Hyppää sisältöön

Kilpasiskoista ja kiintiönaisista perustuslakia muuttavaksi voimaksi – Demon 10-vuotinen työ Tansaniassa päättyi

 

Syksyllä 2006 Tansanian parlamenttipuolueiden naisedustajat päättivät, että he voivat vaikuttaa naisten asemaan parhaiten toimimalla yhdessä yli puoluerajojen. Tuolloin kaikilla puolueilla ei ollut virallista naisjärjestöä eivätkä eri puolueita edustavat naiset tehneet yhteistyötä.

Kädenojennuksena oppositiopuolueiden naisia kohtaan, valtapuolue CCM:n naisjärjestö UWT kutsui muiden puolueiden edustajia seuraamaan omaa vuosikokoustaan. UWT on Tansanian vanhin ja yksipuolueaikana myös ainoa poliittinen naisjärjestö. Yhteistyön kautta nuorempien oppositiopuolueiden naiset pääsivät jakamaan kokemuksia ja ottamaan oppia naisjärjestöjen toiminnasta.

Pohjatyö naisten verkostoitumista varten oli alkanut jo muutamaa vuotta aikaisemmin Suomen ulkoministeriön Afrikan ja Lähi idän -yksikön pilottiyhteistyönä tansanialaisten parlamenttipuolueiden kanssa. Kun viiden tansanialaisen puolueen puheenjohtajat vierailivat Suomessa vuonna 2006, toivottiin Suomelta ja juuri perustetulta Demolta tukea naisten poliittisen osallistumisen vahvistamiseen. Suomen tasa-arvokokemukset kiinnostavat maailmalla ja myös Tansaniassa katsottiin, että Suomella on arvokasta kokemusta, josta voisi oppia.

Tansania oli siten ensimmäinen maa, jossa syksyllä 2005 perustetun Demon vakituinen toiminta aloitettiin.

Tansanian naispoliittikkojen yhteistyöfoorumi

Yhteistyön alkuvaiheita suunnittelemassa Tansaniassa

Tansanian naiset nousseet merkittäviin poliittisiin asemiin

Pian UWT:n seminaarin jälkeen muun muassa pääoppositiopuolue Chademaan perustettiin oma naisjärjestö BAWACHA, joka ensimmäisen järjestönä piti sisäiset vaalit. Myös muiden puolueiden naisjärjestöissä naiset aktivoituivat vaikuttamaan ja useita toiminnassa mukana olleita naisia nimettiin puolueiden päätöksentekoelimiin. Alkuvaiheessa kumppanitahon löytämisessä oli omat haasteensa ja Demo toimi suoraan puolueiden naisjärjestöjen kanssa.

Yhteistyö otti merkittävän harppauksen eteenpäin vuonna 2010, kun Tansanian poliittisten naisjärjestöjen yhteistyöfoorumi Tanzania Women Crossparty Platform (T-WCP) itsenäistyi viralliseksi, rekisteröidyksi toimijaksi. Salma Kikweten – silloisen presidentin puolison – osallistuminen takasi tilaisuudelle suuren mediahuomion.

Tansanian naispoliitikkojen yhteistyöfoorumi

Tansanian naispoliitikkojen yhteistyöfoorumi T-WCP perustettiin virallisesti vuonna 2010

Vuoden 2010 vaaleissa monia nuoria naisia asettui ehdolle omissa puolueissaan yhteistyöstä rohkaistuneina, mutta valitettavasti T-WCP:n naiset joutuivat odottamaan vielä seuraavat viisi vuotta – vuoden 2015 vaaleihin – ennen kuin naisten osallistumisen vahvistaminen todella tunnustettiin puolueissa tärkeäksi.

Vuoden 2015 vaaleissa esiin nousi useita nuoria naisia, jotka tulivat äänestetyksi parlamenttiin päihittäen vanhempia miesehdokkaita. Lehdistössä puhuttiin jo “girl power” -ilmiöstä, kun parlamentin varapuhemieheksi valittiin nuori nainen, Tulia M. Ackson, ja maan varapresidentiksi Samia Suluhu, ensimmäinen nainen tässä tehtävässä.

Vuoden 2015 vaalien jälkeen on jo turvallista sanoa, että naisten tasavertainen poliittinen osallistuminen on todella noussut Tansanian poliittisella agendalla tärkeäksi aiheeksi. Tämä oli yksi tavoitteista, jonka Demo asetti yhteistyölle sen alkaessa. “Demon mahdollistaman yhteistyön avulla naiset eri puolueista ovat pystyneet muodostamaan yhteisen agendan ja edistämään sitä puolueissa ja maan hallinnossa. Ilman Demoa ja suomalaisten poliitikkojen tukea tämä ei olisi ollut mahdollista”, kommentoi T-WCP:n koordinaattori Ave Maria Semakafu Demon 10-vuotisjuhlan yhteydessä syksyllä 2015.

Tasa-arvoa Tansanian uuteen perustuslakiin

Vuonna 2012 Tansaniassa aloitettiin perustuslain uudistusprosessi. T-WCP oli mukana alusta lähtien, jotta naisten tasavertainen poliittinen osallistuminen saataisiin kirjattua uuteen perustuslakiin Afrikan Unionin asettaman 50:50 tavoitteen mukaisesti. Muun muassa T-WCP:n koordinaattori ja yhtä vaille kaikki hallituksen jäsenet saivat paikan perustuslakia säätävässä kokouksessa, ja ensimmäinen tavoite täyttyi, kun naiset yli puoluerajojen toimien saivat vaatimuksensa sukupuolikiintiöstä puheenjohtajiston valinnassa läpi. Näin ollen, naisten tuella, varapuheenjohtajaksi valittiin nykyinen varapresidentti, Samia Suluhu.

Naisten yhteistyö yli puoluerajojen naisten asemaan ja osallistumiseen liittyvissä kysymyksissä on siis vakiintunut puolueiden naisjärjestöjen toimintatavaksi. Tämä oli toinen päätavoite, jonka Demo asetti yhteistyölle. Perustuslakiuudistuksen myötä poliittiset naisjärjestöt tekevät myös aiempaa enemmän yhteistyötä laajemman naisliikkeen kanssa.

Uuden perustuslain kohtalo on vielä auki sitä käsittelevän kansanäänestyksen siirryttyä lokakuun 2015 vaalien yli, mutta läpi mennessään se toisi rakenteellisia muutoksia naisten poliittiseen osallistumiseen Tansaniassa. Luonnokseen on kirjattu, että kaikissa päätöksentekoelimissä naisten ja miesten osallistumisen tulee olla tasavertaisesti jakaantunut.

Näin ollen Tansanian on mahdollista saavuttaa sukupuolten 50:50 edustus lähitulevaisuudessa. Tämä vaatii kuitenkin vielä T-WCP:n aktiiveilta paljon työtä ja edustus on tietysti ainoastaan askel kohti politiikkaa, jossa tasa-arvokysymykset huomioidaan kattavasti kaikilla politiikan aloilla.

Nämä askeleet Tansanian naispoliitikkojen on otettava ilman Demon tukea, joka päätettiin lopettaa hallituksen kehitysyhteistyöhön kohdistamien leikkausten takia.

Paikallistason koulutus naispoliitikoille on ollut tärkeä osa T-WCP:n toimintaa

Paikallistason koulutus naispoliitikoille on ollut tärkeä osa T-WCP:n toimintaa

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.