Hyppää sisältöön

Kenia

Ryhmä ihmisiä kasvomaskeissa rakennuksen edessä

Vammaiset ihmiset muita heikommassa asemassa politiikassa

Keniassa on ollut vuodesta 1992 asti monipuoluejärjestelmä. Tällä hetkellä parlamentissa on 20 puoluetta. Kenian perustuslaki edellyttää muun muassa, että kaikkia ihmisiä pitää kohdella kunnioituksella ja arvostaen ja vähintään 5 % parlamentin edustajista tulisi olla vammaisia henkilöitä.  Kenia on allekirjoittanut ja ratifioinut myös YK:n sopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista (UNCRPD). Tästä huolimatta vammaisten asema politiikassa on usein muuta väestöä paljon heikompi niin äänestäjinä kuin edustajina. Monilla puolueilla ei ole ollut tahtoa ja osaamista tukea vammaisten ihmisten kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia. Tämän vuoksi vammaiset henkilöt ovat politiikassa usein marginalisoituja. Näiden haasteiden lisäksi vammaisjärjestöjen suhteet puolueisiin ovat vähäisiä ja niiden osaamista ja kokemusta ei ole hyödynnetty. 

Keniassa on suunnitteilla yleisvaalit elokuussa 2022. Maassa on 3,5 miljoonaa vammaista henkilöä, joilla on ikänsä puolesta mahdollisuus äänestää ja asettua vaaleissa ehdolle. Vuodet 2020–2021 ovat kriittisiä vammaisten ihmisten kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien edistämisen kannalta, sillä vuoden 2021 puoliväliin mennessä poliittiset puolueet tekevät vaaliohjelmansa ja siirtyvät kampanjointiin. Keniassa on myös käynnissä pitkään vireillä ollut prosessi maan perustuslain muuttamisesta, ja hallitus suunnittelee kansanäänestyksen järjestämistä tästä jo vuoden 2021 aikana. Jos muutosehdotus menisi läpi, sillä olisi vammaisten ihmisten asemaa edistäviä vaikutuksia.

Työmme Keniassa

Demo Finlandin vuonna 2020 alkaneen hankkeen tavoitteena on tukea kenialaisten puolueiden osaamista vammaisten ihmisten osallistamisessa ja vahvistaa vammaisten henkilöiden kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia vuoden 2022 vaaleihin liittyen. Kumppanijärjestömme Westminster Foundation for Democracyn (WFD) toteuttaman hankkeen avulla koulutetaan Kenian kahdeksan puolueen edustajia ja jäseniä vammaisten ihmisten osallisuudesta ja osallistumisen merkityksestä demokratiassa sekä vammaisten ihmisten politiikassa kohtaamista haasteista. Puolueita tuetaan hankkeen aikana myös inklusiivisemman politiikan tekemisessä ja vammaisteeman valtavirtaistamisessa. Lisäksi hankkeessa tuetaan kansalais- ja vammaisjärjestöjä osallisuuteen liittyen ja vahvistetaan niiden vaikuttamisosaamista puolueiden parissa.

Työmme tuloksia

  • Useat puolueet ovat olleet halukkaita lisäämään vammaisten ihmisten osallistumista toiminnassaan.
  • Jo viisi puoluetta on allekirjoittanut kumppanijärjestömme WFD:n kanssa sopimukset, joissa ne sitoutuvat muun muassa asettamaan puolueohjelmansa vammaisasiantuntijoiden tarkasteltaviksi ja lisäämään saavutettavuutta, ja useat muut ovat osallistuneet hankkeen järjestämiin koulutuksiin.
  • Puolueet ovat monipuolueyhteistyön hengessä halunneet perustaa keskustelufoorumeja, joissa ne voivat jakaa osaamistaan vammaisten ihmisten osallistumisen vahvistamiseksi.
Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.