näitä asioita.

Politiikkakoulun työntekijät Nay Myo Aung ja Bram Steenhuisen

Politiikkakoulun työntekijät Nay Myo Aung ja Bram Steenhuisen

Miltä koulutus näyttää käytännössä?

MySoP:in jokainen kurssi koostuu neljästä yhden viikon intensiivijaksosta. Päivittäin työskennellään yhdeksän tuntia teorian ja käytännön harjoitusten parissa. Tavoite on edetä alue tai osavaltio kerrallaan. Intensiivikurssin jälkeen sen suorittaneille suunnitellaan myös kevyempiä jatkoaktiviteetteja.

Osallistujien motivaatio on hämmästyttävä. Tapana oli aloittaa joka aamu puoli yhdeksältä. Suurin osa osallistujista oli kuitenkin valmiina aina jo tasan kahdeksalta haluten jo aloittaa. Ja nyt aloitamme siis kahdeksalta. Onneksi meillä on kaksi kouluttajaa, jotta pysymme heidän tahdissaan. Tämä into on mielestäni erittäin myönteinen merkki ajatellen maan kehitystä. Jos tulevaisuuden johtajat ovat valmiina astumaan suuriin saappaisiin, kun he saavat sen mahdollisuuden, he pystyvät varmasti kehittämään maata sen kansalaisten etujen mukaisesti!

Minkälaisia odotuksia osallistujilla on? Entä ensimmäiset kokemukset kurssin alkamisen jälkeen?

Osallistujat arvostavat kurssia, koska he saavat lisää tietoa politiikasta ja demokratisoitumisesta niin Myanmarissa kuin laajemmassa Kaakkois-Aasian kontekstissa. Käytännöllinen lähestymistapa, kuten väittelyt ja kampanjointitaitojen kehittäminen ovat erittäin pidettyjä. Tällainen on suurimmalle osalle täysin uutta. On upeaa nähdä kuinka paljon ihmiset kehittyvät muutamassa päivässä ja kuinka he yhtäkkiä pystyvät esittämään asiansa ja keskustelemaan asiantuntevasti ja itsevarmasti.

Erittäin toiveita herättävää on se, että osallistujat oppivat toisiltaan politiikasta, mutta myös henkilökohtaisista asioista. Jotkut osallistujista ovat olleet kalastajia tai maanviljelijöitä ja toiset ovat olleet politiikassa jo vuosikymmenen tai pidempään. He ovat kiinnostuneita toistensa kokemuksista ja haluavat oppia toisiltaan. Poliittisesti tuoreet alkavat näyttää yhä enemmän itsevarmoilta poliitikoilta, kun taas kokeneemmat saavat konkreettista tietoa tavallisten kansalaisten elämästä. Omasta mielestäni tämä on erittäin mielenkiintoinen prosessi ja juuri tämän takia on hienoa, että kurssilla on ihmisiä niin erilaisista lähtökohdista.

Osallistujat ovat myös kiinnostuneita Hollannin ja Suomen kokemuksista demokratiasta. Eivät vain siksi, että Demo ja NIMD rahoittavat politiikkakoulua, vaan myös sen takia, että molemmat maat ovat todellisia monipuoluedemokratioita. Tällä hetkellä Myanmarissa on yli 70 puoluetta ja monet niistä ovat aivan uusia. Vaikka maat ovat todella erilaisia, on erittäin tärkeää ymmärtää kuinka poliittiset puolueet toimivat keskenään, muodostavat hallituksia, valvovat toisiaan ja työskentelevät yhteisten tavoitteiden puolesta. Tämä kaikki on osallistujista erittäin kiehtovaa ja tekee koulutuksen sisällöstä mielestäni entistäkin ainutlaatuisempaa.

Oppimista tapahtuu kaikkiin suuntiin. Luulen, että kouluttajat ja minä opimme osallistujalta vähintään yhtä paljon kuin osallistujat meiltä. Politiikkakoulussa oppiminen on jatkuvaa ja loputonta!

Ensimmäisen kurssin koulutus Tanintharyin alueella eteläisessä Myanmarissa

Ensimmäisen kurssin koulutus Tanintharyin alueella eteläisessä Myanmarissa

Kuinka itse päädyit Myanmariin ja demokratituen pariin?

Kävin Myanmarissa ensimäistä kertaa turistina vuonna 2004. Sen jälkeen lähdin opiskelemaan politiikkaa ja kansainvälistä kehitystä. Vuonna 2011 sain mahdollisuuden palata Myanmariin työskentelemään ihmiskaupan vastaisessa järjestössä.

Sen jälkeen opiskelin Myanmarin maaseudulla burman kieltä ja lopulta huomasin, että Demo ja NIMD etsivät työntekijää järjestämään jo jonkin aikaa valmisteilla ollutta Myanmarin politiikkakoulua.

Olen intohimoinen sekä politiikan että Myanmarin suhteen, joten tämä on erittäin hyvä yhdistelmä minulle. Nyt olemme palkanneet ensimmäiset paikalliset työntekijämme ja tarkoitus on, että ennen pitkää politiikkakoulu pyörii täysin paikallisin voimin.

Myanmarin politiikkakoulun ensimmäinen kurssi valmistuu perjantaina 6. helmikuuta.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.