Hyppää sisältöön

Uusi hanke tukemaan luonnonvarojen demokraattista hallintoa Mosambikissa

 

Demo aloittaa uuden luonnonvarojen demokraattista hallintoa tukevan hankkeen Mosambikissa.

Hiljattain löydetyt uudet luonnonvaraesiintymät tarjoavat Mosambikille tärkeän taloudellisen voimavaran sen talouden keskittyessä jo valmiiksi kaasu-, öljy- ja mineraalivarojen hyödyntämiseen sekä metsätalouteen. Luonnonvarojen hyödyntämiseen liittyvät erimielisyydet ovat kuitenkin yksi keskeisimpiä konfliktien syitä ja siksi niiden demokraattiseen hallintaan on tärkeää panostaa.

Hankkeen tavoitteena on, että Mosambikin parlamentilla ja paikallisilla parlamenteilla kolmessa provinssissa (Cabo-Delgado, Tete, Inhamabane) on kyky valvoa aktiivisesti luonnonvarojen hyödyntämistä ja arvioida maan lainsäädäntöä luonnonvarojen hallintoon liittyen

Hankkeen alkuvaiheessa keskitytään parlamentaarikkojen kouluttamiseen kaivostoiminnan ja luonnonvarasektorin vaikutuksista sekä valvonnasta ja niihin kytkeytyvistä ihmisoikeus- ja ympäristökysymyksistä. Koulutuksia järjestetään yhteistyössä Mosambikin parlamentin koulutuskeskuksen sekä Eduard Mondlane -yliopiston kanssa.

Tavoitteena on lisäksi lisätä vuoropuhelua eri tason päättäjien kesken sekä päättäjien, tutkijoiden ja kansalaisyhteiskunnan välillä. Varsinaisen koulutuksen lisäksi tarkoituksena on luoda turvallinen keskusteluympäristö ja edistää rakentavaa vuoropuhelua.

Poliittisen keskustelukulttuurin vahvistaminen on erittäin tärkeää voimakkaasti kärjistyneessä poliittisessa tilanteessa. Mosambik itsenäistyi vuonna 1975 Portugalista, minkä jälkeen maata koetteli pitkä sisällissota. Rauhansopimuksen jälkeen Mosambikissa otettiin käyttöön monipuoluejärjestelmä, mutta käytännössä politiikkaa hallitsee vastakkainasettelu kahden pääpuolueen Frelimon ja Renamon välillä.

Herkkä poliittinen tilanne vaikuttaa myös luonnonvarojen hallintoon. Vaarana on, että pitkän aikavälin kestävyys sekä ympäristöön ja paikallisväestöön kohdistuvat riskit sivuutetaan, kun tavoitellaan lyhyen aikavälin poliittisia ja taloudellisia voittoja.

Demon aiempaan kokemukseen nojaten yhtenä toimintamuotona Mosambikin hankkeessa on mosambikilaisten ja suomalaisten päättäjien välinen vertaisoppiminen.

Kolmivuotinen hanke on osa ulkoasiainministeriön kahdenvälistä yhteistyötä Mosambikin kanssa. Demon kumppaneina hankkeessa ovat mosambikilainen Associacão Instituto para Democracia Multipartidária (AIMD) sekä hollantilainen Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD).

Kuva: “The flag”, CC BY 2.0 Miran Hojnik / Rajattu alkuperäisestä

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.