Hyppää sisältöön

Etiopia

Suomalaisia ja etiopialaisia poliitiikoja ryhmäkuvassa

Naiset aliedustettuja politiikassa  

Etiopiassa oli käytännössä yksipuoluejärjestelmä vuoteen 1991 asti, jolloin EPRDF-puolue voitti vaalit. Senkin jälkeen valtio kontrolloi ihmisten elämien kaikkia osa-alueita, ja kansalaisyhteiskunnan ja aktivistien toimintaa sekä vapaata poliittista osallistumista rajoitettiin. Pääministeri Abiy Ahmed Alin noustua valtaan 2018 Etiopiassa on kuitenkin alkanut demokraattisten uudistusten aikakausi, jonka suurimpiin muutoksiin lukeutuvat vaalilainsäädännön uudistaminen, poliittisten puolueiden ja kansalaisjärjestöjen toimintavapauksien lisääminen ja poliittisten vankien sekä median vapauttaminen. Haasteita on kuitenkin edelleen. Vapauksien lisääntymisen myötä valtion kontrolli on heikentynyt, mikä taas on antanut tilaa myös etnisten kiistojen siivittämille levottomuuksille.

Viimeisen vuoden aikana monipuoluedemokratian kehittymisessä on tullut uusia haasteita, ja vuoden 2020 vaalien siirtäminen koronatilanteen vuoksi johti maan pohjoisosassa sijaitsevan Tigrayn osavaltion ja keskushallinnon väliseen konfliktiin, joka on edelleen ratkaisematta. Tigrayn konflikti on entisestään kasvattanut maan poliittisen tilanteen epävakautta. Etiopian vaalikomissio on kuitenkin ilmoittanut, että vaalit pidetään kesäkuussa 2021. Demokraattisten ja rehellisten vaalien pitäminen on olennainen osa monipuolueyhteistyön kehittämistä ja tarjoaa mahdollisuuden monipuoluedialogiin, johon myös naiset voivat tasavertaisesti osallistua.

Uusien puoluelakien voimaan tuleminen ja yhteiskunnan vapautuminen on näkynyt uusien puolueiden määrässä, joka on kasvanut kymmenillä puolueilla. Loppuvuoden 2020 tietojen mukaan kesäkuun alun vaaleihin oli uudelleen rekisteröitynyt 20 kansallisen ja 34 paikallisen tason puoluetta. Suuri osa puolueista rakentuu etnisten ryhmien perusteella. Vaikka esimerkiksi parlamentissa on naiskansanedustajia tällä hetkellä lähes 40 %, maassa on edelleen huutava tarve naisten kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien tukemiselle ja kapasiteetin vahvistamiselle.

Työmme Etiopiassa

Demo Finlandin hanke Etiopiassa alkoi vuonna 2019, ja yhteistyökumppanina on Network of Ethiopian Women’s Associations (NEWA). NEWA on perustettu vuonna 2003 tavoitteenaan edistää naisten tasa-arvoa ja oikeuksia kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Hankkeen tärkeimpinä tavoitteina on tukea naisten kapasiteettia ja poliittista osallistumista monipuolueyhteistyön pohjalta ja nostaa heidän osallistumisprosenttiaan vaaleissa äänestäjinä ja ehdokkaina sekä alueellisella että kansallisella tasolla. Hankkeessa on myös järjestetty somevaikuttajille lyhyt koulutus, jossa keskustellaan politiikkaan osallistumisen esteistä, joita erityisesti naiset kohtaavat. Lisäksi on tehty mm. radio-ohjelmaa, jossa annetaan puheenvuoro johtavissa asemissa toimiville naisille eli haastetaan perinteistä näkemystä siitä, että vain miehet voivat olla johtajia. Hankkeessa kartoitetaan eri poliittisten puolueiden tasa-arvosuunnitelmia ja tehdään materiaalipaketti naispoliitikkojen koulutuksiin. Koulutukset sisältävät tietoa vaalilaeista, kampanjatekniikoista ja viestinnästä. Koulutuksissa, joihin osallistuvat eri puolueiden naispoliitikot, osallistujia tuetaan puoluerajat ylittävään yhteistyöhön. 

Työmme tuloksia

  • Hankkeen aloitus on saanut hyvän vastaanoton puolueissa. Tilaisuuksiin kutsutut puolueiden edustajat ovat arvostaneet NEWA:n työtä tasa-arvon edistämiseksi ja suhtautuneet positiivisesti mahdollisuuteen vahvistaa naisten osallistumista. 

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.