Hyppää sisältöön

Suomalainen kunnallispolitiikka kiinnosti tunisialaisia

2012 10 30tunisialaiset

Demon tukeman Tunisian politiikkakoulun ensimmäisen kurssin opiskelijoista koottu ryhmä vieraili Suomessa kuntavaalien alla lokakuussa. Opintomatkalla seurattiin tulevien kuntavaalien kampanjointia ja tutustuttiin suomalaiseen yhteiskuntaan.

Tunisiassa käytiin vuosi sitten ensimmäiset vapaat vaalit vallankumouksen jälkeen ja maahan ollaan tällä hetkellä luomassa perustuslakia ja uusia demokraattisia instituutioita. Vierailut esimerkiksi kuntaliitossa ja oikeusministeriössä herättivätkin paljon käytännön kysymyksiä muun muassa äänestämisen käytännönjärjestelyistä sekä kansanedustajien roolista kunnallispolitiikassa.

Vierailun aikana eri puolueet ja niiden nuorisojärjestöt esittelivät omaa kuntavaalikampanjointiaan ja kertoivat organisaatioidensa toiminnasta. Politiikkakoululaiset seurasivat kampanjointia kaduilla, sekä kävivät englanninkielisessä vaaliväittelyssä.

Hämmennystä tunisialaisissa herätti kuinka vähän tulevat vaalit ylipäätään näkyivät Suomen katukuvassa. He pohtivat, tehdäänkö valtaosa suomalaisesta poliittisesta kampanjoinnista vain netissä. Myös vaalikoneiden suosio herätti hämmennystä, sillä niiden nähtiin vähentävän poliitikkojen ja äänestäjien välistä kanssakäymistä.

2012 10 30vierailu

Vierailijat tapasivat Pekka Haaviston Vihreiden vaalipaneelissa.

Hallitusohjelmista apua yhteisen päämäärän määrittelemiseen myös Tunisiassa?

Suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin olennaisesti kuuluva koalitiopolitiikka ja monien eri puolueiden koalitiohallitusten toiminta herättivät vierailijoissa kiinnostusta. Etenkin tarkasti määritellyt hallitusohjelmat, joihin kaikki hallituspuolueet yhdessä sitoutuvat, koettiin kiinnostavana esimerkkinä Tunisialle. Vallankumouksen jälkeen maassa syntyi koko liuta uusia puolueita, jotka muodostivat keskenään koalitioita ilman selviä yhteisiä suunnitelmia, joka on tuottanut ongelmia yhteisen politiikan muodostuksessa.

Tunisian School of Politicsin johtajan Ahmed Drissin mukaan yksi Tunisian tämän hetken suurimmista haasteista on eri puolueiden vaikeus työskennellä yhdessä, johon politiikkakoulu pyrkii vaikuttamaan positiivisesti tuomalla eri puolueiden edustajia samaan tilaan keskustelemaan toistensa kanssa vastakkainasettelun sijaan.

 2012 11 1 vierailu kuntaliitto

Vierailu kuntaliitossa herätti kysymyksiä paikallishallinnosta ja kuntien velvollisuuksista.

Tasa-arvosta naisten täydentävyyteen?

Vuosi sitten pidettyjen vaalien voittaja oli islamistinen Ennahda-puolue, jonka pyrkimyksistä ja vaikutuksesta tulevaan perustuslakiin on kannettu huolta. Tunisialaispoliitikot sanoivat suhtautuvansa luottavaisesti perustuslakiprosessiin, mutta samalla olivat sitä mieltä, että perustuslakiprosessin etenemistä tulee jatkuvasti tarkkailla, sekä esittää kysymyksiä tulevan perustuslain sisällöstä sitä säätävälle kokoukselle.

Syyskuussa suuren kohun aiheutti perustuslakiin suunniteltu maininta naisten täydentävyydestä tasa-arvoisuuden sijaan. Kansalaisjärjestöt nousivat äänekkäästi vastustamaan kirjausta ja siitä luovuttiin. Tunisia on perinteisesti nähty arabimaista tasa-arvoisimpana ja nyt onkin kannettu huolta siitä, tapahtuuko vallankumouksen jälkeen käännös huonompaan suuntaan naisten oikeuksissa. Politiikkakoulun naisedustajat olivat kuitenkin sitä mieltä, että naisten asema on Tunisiassa hyvä ja muistuttivat, että naiset saivat esimerkiksi ensimmäisenä muslimimaista aborttioikeuden juuri Tunisiassa.

Tunisian School of Politics on Demon, CEMI:n (Centre des Études Méditerranées), NIMD:in (Netherlands Institute for Multiparty Democracy) ja Bulgarian School of Politicsin yhteistyöprojekti, jonka tavoitteena on lisätä eri puolueiden nuorien valmiuksia ja kykyä ymmärtää paremmin politiikkaa ja monipuoluejärjestelmää, sekä kykyä toimia yhdessä myös yli puoluerajojen. Lisäksi ohjelma tarjoaa tunisialaisille ja eurooppalaisille poliitikoille mahdollisuuksia molemminpuoliseen oppimiseen ja kokemustenvaihtoon. Lisää Tunisiasta ja politiikkakoulusta voit lukea täältä.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.