Hyppää sisältöön

Etiopia

Naisia istumassa pöytien takana

Naiset aliedustettuja politiikassa  

Pääministeri Abiy Ahmed Alin noustua valtaan 2018 Etiopiassa alkoi demokraattisten uudistusten aikakausi, jonka suurimpiin muutoksiin lukeutuivat vaalilainsäädännön uudistaminen, poliittisten puolueiden ja kansalaisjärjestöjen toimintavapauksien lisääminen ja poliittisten vankien sekä median vapauttaminen.

Demokratian kehitys kuitenkin hidastui ja otti takapakkia alkaen vuonna 2020, jolloin vaalien siirtäminen koronatilanteen vuoksi johti maan pohjoisosassa sijaitsevan Tigrayn osavaltion ja keskushallinnon väliseen konfliktiin. Verinen konflikti saatiin rauhoittumaan vuoden 2022 lopulla solmitun rauhansopimuksen avulla. Tilanne Tigrayssa on sen jälkeen ollut vaikea. Iso osa infrastruktuurista tuhoutui konfliktissa ja miljoonat ihmiset joutuivat lähtemään sisäiseen maanpakoon. Kuljetukset alueelle ja alueella eivät toimi, minkä vuoksi lannoitteet ja ruoka-apu eivät ole päässeet perille. Konfliktin jälkeiset viljasadot epäonnistuivat ja alueella on paljon nälänhätää. Konfliktit aktivoituivat uudelleen alueen eteläosissa helmikuussa 2024, mikä on aiheuttanut noin 50 000 ihmisen pakenemisen kodeistaan. Tämä vaikuttaa Demo Finlandin ja sen yhteistyökumppaneiden hankkeen ensisijaisiin edunsaajaryhmiin. He ovat naisia ja vammaisia ihmisiä eli ryhmiä, joihin konfliktit osuvat aina kaikkein kipeimmin.

Abiy on pyrkinyt Tigrayn konfliktin alettua keskittämään valtaa liittovaltion keskushallinnolle, mistä on seurannut alueellisia konflikteja liittovaltion ja alueellisten joukkojen välillä. Amharan alueelle julistettiin hätätila elokuussa 2023 konfliktien vuoksi. Tilanne on erityisen kireä myös Afarissa, Gambellassa ja Demo Finlandin yhteistyökumppaneiden ohjelma-alueella Oromiassa. Vuosina 2022–2024 maassa on myös pidätetty enenevässä määrin keskushallintoa kritisoivia toimijoita.

Etiopian parlamentissa on vuoden 2021 vaalien jälkeen ollut naisia 41,5 % kansanedustajista. Kaikki naiskansanedustajat edustavat hallitsevaa puoluetta Prosperity Partya (PP), joka asetti ennen vaaleja kiintiön naiskansanedustajien määrälle. Vaaleja ei voitu järjestää kaikilla alueilla vuonna 2021, minkä vuoksi parlamentin 547 paikasta vain 448 on täytetty. Lisävaalit järjestetään kesäkuussa 2024.

Työmme Etiopiassa

Demo Finlandin hanke Etiopiassa alkoi vuonna 2019, ja yhteistyökumppanina on Network of Ethiopian Women’s Associations (NEWA). NEWA on perustettu vuonna 2003 tavoitteenaan edistää naisten tasa-arvoa ja oikeuksia kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.

Hankkeen tavoitteena on lisätä vaaleilla valittujen naisten, puolueiden naisjäsenten sekä vammaisten naisten osaamista työskennellä poliittisten puolueiden jäseninä ja poliittisina päätöksentekijöinä. Hanketta toteutetaan järjestämällä erilaisia koulutuksia ja työpajoja naisten asemasta Etiopian patriarkaalisessa kulttuurissa, politiikassa toimimisen perusteista sekä sellaisesta puolueiden sisäisestä politiikasta, joka tarjoaa naisille samanlaiset osallistumismahdollisuudet kuin miehille. Vammaisia naisia on koulutettu osallistumaan paikallistason poliittiseen toimintaan. Vaaliviranomaisia ja puolueita on koulutettu vammaisten ihmisten asemasta ja vammaisten ihmisten osallistamisesta julkiseen ja poliittiseen toimintaan. Naispoliitikoille suunnatuissa koulutuksissa osallistujia tuettiin puoluerajat ylittävään yhteistyöhön.

Työmme tuloksia

  • Kuusi hankkeessa mukana olleista 16 poliittisesta puolueesta muutti puoluedokumenttinsa sellaisiksi, että ne ohjaavat puolueita helpottamaan naisten osallistumista toimintaan.
  • Kahden puolueen naispoliitikot aloittivat itsenäisesti naispoliitikkojen kouluttamisen hankkeen kursseilla läpikäydyistä asioista.
  • Kuusi puoluetta aloitti naisjärjestön perustamisprosessin.
  • Yksittäiset poliittiset puolueet ovat alkaneet rekrytoida naisia puolueiden johtoon.
  • Etiopian puolueiden yhteistyöjärjestö The Political Parties Joint Council perusti vammaistyöryhmän.
  • Etiopian vaaliviranomainen NEBE aloitti yhteistyön vammaisten ihmisten järjestöjen kanssa ja tuki näitä esteettömän materiaalin tuottamisessa ja julkaisemisessa poliittiseen toimintaan liittyvissä aiheissa.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.