Hyppää sisältöön

Sri Lanka

Naisia keskustelemassa pöydän ympärillä

Nuoret ja naiset aliedustettuina poliittisesti epävakaassa tilanteessa

Sri Lanka on poliittisesti herkässä siirtymävaiheessa vuonna 2009 päättyneen sisällissodan, vuoden 2015 demokraattisten uudistusten ja vuosien 2019–2020 vallanvaihdosten jälkeen. Vuoden 2015 vaalien jälkeen sisällissodan jälkeistä sovitteluprosessia alettiin panna käytäntöön, mutta vuoden 2019 presidentinvaalien ja 2020 parlamenttivaalien jälkeen prosessi on huomattavasti vaikeutunut. Myös perustuslain uudistukseen tähtäävä prosessi on saanut uuden käänteen, sillä uusi hallinto pyrkii lisäämään presidentin valtaoikeuksia. Sri Lankan puoluekentässä on myös tapahtunut suuria muutoksia viime aikoina, ja poliittinen tilanne puolueiden välillä on epävakaa. Viime vuosia ovat leimanneet vuoden 2020 koronatilanteesta johtunut vaalien lykkäys, vuoden 2018 perustuslaillinen kriisi sekä pääsiäisenä 2019 tapahtuneet terrori-iskut, joiden jälkeen tilanne eri ryhmien välillä on ollut erittäin jännittynyt ja väkivaltaisten yhteenottojen riski olemassa.

Naiset, nuoret ja vähemmistöt ovat aliedustettuja politiikassa. Naisia on parlamentissa alle kuusi prosenttia, mutta vuonna 2017 käyttöön otettu kiintiö nosti naisten osuuden paikallisella tasolla 23 prosenttiin. Puolueiden johdossa on pääasiassa vanhempia miehiä, ja edustuksellisuus ei toteudu puolueiden päätöksentekorakenteissa.

Työmme Sri Lankassa

Vuosina 2015–2016 Demo Finland tuki paikallisen kumppaninsa One-Text Initiativen (OTI) kanssa Sri Lankan nuorten poliitikkojen rakentavaa ja rauhanomaista yhteistyötä yli etnisten, uskonnollisten ja puoluerajojen. Keväällä 2015 alkaneet työpajat kokosivat nuoria poliitikkoja maan viidestä parlamentissa edustetusta puolueblokista yhteen keskustelemaan, oppimaan ja etsimään yhteisiä ratkaisuja. Suomalaisten nuorten kansanedustajien delegaatio vieraili lokakuussa 2016 hankkeen koulutusviikonlopussa kouluttajina ja vuoropuheluun osallistujina.

Vuonna 2019 aloitetussa uudessa pilottihankkeessa Demo Finland ja OTI edistävät naisten poliittista osallistumista samankaltaisen lähestymistavan kautta. Tarkoituksena on perustaa naiskunnanvaltuutettujen verkosto, jossa nuoret naispoliitikot kuudesta piirikunnasta voivat kehittää poliittista osaamistaan ja tehdä yhteistyötä. Lisäksi tehdään vaikuttamistyötä sen puolesta, että puolueet edistäisivät naisten osallisuutta esimerkiksi vaalien ehdokasasetteluissa.

Työmme tuloksia

  • Demo Finlandin tuella Sri Lankan kaikkia parlamenttipuolueita edustavat nuoret poliitikot sitoutuivat yhteistyöhön yli puoluerajojen ensimmäistä kertaa maan historiassa. Kolme vuosikymmentä kestäneen sisällissodan aikana nuorilla poliitikoilla ei ollut mahdollisuutta yhteistyöhön, joten nuorten tuominen saman pöydän ääreen repivän sisällissodan jälkeen on merkittävä saavutus.
Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.