Hyppää sisältöön

Venäjän ja Valko-Venäjän ihmisoikeusaktivistien pelikenttä kapenee

Kuluvana vuonna demokratiatyötä on hallinnut Arabikevään myönteinen ja muutoshaluinen, demokratiaa vaativa ilmapiiri. Valitettavasti ihmisoikeus- ja demokratia-aktivistien tilanne ei ole yhtä hyvä kaikkialla – Valko-Venäjällä ja Venäjällä aktivistien toimintaa tukahdutetaan jatkuvasti ja yhä raaemmin keinoin. Samalla kun Pohjois-Afrikassa äänestetään ensimmäisissä demokraattisissa vaaleissa, niin Euroopan itälaidalla ollaan ajautumassa yhä vahvemmin autoritääristen hallintojen alle.

Ihmisoikeusliiton 15.11 järjestämässä tilaisuudessa esiteltiin ihmisoikeuspuolustajien tilanteen tarkkailuun ja suojeluun keskittyvän kansainvälisen Observatorio -hankkeen vuosiraportti. Tilaisuuteen oli varattu myös yksi tyhjä tuoli edustamaan Ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälisen keskusliiton (FIDH) valkovenäläistä varapuheenjohtaja Ales Bialiatskia. Bialiatski on ollut vangittuna 4. elokuuta lähtien veronkierrosta epäiltynä, sillä hänen johtamansa ja valtiojohdon kieltämä ihmisoikeusjärjestö Viasna pyöritti toimintaansa liettualaisen pankkitilin kautta.

Venäjän synkkää tilannetta valotti toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti Oksana Tšelyševa. Hänen mukaansa ihmisoikeusaktivistien toimintaa estetään uhkailulla, väkivallalla ja tekaistuilla syytteillä. Tšelyševa kertoi tapauksesta, jossa kuusivuotiasta poikaa kuulusteltiin vain siksi, että hänet tiedettiin oppositioaktivisti Sergei Aksjonovin pojaksi.

Tšelyševa ei näe tilanteen olevan parantumassa, pikemminkin päinvastoin. Presidentti Dimitri Medvedev ja pääministeri Vladimir Putin tiukentavat kontrolliaan “eikä heidän tarvitse enää teeskennellä”. Ensi vuoden vaalit tulevat olemaan poliittinen näytös, ja Tšelyševa toteaakin, että “mitään vaaleja ei tule”. Oppositiolla ja toimittajilla tulee olemaan tukalaa.

Ihmisoikeusliiton Kristiina Kouros ihmetteli sitä, ettei lähialueiden demokratia- ja ihmisoikeusaktivistien surkea tilanne nosta päätään suomalaisessa keskustelussa. Vähintä, mitä Kouroksen mukaan Suomi voi tehdä, on “pitää ovet avoinna ja antaa moraalista tukea”. Myös Tšelyševa korosti viestin eteenpäin viemistä ja henkisen tuen tärkeyttä.

Demokratia ja ihmisoikeudet kulkevat käsi kädessä – toinen ei toteudu ilman toista. Venäjällä ja Valko-Venäjällä ollaan valitettavasti tilanteessa, jossa kansalaistoiminnan ja monipuoluejärjestelmän tukahduttamisen myötä kansalaisilta on viety mahdollisuus oman mielipiteen ilmaisuun ja terveeseen demokratian ja ihmisoikeuksien rakentamiseen.

Observatorio (Observatory for the protection of human rights defenders) on Ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälisen keskusliiton (FIDH) ja Kidutuksen vastaisen maailmanjärjestön (OMCT) yhteinen hanke ihmisoikeuspuolustajien suojeluun liittyvissä kysymyksissä.

Raportti on luettavissa verkossa.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.