Hyppää sisältöön

Näky vapaudesta

Arvokkaan jalokiven kuten timantin kauneus paljastuu parhaiten tummaa taustaa vasten, ja siksi jalokivet asetetaankin näytille tummaa samettia vasten. Meidän ajassamme tapahtuu asioita, jotka ovat itsessään synkkiä ja mielettömiä. Toisaalta tapahtumien keskellä se, mikä on oikeaa, hyvää ja arvostettavaa, saa mahdollisuuden erottua.

Naapurimaamme oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin helmikuinen kuolema – vaikkei se yllätyksenä valitettavasti tullutkaan – kosketti monia. Miksi? Yksi syy lienee se, että hänessä näemme, miten murtumaton ja rohkea sydän on sellaisella ihmisellä, joka on näyn motivoima. Se ei ole vangittavissa, ostettavissa tai hiljennettävissä.

Joku on sanonut, että ihminen alkaa todella elää vasta, kun hän on löytänyt merkityksellisen ja moraalisesti kestävän syyn, jonka vuoksi voisi vaikka kuolla. ”Etkö pelkää?”, maailma kysyi toimittajien suulla Navalnyin palatessa Venäjälle myrkytysyrityksen jälkeen. Hän oli valmis palaamaan kotimaahansa ja jatkamaan taistelua demokraattisen ja vapaan Venäjän puolesta tiedostaen, että vankila ja todennäköisesti kuolema olisivat odottamassa. Kuinka moni olisi valinnut piiloutumisen, turvan, hiljaiselon? Navalnyi oli valmis maksamaan kalleimman mahdollisen hinnan kantamastaan näystä. Hän kuoli, mutta hänen täydellä liekillä eletty elämänsä poltti pysyvät jäljet historiaan.

Demo Finland tekee rakennustyötä, jolla ennaltaehkäistään demokratian tilan heikentymistä ja vahvistetaan puolueiden sisäistä demokratiaa.

Demokratian tila on kansainvälisesti heikentynyt entisestään. Viktor Frankl, keskitysleirien kauhuista selviytynyt psykiatri, totesi: ”Rauniot ovat usein se asia, joka avaa meille ikkunan nähdäksemme taivaan ulkona.” Autoritaaristen valtioiden määrä on kasvanut, ja ne ovat vahvistuneet. Demo Finland tekee – raunioiden havahduttamana – rakennustyötä, jolla ennaltaehkäistään demokratian tilan heikentymistä ja vahvistetaan puolueiden sisäistä demokratiaa.

Polarisaatio on ajassamme voimistunut yhteiskuntien sisällä ja globaalisti. Moniäänisen ja toisaalta kunnioittavaa vuoropuhelua ylläpitävän yhteiskunnan ideaali on ajankohtainen. Emme saa Suomessakaan unohtaa moniäänisen yhteiskunnan perustuvan ajatukselle siitä, että kukin osapuoli on valmis nostamaan keskiöön ajoittain epämukavaltakin tuntuvan ajatuksen: ”Olen valmis puolustamaan oikeuttasi olla kunnioittavalla tavalla kanssani eri mieltä, vaikken mielipiteestäsi tai näkemyksestäsi pitäisikään”. Demo Finland toimii fasilitaattorina puoluerajat ylittävässä inklusiivisessa vuoropuhelussa niin globaalisti kuin kotimaassakin. Järjestön pääasiallisena toimintakenttänä ovat erityisesti uudet ja kehittyvät demokratiat.

Kansanvalta, kaikista puutteistaankin huolimatta, on toimivin valtiomalli. Sen eteen on kuitenkin tehtävä jatkuvaa työtä. Ja sitähän riittää, sillä noin 71 % maailman väestöstä elää autoritaarisissa maissa, eikä demokratian tila ole taattu niissäkään maissa, jotka lasketaan demokratioiksi. Demokratian edistäminen vaikuttaa globaalilla tasolla heikoimpaan asemaan jäävien ryhmien, erityisesti naisten, vammaisten ja nuorten, mahdollisuuksiin osallistua poliittiseen päätöksentekoon.

Epävakaus ja ennakoimattomat muutokset lisääntyvät tässä maailmanajassa. Turvallisuusympäristö on kokenut suuria muutoksia. Tämän keskellä demokratian merkitys rauhanrakentamisen välineenä on korostunut, samoin puolueiden rooli puoluerajat ylittävässä vuoropuhelussa. Demo Finland vahvistaa puolueiden yhteistyötä ja globaalisti aliedustettujen ryhmien poliittista osallistumista ja toimii näin kölin lailla osaltaan tuoden vakautta myrskyävään aikaamme.

Demokratian merkitys rauhanrakentamisen välineenä on korostunut, samoin puolueiden rooli puoluerajat ylittävässä vuoropuhelussa.

Miksi Demo Finland on olemassa? Kun näky on kirkas, myös keinot löytyvät. Demo Finlandin näkynä on maailma, jossa kaikilla ihmisillä on omissa yhteiskunnissaan mahdollisuus osallistua yhdenvertaisina demokraattiseen päätöksentekoon. Näyn saavuttamiseksi järjestö tekee työtä vahvistaakseen inklusiivista monipuoluedemokratiaa.

Näky vapaudesta on itseämme suurempi. Vuoden 2024 painopisteinä ovat kotimaan lisäksi hengästyttävä lista valtioita: Etiopia, Kenia, Mosambik, Myanmar, Tunisia, Sambia ja Uganda. Demo Finland on yksi osoitus suomalaiselle identiteetille tunnusomaisesta rauhan rakentamisesta. Olemme kokoamme suurempi tekijä maailman pelikentillä niin järjestönä kuin maanakin.

Demo Finland julkaisee sivuillaan säännöllisesti jäsenpuolueidensa edustajien blogeja. Tekstissä esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta Demo Finlandin näkemyksiä.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.