
Demo Finland Mosambikissa
Yhteistyö alkoi vuonna 2017.
Kumppani: Instituto para Democracia Multipartidaria (IMD)
Vuosien 2017–2024 ohjelma oli osa Suomen kahdenvälistä kehitysyhteistyöohjelmaa Mosambikissa. Sen tavoitteena oli kasvattaa Mosambikin parlamentin ja maakuntatason parlamenttien osaamista luonnonvarojen hyödyntämisen valvonnasta ja lainsäädännön kehittämisestä. Ohjelman tuella koulutettiin erityisesti Mosambikin parlamentin valiokuntien jäseniä sekä maakuntatason parlamentaarikkoja kaivostoiminnan ja luonnonvarasektorin vaikutuksista. Koulutusten tarkoitus oli lisätä näiden sektorien valvontaa sekä ymmärrystä niihin kytkeytyvistä ihmisoikeus- ja ympäristökysymyksistä ja lainsäädännöstä. Valiokuntien jäsenet vierailivat myös kaivosteollisuuspaikkakunnilla ja selvittivät paikallisyhteisöjen olosuhteita yritysinvestointien kohteissa.
Vuosien 2025–2026 ohjelma tähtää parlamentaarisen valvonnan kehittämiseen paitsi luonnonvarasektorilla myös ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Ohjelma tukee päättäjien ja kansalaisyhteiskunnan vuoropuhelua näihin liittyen niin kansallisella kuin maakuntatasolla.
Työmme tuloksia
- Ohjelmassa on perustettu yhteistyöfoorumi maakuntien ja kansallisen tason parlamenttien yhteistyötä varten. Monet edustajat maakuntien parlamenteista ovat ohjelman myötä päässeet ensimmäistä kertaa yhteistyöhön kansallisen parlamentin kanssa ja tuomaan käytännön kokemuksiaan maakunnistaan mukaan lainsäädäntötyöhön.
- Parlamentin valiokuntien koulutukset ovat lisänneet kansanedustajien ja valiokuntien virkamiesten osaamista luonnonvara- ja kaivannaissektorista. Lisäksi ihmisoikeusvaikutusten arviointi on tullut osaksi kansanedustajien maakuntavierailuja ja valiokuntien työjärjestystä.
- Valiokunnat järjestävät aiempaa enemmän hallituksen kuulemisia kaivannaissektorin investoinneista ja niiden vaikutuksista. Valiokuntien jäsenten osaaminen on näissä kuulemisissa noussut merkittävästi.
- Ohjelma on lisännyt kansalaisten ja kansanedustajien vuoropuhelua ja tiedonvälitystä. Esimerkiksi parlamentin lisääntyneen valvonnan ansiosta hallitus on puuttunut kahdella kaivosalueella toimintaan ympäristöongelmien takia, kun kansalaiset ovat tuoneet ongelmat kansanedustajien tietoon.
- Maakuntatason parlamentit järjestävät nyt aktiivisesti sidosryhmätapaamisia kaivannaissektoriin liittyen omilla alueillaan, mikä on kasvattanut mahdollisuuksia lainsäädännön toimeenpanon valvontaan.
Taustaa Mosambikista
Mosambikin puoluejärjestelmä elää murroskautta, sillä maata pitkään hallinneet kaksi vahvaa puoluetta ovat saaneet uusia poliittisia haastajia. Parlamentissa on nyt neljä puoluetta ja parlamentin ulkopuolella myös vahvoja oppositiohahmoja.
Maan pohjoisosissa jatkuu konflikti, johon liittyvät niin islamistiset liikkeet kuin Mosambikin laajojen maakaasuesiintymien hyödyntäminen. Luonnonvarojen hyödyntäminen on globaalistikin yksi keskeisimpiä konfliktien syitä, ja Mosambikilla on muiden kehittyvien ja luonnonvaroiltaan rikkaiden maiden tavoin luonnonvarakirouksen riski: ilman valvontaa, sääntöjä ja läpinäkyvyyttä suuret luonnonrikkaudet eivät johda työpaikkojen syntyyn tai tasa-arvoiseen talouskasvuun vaan konfliktien kärjistymiseen. Samaan aikaan hyvä hallinto on tarpeen myös ilmastonmuutokseen sopeutumisessa, sillä Mosambik on hyvin altis ankarille trooppisille myrskyille ja vakaville tulville.
- V-Demin demokratiamittauksessa sijalla 120/179
- Luokiteltu V-Demin demokratiamittauksessa vaaliautokratiaksi*
- Viimeisimmät parlamenttivaalit: 2024
- Naisia parlamentissa: 39 %
- Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen ratifiointi: 1993
- Kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen ratifiointi: 1997
- Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen ratifiointi: 2012
- Lisää tietoa demokratian tilasta Mosambikissa: https://www.idea.int/democracytracker/country/mozambique
*Vaaliautokratioilla tarkoitetaan valtioita, joissa järjestetään monipuoluevaalit, mutta vaalien vapaus ja riippumattomuus ei toteudu, eivätkä ihmisoikeudet toteudu riittävällä tasolla.