Hyppää sisältöön

Demokratia kehittyy yhteiskuntien mukana

Demokratia on käsitteenä ainakin 3000 vuotta vanha. Tänä aikana demokratia on kehittynyt ja muuttunut yhteiskuntien mukana. Viime vuosikymmeninä ja vuosisadalla muutoksen nopeus yhteiskunnassa on ollut ennätyskova. Tämä on aiheuttanut sen, ettei demokratian ja poliittisen järjestelmän kehittyminen ole pysynyt kehityksen tahdissa mukana. Tarvitaan uusia innovaatioita demokratian saralla.

Yhteiskuntien muuttuessa ihmisten osallistaminen on tärkeämpää kuin koskaan. Monet yhteiskunnassa kokevat putoavansa ensin kehityksen rattaista ja sitten osallisuudesta yhteiskuntaan. Ihmisten merkityksettömyyden tunne on myrkkyä yhteiskunnalle ja demokratialle. Tämän takia demokratiaa tulee päivittää toimivammaksi luomalla innovaatioita ihmisten paremman osallistamisen mahdollistamiseksi.

Ihmisten osallistamiseksi on kehitetty jo paljon teknologisia ratkaisuja. Hyviä esimerkkejä löytyy muun muassa Italiasta ja Etelä-Koreasta, missä kansalaisia on osallistettu päätöksentekoon sähköisin menetelmin. Näin ihmiset ovat kokeneet tulleensa kuulluiksi ja olevansa merkityksellinen osa yhteiskuntaa.

Tämän tapaista työtä pitäisi tehdä enemmän Suomessa ja maailmalla, jotta demokratia ei häviä taistelussa muita hallintamalleja vastaan, joissa ihmisten oikeuksilla ei ole väliä. Tehdään siis yhdessä digiloikka myös demokratian saralla ja parannetaan demokratian iskevyyttä kaikkialla maailmassa.

Yhdessä tekeminen on aina mielekkäämpää.

Demo Finland julkaisee sivuillaan säännöllisesti jäsenpuolueidensa edustajien blogeja. Tekstissä esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta Demo Finlandin näkemyksiä.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.