Hyppää sisältöön

Tasa-arvoa politiikkaan – viikko vertaisoppimista

 

Demo sai viime viikolla merkittäviä kansainvälisiä vieraita Sambiasta. Demo on tehnyt vuodesta 2013 lähtien yhteistyötä Zambia National Women’s Lobbyn kanssa.  Yhteistyön tavoitteena on naisten poliittisen osallistumisen parantaminen ja naisehdokkaiden tukeminen vaaleissa. Viime syksyn vaaleissa naisten osuus valituista kasvoikin vaikeista olosuhteista huolimatta.

Zambia National Women’s Lobbyn puheenjohtaja Beauty Kateben ja toiminnanjohtaja Juliet Kaira-Chibutan vierailun tarkoitus oli tutustua Suomen tasa-arvopolitiikkaan ja poliittiseen kulttuuriin, saada ideoita ja tietoa puolin ja toisin, sekä suunnitella tulevaa ohjelmakautta. ZNWL:n edustajat saapuivat Suomeen odottavin mielin ja innoissaan, vaikka kylmyys ja lumisade aiheuttivatkin epäilyjä.

Tiistaina naistenpäivän aattona vieraat saivat heti nähdä sen puolen Suomen tasa-arvotilanteesta, joka ei ole niin ruusuinen: osallistuimme Naisjärjestöjen keskusliiton, ulkoasianministeriön, Naisten Linja ry:n ja eduskunnan naisverkoston järjestämään seminaariin, joka käsitteli naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Opettavainen vierailu eduskuntaan jatkoi päivän tasa-arvokeskusteluita, mutta vieraat saivat kuulla myös yleisemmällä tasolla Suomen poliittisen järjestelmän rakenteesta ja toiminnasta. Keskustelimme Anders Adlercreutzin (rkp) kanssa eduskunnan feministiryhmästä, eduskunta-avustaja Raine Katajamäen kanssa eduskuntaryhmien toiminnasta ja Hanna Sarkkisen (vas) kanssa oppositiopolitiikasta sekä tulevasta kaudesta eduskunnan naisverkoston puheenjohtajana. Illan ohjelmaan kuului vierailu RKP:n vaalistartissa ja illallinen Demon puheenjohtajan Eva Biaudet’n kanssa.

Hanna Sarkkinen (vas) kertoi oppositiopolitiikasta.

Hanna Sarkkinen (vas) kertoi oppositiopolitiikasta.

Demon ja ulkoasianministeriön yhteisessä naistenpäivän seminaarissa vieraat saivat upean mahdollisuuden kuulla suomalaisia tasa-arvon parissa toimivia poliitikkoja, asiantuntijoita ja tutkijoita. Beauty Katebe piti esitelmän Sambian naisten haasteista ja onnistumisista syksyn 2016 vaaleissa ja osallistui paneelikeskusteluun kansanedustajien Tiina Elovaaran (ps) ja Silvia Modigin (vas) kanssa tuoden siihen mukaan globaalia näkökulmaa. Vieraat kokivat seminaarin erittäin onnistuneeksi, ja uskoivat, että oppimista tapahtui molempiin suuntiin: suomalaiset kuuntelivat kiinnostuneena esitelmää Sambian tilanteesta. Vieraat olivat erityisen innoissaan presidentti Tarja Halosen tapaamisesta: ”Hänen läsnäolonsa inspiroi meitä, parlamentaarikkoja ja nuoria naispolitiikkoja, ja me Zambia National Women’s Lobbyn edustajina koimme, että oli kunnia jakaa lava hänen kanssaan”, kertoi Kaira-Chibuta.

DSC_0154_ed

Presidentti Tarja Halosen tapaaminen oli yksi vierailun kohokohdista.

Keskiviikon toinen kohokohta oli vierailu sosiaali- ja terveysministeriöön, jossa tarjolla oli erinomainen esitys Suomen tasa-arvotilanteesta ja sen haasteista, sekä organisaatioista, jotka sen parissa työskentelevät. ”Tapaamisessa opimme asioista, jotka tulevat auttamaan meitä ajamaan tasa-arvolain toimivaksi saattamista Sambiassa”, kuvaili Juliet Kaira-Chibuta.

Loppuviikko vierähti Demon ja Zambia National Women’s Lobbyn uuden ohjelman suunnittelussa ja muun muassa vierailussa RKP:n ja Keskustanaisten tilaisuuksissa. Eduskuntapuolueiden vastaanotto vieraille oli lämmin ja kiinnostunut: vieraat pääsivät keskustelemaan mielenkiintoisista teemoista ja vaihtamaan ajatuksia ja ideoita. Puolueissa oltiin myös hyvin kiinnostuneita Sambian tilanteesta ja Demon työstä. Vieraat saivat eväitä siihen, kuinka kansalaisyhteiskunta, puolueet ja eduskunta keskustelevat, ja miten tärkeä rooli tällä toimivalla kommunikaatiolla on.

Women of the World -festivaalit järjestettiin Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi ensimmäistä kertaa Suomessa 11 – 13. maaliskuuta. Festivaaleilla Beauty Katebe osallistui Women who make a difference -paneelikeskusteluun yhdessä kahden muun tasa-arvoaktivistin kanssa.

Vieraat tutustuivat viikon aikana yhtä lailla saavutuksiin kuin haasteisiinkin, joita Suomen tasa-arvotilanteeseen liittyy. He olivat vaikuttuneita naispresidentistä, puoluerajat ylittävästä verkostoitumisesta, yhteistyöstä ja naisjärjestöjen toiminnasta. Toisaalta heille tuli yllätyksenä, että tasa-arvon kärkimaassa on vielä matkaa palkkatasa-arvoon, ja että naisiin kohdistuva väkivalta on todellinen ongelma Suomessakin. Viikko oli oivallinen tilaisuus myös meille suomalaisille pohtia uudesta näkökulmasta tasa-arvomme todellista tilaa ja peilata sitä kehitykseen kansainvälisellä tasolla. Katebe ja Kaira-Chibuta kokivat viikon antaneen heille paljon materiaalia, tietoa ja inspiraatiota jatkaa ja kehittää toimintaansa Sambiassa.

Juliet Kaira-Chibuta ja Beauty Katebe osallistuivat naistenpäivän seminaariin Säätytalolla.

Juliet Kaira-Chibuta ja Beauty Katebe osallistuivat naistenpäivän seminaariin Säätytalolla.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.