Vuonna 2025 Demo Finland on tukenut demokratiaa jo 20 vuoden ajan. Kaikkien eduskuntapuolueiden järjestönä Demo Finland on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen. Juhlavuoden pääteema ”demokratia tarvitsee yhteistyötä” kuvastaa sekä Demo Finlandin pitkäaikaista painopistettä, puolueiden välisen dialogin tukemista, että demokratian tilan heikentymisen ja yhteiskunnallisen vastakkainasettelun lisääntymisen korostamaa tarvetta siltojen rakentamiselle.
Demokratian tukemista puolueilta puolueille
Demo Finlandin perustaminen pohjautuu Suomen hallituksen periaatepäätökselle vuodelta 2004. Sen mukaan ”kehitysmaiden parlamenttien ja puoluejärjestelmän toimintaedellytysten parantaminen luo pohjaa demokratian kehittymiselle ja vakiintumiselle”. Nykyään demokratian tukeminen nähdään laajemminkin ulkopoliittisena ja turvallisuuspoliittisena kysymyksenä, ja esimerkiksi vuoden 2024 valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa demokratia on yksi ulkopolitiikkaa ohjaavista arvoista. Demo Finlandilla onkin aktiivinen rooli ulkopolitiikkaa koskevissa keskusteluissa.
Vuosina 2001–2002 toiminnassa ollut työryhmä selvitti mahdollisuuksia tuoda suomalaisten puolueiden osaamista ja kokemusta osaksi kehitysyhteistyötä. Työryhmässä oli mukana nykyisen Kehityspoliittisen toimikunnan edeltäjän, Kehitysmaasuhteiden neuvottelukunnan sekä ulkoministeriön ja puolueiden edustajia. Työryhmän loppuraportissa todettiin, että ”suomalaiset puolueet voivat tuoda kehitysyhteistyöhön uuden toiminnallisen ulottuvuuden, joka siitä on toistaiseksi puuttunut.” Työryhmä painotti, että yhteistyön lähtökohtana tulee olla kumppanimaan puolueiden osoittama kiinnostus, mikä on Demo Finlandin toiminnassa tärkeä periaate edelleen.
Vuosina 2004–2005 puolueiden kansainvälistä demokratiayhteistyötä pilotoitiin tansanialaisten puolueiden kanssa. Lokakuun 2004 kuntavaalien alla Suomessa vieraili delegaatio Tansaniasta, ja seuraavana vuonna suomalaisia puoluetoimijoita taas tutustui Tansaniassa yleisvaalien valmisteluihin. Syyskuussa 2005 eduskuntapuolueet perustivat yhdessä Demo Finlandin, ja yhdistys rekisteröitiin tammikuussa 2006.
Ensimmäinen yhteistyöhanke alkoi Tansaniassa pilottivaiheen kokemuksiin pohjautuen, ja se keskittyi naisten poliittisen osallistumisen ja yhteistyön tukemiseen. Ensimmäisen toimintavuoden aikana Demo Finland alkoi myös valmistella nuorten osallistumiseen liittyvää hanketta sisällissodasta toipuvassa Nepalissa. Ensimmäisinä vuosina merkittävässä roolissa hankkeiden suunnittelussa ja seurannassa olivat puolueiden edustajista koostuvat työryhmät. Jo vuonna 2006 Demo Finland järjesti yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa poliittisten nuorisojärjestöjen koulutusohjelman, josta on kehittynyt Demo Finlandin nykyinen, vuosittain toteutettava Demokratia-akatemia.
Kahdenkymmenen vuoden aikana Demo Finlandin ohjelmatoiminta on laajentunut uusiin maihin ja toiminnan teemoja on tullut lisää. Keskeistä on kuitenkin edelleen kokemustenvaihto ja vertaisoppiminen suomalaisten ja kumppanimaiden puoluetoimijoiden välillä, puolueiden välisen dialogin tukeminen sekä naisten ja nuorten poliittisen osallistumisen vahvistaminen. Nykyään kansainvälistä kokemustenvaihtoa toteutetaan yhä enemmän opintomatkojen ja vierailujen lisäksi myös verkossa. Pääpaino on kuitenkin kumppanimaissa toteutettavissa ohjelmissa, joissa toimintoina ovat paikallisten lähtökohtien tarpeiden mukaiset koulutukset, monipuolueverkostojen fasilitointi ja muu paikallisten puolueiden kanssa tehtävässä toiminta, joka tähtää monipuoluejärjestelmän vahvistamiseen.
Vaikka suomalaisilla puoluetoimijoilla on hyviä käytäntöjä jaettavana, demokratia ei ole vientituote. Demokratiaa on myös kehitettävä kaikkialla – demokratia ei ole koskaan valmis. Demo Finland tukee demokratiaa myös Suomessa, mikä vahvistaa sen uskottavuutta tasavertaisena kumppanina kansainvälisessä yhteistyössä.
Puolueet omistavat Demo Finlandin. Kaikki kulloinkin eduskuntavaaleissa äänestäjien mandaatin saaneet puolueet ovat olleet jäseniä järjestön koko historian ajan, ja kaikilla eduskuntapuolueilla on edustus Demo Finlandin hallituksessa. Demo Finland on järjestö puolueilta puolueille.
