Hyppää sisältöön

Vaikuttamisohjelma sai nuorisopoliitikot pohtimaan kehityskysymyksiä

Demon ja YK:n kehitysohjelma UNDP:n Pohjoismaiden toimiston yhdessä järjestämä vaikuttamisohjelma toi nuorisopoliitikkoja kaikkien eduskuntapuolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöistä Helsingin Uunisaareen neljän intensiivisen päivän ajaksi huhtikuussa. “Hearing the Voices of the Youth. Expanding the Opportunities for Youth in Development” -koulutusohjelma järjestettiin keväällä 2013 kolmatta kertaa.

Ohjelmaan kuuluu intensiivikurssi Suomessa sekä Nepalin opintomatka, johon osallistuu yksi edustaja jokaisesta puolueesta. Koulutuksen läpileikkaavina teemoina ovat Nepal, nuoret, demokratia ja ihmisoikeudet. Sisältö on myös tiiviisti sidottu Suomen ja puolueiden omaan toimintaan.

Uunisaaren idyllisissä puitteissa pidetyn intensiivikurssin ohjelma oli tiivis ja monipuolinen. Ensimmäinen päivä toimi johdatuksena koulutuksen teemaan esitellen kehitysyhteistyötä erityisesti Suomen näkökulmasta. Toinen päivä keskittyi kehityksen tämänhetkisiin globaaleihin tavoitteisiin ja trendeihin, ja kolmas päivä demokratian, konfliktien ja kehityksen keskinäisiin yhteyksiin. Viimeisenä Uunisaaressa vietettynä päivänä perehdyttiin ilmastonmuutoksen kehitysvaikutuksiin ja luotiin katsaus muun muassa kansainvälisten ilmastoneuvotteluiden tilaan. Tämän jälkeen Nepaliin matkaajat kokoontuivat sunnuntaina vielä Demon toimistolle kulttuurisen valmennuksen ja käytännön asioiden merkeissä.

Päivittäinen ohjelma Uunisaaressa koostui aamupäivän alustuksista, joissa puhujina oli eri alojen sekä kotimaisia että kansainvälisiä asiantuntijoita. Iltapäivien aikana osallistujat pääsivät töihin työpajoissa, joissa pureskeltiin päivän aiheita ja pohdittiin puolueiden ja poliittisten nuorisojärjestöjen roolia kehitysyhteistyössä. Tiivis ohjelma ei haitannut Keskustanuorten Maiju Korhosta ja KD Nuorten Sara Kaukorantaa.

“Tällä alalla täytyy pystyä omaksumaan paljon tietoa lyhyessä ajassa”, toteaa Korhonen.

Kaukoranta kiittelee erityisesti puhujien monipuolisuutta sekä työpajojen tehtävien käytännönläheisyyttä.

Maiju Korhonen odotti koulutusta innostuneesti jo ennen sen alkua, koska kokee globaalit kehityskysymykset tärkeiksi. Terveiset vaikuttamisohjelmasta tulevat myös menemään omaan järjestöön, jossa fokus useimmiten on lähinnä kotimaan politiikassa.

Koulutuksen teemat ja puolueiden toiminta kehitysyhteistyössä herättivät keskustelua myös lounastauoilla ja Uunisaaressa vietetyn saunaillan aikana. Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Jirka Hakala ja Demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen ovat tyytyväisiä siihen, että järjestöille tarjotaan tietoa kehitysyhteistyöstä. Tämä mahdollistaa sen, että järjestöt voivat olla myös kehityspoliittisia toimijoita. Miehet kiittelevät myös koulutuksen aikana esiin tulleita konkreettisia esimerkkejä kehitysyhteistyön tuloksista. Ilman näitä kehitysyhteistyön puolesta argumentointi ei vakuuta.

Poliittisilla nuoriso- ja opiskelijajärjestöillä on myös mahdollisuuksia saada äänensä kuuluviin, sillä puolueet ovat kiinnostuneita järjestöjensä näkemyksistä.

“Meiltä kysytään usein lausuntoa kehitysyhteistyöstä, ja nuoria esimerkiksi valitaan edustamaan Demon kokouksiin ja työryhmiin”, kertoo Räsänen.

Ja miksi ei kysyttäisi – intensiivikurssin aikana tuli selväksi, että erilaisista lähtökohdista huolimatta osallistujat ovat kiinnostuneita kehityskysymyksistä ja myös tietävät aiheesta paljon. Yksi ohjelman kansainvälisistä puhujista, demokraattisen hallinnon erityisasiantuntija Gert Danielsen UNDP Oslo Governance Centeristä oli yllättynyt siitä, miten hyvin osallistujat tuntevat tematiikkaa.

“Minulta on kysytty todella yksityiskohtaisia kysymyksiä, mikä kertoo syvemmästä perehtyneisyydestä kuin olin odottanut”, hän toteaa lounastauolla käytyjen keskustelujen jälkeen.

Myös työpajojen fasilitaattorina toiminut Veera Pensala Kehitysyhteistyötoimisto Zulusta on tyytyväinen osallistujien panokseen kurssin alusta lähtien:

“Porukka on ollut todella aktiivista, ja selkeä tahtotila kehityspolitiikan edistämiseen osallistujilla on. Tästä näyttäisi vallitsevan jonkinlainen konsensus.”

Kurssilaiset aktivoituivat myös sosiaalisessa mediassa, sillä koulutuksen ohjelmasta ja siitä nousseista ajatuksista myös twiittailtiin ahkerasti. Yksi koulutusohjelman tavoitteista onkin, että anti ei jäisi vain itse kurssilaisten osaamisen vahvistamiseksi vaan tavoittaisi myös heidän taustajärjestönsä. Intensiivikurssin aikana keskustelua pystyi seuraamaan Twitterissä, mutta jatkossa toivon mukaan osallistujat toimivat myös tiedon ja osaamisen välittäjinä järjestöihin ja puolueisiin.

Osalla kurssilaisista koulutus jatkuu vielä viikon mittaisella Nepalin matkalla toukokuussa. Opintomatkalla tutustutaan maan poliittiseen tilanteeseen ja demokratiakehitykseen sekä YK-järjestöjen ja alueella toimivien yritysten ja kansalaisjärjestöjen toimintaan ja Suomen kehitysyhteistyöhankkeisiin. Osallistujat pääsevät myös tutustumaan nepalilaisiin poliittisiin nuoriso- ja opiskelijajärjestöihin, joiden kanssa Demo on toiminut jo vuodesta 2006 lähtien.

Ohjelman päätteeksi Nepalista palanneet nuorisopoliitikot osallistuvat paneelikeskusteluun Maailma kylässä -festivaalilla lauantaina 25.5. Keskustelu järjestetään Kaisaniemen puiston Mahdollisuuksien tori -teltassa sijaitsevalla Taiga-lavalla klo 17.30. Aiheena on nuorten poliitikkojen näkemykset kehitysyhteistyöstä.

Lisää kuvia Uunisaaresta Demon Facebook-sivulla.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.