Hyppää sisältöön

Demokratia- ja ihmisoikeustyössä tarvitaan poliittisen sekä kansalaisyhteiskunnan toimijoita

Niin poliittiset puolueet, valtionhallinto, kansainvälinen yhteisö kuin kansalaisyhteiskunta vaikuttavat demokratisoitumisprosesseissa. Demon ja Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön KIOSin 14.–15.9. järjestämä kaksipäiväinen Democracy and Human Rights for Development -seminaari syventyi demokratian, ihmisoikeuksien ja kehityksen monimutkaiseen suhteeseen tuomalla estradille demokratia- ja ihmisoikeustoimijoita kansalaisjärjestöistä kansanedustajiin.

Seminaari keräsi kahden päivän aikana liki 200 demokratia- ja ihmisoikeuksista kiinnostunutta osanottajaa. Päivien aikana kuultiin puhujia niin Nepalista, Tansaniasta, Sri Lankasta, Ruandasta, Burundista, Tansaniasta, Kongon demokraattisesta tasavallasta, Iso-Britanniasta ja Suomesta.

European Network for Central African johtaja Kris Berwouts, joka yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella Ruandan, Burundin ja Kongon demokraattisen tasavallan kehitys- ja demokratiakysymyksistä, aloitti seminaarin toisen päivän alleviivaamalla kansalaisjärjestökentän merkitystä demokratia- ja ihmisoikeustyössä, eritoten konflikteja kärsineissä yhteiskunnissa. Berwouts peräänkuulutti myös toiminnan vastuuvelvollisuutta ja yhteistyön tärkeyttä alan toimijoiden kesken niin alueellisesti kuin kansainvälisesti.

Berwoutsin alustusta täydensi seuraavan puhujan, Congress for Labor and Botherhood in Rwanda:n pääsihteeri Alexis Rusinen johdatus organisaationsa ponnisteluihin työläisten oikeuksien kohentamisesta Ruandassa. Rusine tähdensi sitä kuinka demokratia ei ole mahdollista elleivät eri ihmisryhmät pääse osallistumaan päätöksen tekoon tai saa ääntään kuuluville.

Leaders are not born, they are made

Naisten oikeuksista poliittiseen osallistumiseen puhuivat sekä Bright Africa Women Development Associationin puheenjohtaja Meselech Wondimu Wube että pitkän linjan naisvaikuttaja, kansanedustaja ja Tanzania Women Cross-Party Platformin puheenjohtaja Anna Abdallah. Wondimun organisaation paikallistason työtä nuorten tyttöjen osallistamisessa Abdallah piti hyvänä esimerkkinä ruohonjuuritason toiminnasta, joka on oleellista eritoten naisten poliittisessa aktivoinnissa ja rohkaisussa yhteiskunnalliseen osallistumiseen.

“Woman’s friend is another woman,” Abdallah kiteytti kertoessaan platformin ponnisteluista koota Tansanian naispoliitikot yhteistyöhön naisten aseman parantamiseksi. Työ ei ole ollut helppoa yhteiskunnassa, jossa miespoliitikot ovat perinteisesti vähätelleet naisten kykyä puhua omasta puolestaan.

Demokratiapäivää juhlittiin myöhäiseen yöhön ravintola Kaisaniemessä

Demo on juhlistanut YK:n kansainvälistä demokratiapäivää 15.9. sen perustamisvuodesta 2007 lähtien. Neljännelle demokratiapäivälle malja kohotettiin ravintola Kaisaniemessä monikansallisessa hengessä. Tervehdyksiä esittivät muun muassa Demon Nepalin ja Tansanian ohjelmien delegaatit ja UNDP Pohjoismaiden toimiston johtaja Jakob Simonsen, joka toi tilaisuuteen myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin videotervehdyksen (YouTube).

Maljojen lomassa juhlakansaa tanssittivat länsiafrikkalaista rumpumusiikkia soittava Wonuwali-ryhmä sekä DJ Tipa Hiihtopipo. Funkia hip hopia esittävä Koivuniemen Herrat rytmitti illan päätökseen.
Demokratiabileet järjestettiin yhteistyössä YK-Liiton ja YK:n kehitysohjelma UNDP:n kanssa.
YK:n kansainvälisen demokratiapäivän tarkoituksena on kasvattaa tietoisuutta demokratiakysymyksistä ja vahvistaa demokratian edistämiseen tähtääviä toimenpiteitä kansallisella tasolla. Demo on juhlistanut demokratiapäivää sen perustamisesta lähtien.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.