Hyppää sisältöön

Jäsentensä näköiset – Puolueiden sisäinen demokratia Suomessa

Jäsentensä näköiset – Puolueiden sisäinen demokratia Suomessa (2021) on ensimmäinen selvitys, joka kartoittaa sisäisen demokratian käytäntöjä kaikissa suomalaisissa eduskuntapuolueissa.

Puolueet ovat politiikan portinvartijoita, joiden käytännöillä on ratkaiseva merkitys siinä, miten demokratia toteutuu. Vaikka puolueiden jäsenmäärä on laskenut ja perinteisen puoluepolitiikan rinnalle on tullut uusia poliittisen aktiivisuuden muotoja, puolueiden merkitys yhteiskunnassa on edelleen keskeinen. Mikään muu taho ei voi hoitaa niiden tehtäviä. Puolueet kokoavat kansalaisten tarpeista ja näkemyksistä kokonaisvaltaisia ohjelmia, asettavat ehdokkaat vaaleihin ja tarjoavat äänestäjille vaihtoehtoja yhteiskunnan kehittämiseen. Demokraattisessa järjestelmässä kaikki saavat äänensä kuuluviin, ja siksi myös puolueiden tulee olla demokraattisia, yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia.

Demo Finlandin selvitys tarkastelee, miten kaikkien jäsenten yhdenvertainen osallistuminen toteutetaan, millaisia virallisia ja sääntömääräisiä sisäisen demokratian käytäntöjä eri puolueilla on ja millaisten epämuodollisten tapojen kautta eri puolueiden jäsenet voivat osallistua puolueen linjausten muodostamiseen. Ei ole olemassa yhtä tapaa olla demokraattinen, vaan puolueilla on monenlaisia sääntöjä ja käytäntöjä jäsenten osallistumisen vahvistamiseksi.

Lataa julkaisu tästä.

Julkaisutilaisuudessa eduskuntapuolueiden puoluesihteerit keskustelivat demokraattisesta päätöksenteosta ja kaikkien tasavertaisesta osallistumisesta puolueissa. Julkaisutilaisuuden tallenne on katsottavissa Youtubessa.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.