Demokratia tarvitsee yhteistyötä
Demo Finlandin koko 20-vuotisen olemassaolon ajan puolueiden välisen yhteistyön vahvistaminen on ollut yksi toiminnan kulmakivistä. Yhteiskunnallisen ja poliittisen vastakkainasettelun lisääntyessä tarve monipuoluedialogille on vain vahvistunut.
“Eri ideologisista taustoista tulevien nuorten yhteistyö oli aiemmin mahdoton ajatus. Demon luoman tilan ansiosta tilanne on nyt toinen.”
Nepalilaisen poliittisen nuorisojärjestön johtaja vuonna 2008
Rakentava dialogi puolueiden välillä edistää keskinäistä kunnioitusta ja luo tilaa eri näkemykset huomioivalle politiikalle. Puolueiden välinen dialogi ennaltaehkäisee konflikteja, kun yhteiskuntaa jakavia kysymyksiä ratkotaan rakentavan vuoropuhelun keinoin. Monipuoluedemokratiassa yhteiskuntaa eteenpäin vievien ratkaisujen tekemiseksi tarvitaan puolueiden kykyä toimia yhteistyössä. Rakentava ja kunnioittava poliittinen dialogi myös parantaa kansalaisten luottamusta edustukselliseen demokratiaan.
Demo Finland vahvistaa puolueiden välistä dialogia ja avointa poliittista vuorovaikutusta sekä Suomessa että kansainvälisissä ohjelmissaan. Demo Finland tukee kumppaneitaan dialogin fasilitoinnissa sekä luo ja vahvistaa turvallisia tiloja puolueiden väliselle dialogille.
“Menimme yhdessä toisesta puolueesta olevan ’sisareni’ kanssa kampanjoimaan. Kun ihmiset kysyivät, miksi kampanjoimme yhdessä, kerroimme olevamme molemmat naisia ja tukevamme toisiamme, koska olemme yhteisellä asialla.”
Sambialainen naispoliitikko vuonna 2018
Suomessa puolueiden välisellä yhteistyöllä ja koalitiohallituksilla on pitkä perinne, ja siihen kohdistuu paljon kiinnostusta Suomen ulkopuolella. Tätä perinnettä ja kokemusta Suomessa on tärkeää vaalia, sillä esimerkit maailmalta osoittavat, että demokratiaa ja siihen kuuluvaa yhteistyökykyä ei tule ottaa itsestäänselvyytenä.
“Ennen osallistumista Tunisian politiikkakouluun olin taipumaton enkä voinut ymmärtää ihmisiä poliittisen kentän toisella laidalla. Mutta politiikkakoulun aikana minä ja kollegani opimme hyväksymään erilaiset ideologiat ja käymään dialogia. Tavallaan politiikkakoulu opetti meitä olemaan rationaalisia ja tekemään kompromisseja.”
Tunisian politiikkakoulun alumni vuonna 2018
Demo Finlandin työ puolueiden välisen yhteistyön ja dialogin tukemiseksi on tuottanut tuloksia. Useissa Demo Finlandin kansainvälisissä ohjelmissa puolueiden yhteiset foorumit tai aloitteet ovat olleet ensimmäisiä, joissa eri puolueet ovat toimineet yhteistyössä keskenään.
- Nepalin nuorten yhteispoliittinen ohjelma valmisteltiin Demo Finlandin fasilitoimassa nuorten monipuoluefoorumissa vuonna 2009. Kyseessä oli maan ensimmäinen nuorten puoluerajat ylittävä politiikkalinjaus.
- Vuonna 2010 Tansaniassa lanseerattiin naispoliitikkojen puoluerajat ylittävä yhteistyöfoorumi. Ennen Demo Finlandin tukemaa hanketta eri puolueiden naisilla ei ollut yhteistyötä keskenään.
- Sambialaiset naispoliitikot tekivät historiallisesti vuoden 2016 yleisvaalien alla valtakunnallisella tasolla yhteisen kannanoton, jossa he tuomitsivat vaaliväkivallan yli puoluerajojen.
- Myanmarissa Shanin osavaltion 12 puolueesta koostuva monipuoluefoorumi teki vuonna 2019 yhteisen lakialoitteen, jonka osavaltioparlamentti myöhemmin hyväksyi. Monipuolueyhteistyöllä ei ole maassa historiaa.
- Vuonna 2012 perustettu Tunisian politiikkakoulu tarjoaa nykyisessä vaikeassa poliittisessa tilanteessa ainoan tilan, jossa nuoret poliitikot voivat käydä keskustelua yli puoluerajojen ja oppia demokratiasta ja vaikuttamisesta monipuolueyhteistyössä.
- Kaikkien Suomen eduskuntapuolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöt tekivät vuonna 2023 yhteisen kannanoton, jossa ne vaativat puoluepolitiikkaa monipuoluepohjalta entistä vahvemmin osaksi koulujen ja oppilaitosten demokratiakasvatusta.
“Oivalsin että ideologista lähtökohdista huolimatta olemme aika samanlaisia.”
Demokratia-akatemiaan 2025 osallistunut suomalainen nuorisopoliitikko