Hyppää sisältöön

Kenia

Ryhmä ihmisiä kasvomaskeissa rakennuksen edessä

Vammaiset ihmiset muita heikommassa asemassa politiikassa

Keniassa on ollut vuodesta 1992 asti monipuoluejärjestelmä, jossa järjestetään säännöllisesti vaaleja ja jossa poliittinen puoluejärjestelmä on melko hyvin lailla säännelty. Tällä hetkellä parlamentissa on 20 puoluetta. Kenian perustuslaki edellyttää muun muassa, että kaikkia ihmisiä pitää kohdella kunnioituksella ja arvostaen ja vähintään 5 % parlamentin edustajista tulisi olla vammaisia henkilöitä.  Kenia on allekirjoittanut ja ratifioinut myös YK:n sopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista (UNCRPD). Myös maan kansallinen vammaislainsäädäntö on kohtalaisen kattava. Tästä huolimatta vammaisten asema politiikassa on usein muuta väestöä paljon heikompi niin äänestäjinä kuin edustajina. Monilla puolueilla ei ole ollut tahtoa ja osaamista tukea vammaisten ihmisten kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia. Tämän vuoksi vammaiset henkilöt ovat politiikassa usein marginalisoituja. Näiden haasteiden lisäksi vammaisjärjestöjen suhteet puolueisiin ovat vähäisiä ja niiden osaamista ja kokemusta ei ole hyödynnetty. 

Työmme Keniassa

Demo Finlandin vuonna 2020 alkaneen hankkeen tavoitteena on tukea kenialaisten puolueiden osaamista vammaisten ihmisten osallistamisessa ja vahvistaa vammaisten henkilöiden kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia. Kumppanijärjestömme Westminster Foundation for Democracyn (WFD) toteuttaman hankkeen avulla on koulutettu 20 kenialaisen puolueen edustajia ja jäseniä vammaisten ihmisten osallisuudesta ja osallistumisen merkityksestä demokratiassa sekä vammaisten ihmisten politiikassa kohtaamista haasteista. Puolueita tuetaan hankkeen aikana myös inklusiivisemman politiikan tekemisessä ja vammaisteeman valtavirtaistamisessa. Lisäksi hankkeessa tuetaan kansalais- ja vammaisjärjestöjä osallisuuteen liittyen ja vahvistetaan niiden vaikuttamisosaamista puolueiden parissa. Hanke rakentaa yhteistyötä erilaisten poliittisten toimijoiden kanssa: vaaliviranomaiset, poliittiset puolueet, tasa-arvoviranomaiset ja vammaisten ihmisten organisaatiot.

Työmme tuloksia

  • 14 puoluetta on perustanut vammaisjärjestöjä/valiokuntia, 14 puoluetta on nimittänyt vammaisia henkilöitä ehdokkaiksi keskusneuvostoonsa ja 20 puoluetta on tarkistanut ja muuttanut puolueasiakirjojaan ja rakenteitaan osallistavammiksi.
  • Poliittiset puolueet laativat yhteistyössä kansalaisyhteiskunnan järjestöjen kanssa 10 kohdan minimikriteerit vammaisten henkilöiden poliittiselle osallistamiselle Keniassa. 
  • Poliittiset puolueet laativat ja esittivät yhdessä parlamentille muutosehdotuksia poliittisia puolueita koskevaan lakiin ja vammaislakiin vammaisten henkilöiden osallisuuden parantamiseksi.
  • Vammaisten ihmisten organisaatiot ja parlamentin vammaistyöryhmä kävivät yhdessä läpi kaksi vammaislakiesitystä ja tekivät suosituksia parlamentille. 
  • Hanke valmisteli yhteistyössä eri asianosaisten kanssa työkalun, jolla vammaisten ihmisten organisaatiot seuraavat lakiesitysten etenemistä parlamentissa. 
Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.