Hyppää sisältöön

Kohti puoluerajat ylittävää naisten yhteistyötä Sambian parlamentissa

Demo, UNDP:n Sambian maatoimisto ja Sambian parlamentin naisverkosto järjestivät yhdessä koulutuksen maan parlamentin naiskansanedustajille ja -ministereille syyskuun lopussa Chisambassa Sambiassa. Koulutuksen tarkoituksena oli jakaa hyviä käytäntöjä naisten puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä parlamenttitasolla.

Suomesta koulutukseen osallistuivat kouluttajina kansanedustajat Pia Kauma Kokoomuksesta ja Aino-Kaisa Pekonen Vasemmistoliitosta, kummatkin eduskunnan naisverkoston jäseniä. Lisäksi Sambiassa mukana olivat Demon ohjelmasuunnittelija Hanne Hämäläinen ja konsultti Elina Hatakka.

Ryhmätöissä pohdittiin epätasa-arvon syitä ja ratkaisuja näihin ongelmiin

Ryhmätöissä pohdittiin epätasa-arvon syitä ja ratkaisuja näihin ongelmiin

Sambian parlamentissa naisia on 158 kansanedustajasta 20. Pieneen määrään vaikuttavat muun muassa miesten valitsemista suosiva vaalitapa, kulttuuriset asenteet, puolueiden rakenteet sekä koulutuksen että rahoituksen puute. Sambiassa ei ole myöskään käytössä kiintiöitä, jotka nostaisivat naisten määrää parlamentissa. Suomessa naisia on eduskunnan 200 edustajasta 84 eli 42 prosenttia ja Suomi on yksi niitä harvoja maita, joissa naisten määrä parlamentissa on yli 40 prosentin ilman erityisesti asetettuja kiintiöitä.

Koulutus keskittyi naisten puoluerajat ylittävään yhteistyöhön ja hyviä esimerkkejä haettiin Suomen lisäksi muun muassa Tansaniasta, jossa Demo tukee naisten poliittista yhteistyöfoorumia. Koulutuksessa Pia Kauma kertoi Suomen poliittisesta järjestelmästä ja Aino-Kaisa Pekonen kertoi tarkemmin eduskunnan naisverkostosta ja sen toiminnasta ja saavutuksista. Etenkin äitiyspakkaus herätti paljon keskustelua ja kiinnostusta.

Sambian tasa-arvoministeri Inonge Wina (PF) kertoi osallistujille CEDAW-komitean suositusten toimeenpanosta

Sambian tasa-arvoministeri Inonge Wina (PF) kertoi osallistujille CEDAW-komitean suositusten toimeenpanosta

Tärkeimpänä koulutuksen antina pidettiin ymmärrystä siitä, että naisten puoluerajat ylittävä yhteistyö on mahdollista eriävistä mielipiteistä huolimatta. ”Koulutuksesta jäi erityisesti mieleen se, että sambialaiset naiskansanedustajat epäilivät, voimmeko Aino-Kaisan kanssa todella olla samaa mieltä asioista, joita naisten asemassa pitää parantaa, vai yritämmekö vain luoda mielikuvaa yhteisymmärryksestä vaikka olisimme oikeasti eri mieltä. He olivat ällistyneitä siitä, että täysin erilaista poliittista kantaa edustavat naiset voivat toimia yhdessä. Itse yritin kaikissa yhteyksissä sanoa, että on keskityttävä viemään niitä asioita eteenpäin, mistä voimme olla samaa mieltä eikä niitä, joissa näkemyksemme ovat erilaiset, jopa vastakkaiset”, totesi Pia Kauma koulutuksen jälkeen.

Koulutuksessa hyvien käytäntöjen jakamisen lisäksi pohdittiin myös konkreettisia teemoja ja aiheita tasa-arvon parantamiseksi, joita Sambian naisedustajat voisivat yhdessä ajaa eteenpäin. Muun muassa koulutus ja lapsiavioliitot koettiin tärkeiksi puoluerajat ylittäviksi teemoiksi. Lisäksi pohdittiin paljon, miten naiskansanedustajat voisivat yhdessä murtaa asenteita, joiden mukaan naisten ei tulisi toimia politiikassa. Koulutuksen yhtenä tuloksena olikin televisiomainosten suunnittelu, jotta naiskansanedustajat pääsevät kertomaan roolistaan ja saavutuksistaan parlamentissa.

Kansanedustaja Moono Lubezhi (UPND) purkamassa ryhmätyön tuloksia, jossa pohdittiin yhteistyötä miesten kanssa tasa-arvon parantamiseksi

Kansanedustaja Moono Lubezhi (UPND) purkamassa ryhmätyön tuloksia, jossa pohdittiin yhteistyötä miesten kanssa tasa-arvon parantamiseksi

Seuraavassa vaiheessa pohdimme, millä tavoin naiset pystyisivät parlamentissa vaikuttamaan siihen, että epätasa-arvosta päästäisiin eroon. Vaikutuskeinoiksi löydettiin muun muassa budjettiin vaikuttaminen, tietouden lisääminen, kouluverkoston saavutettavuuden parantaminen ja lakien säätäminen”, kertoi Aino-Kaisa Pekonen.

Eväinä sambialaisille naiskansanedustajille jäi heidän kokoamansa lista teemoista, joihin kannattaa vaikuttaa yhdessä, mutta ennen kaikkea kipinä tämän yhteistyön aloittamiselle. Myös Demon tuottama dokumentti Tansaniassa tehdystä naisten puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä loi uskoa muutoksen mahdollisuuteen.

Parasta koulutuksessa oli ymmärrys siitä, miten me naiset voimme yhteistyöllä vaikuttaa lainsäädäntöön ja siten tasa-arvon toteutumiseen”, totesi yksi koulutukseen osallistunut sambialainen kansanedustaja.

Lue myös Aino-Kaisan Pekosen blogikirjoitus matkalta.

Aino-Kaisa Pekonen mukana pohtimassa, miten parlamentin naisverkosto voisi kehittää yhteistyötään tutkimuslaitosten ja kansalaisjärjestöjen kanssa

Aino-Kaisa Pekonen mukana pohtimassa, miten parlamentin naisverkosto voisi kehittää yhteistyötään tutkimuslaitosten ja kansalaisjärjestöjen kanssa

 

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.