Hyppää sisältöön

Tuore EU:n ihmisoikeuksien ja demokratian toimintasuunnitelma tärkeämpi kuin koskaan

Ulkoministerien vahvistama EU:n viisivuotinen toimintasuunnitelma ihmisoikeuksien ja demokratian puolustamiseksi 2020–2024 paaluttaa EU:n puolustamaan perusarvojaan. Toimintasuunnitelmassa demokratian tukeminen on vahvistunut edellisiin toimintasuunnitelmiin verrattuna, mitä Demo Finland vaati keväällä yhdessä muiden eurooppalaisten demokratiajärjestöjen kanssa.

”On olennaista, että toimintasuunnitelma näkyy vahvasti myös jäsenmaiden, kuten Suomen kansainvälisessä politiikassa. Politiikan johdonmukaisuudesta ei saa tinkiä. Demokratian tukeminen ja vahvistaminen on kehityksen ja vakauden kulmakivi, taantumista on raportoitu koronapandemian vuoksi ympäri maailmaa”, sanoo Demo Finlandin toiminnanjohtaja Anu Juvonen.

Demokratian tukeminen ja vahvistaminen on kehityksen ja vakauden kulmakivi.

Anu Juvonen

Toimintasuunnitelma sisältää myös EU:n ja jäsenmaiden tuen monipuolueyhteistyölle ja korostaa puolueiden inklusiivisuutta ja valvontaroolia. Myös teknologian kehittymisen tuomat uhat ja mahdollisuudet haastavat demokratiaa uudistumaan.

”Ihmisoikeusperustaisuus on suunnitelman ytimessä. Ihmisoikeuskeskusteluissa on syytä korostaa myös kansalais- ja poliittisten oikeuksien merkitystä. Demokraattinen tila on monissa maissa kaventunut, mihin liittyen myös kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä rajoitetaan”, korostaa Juvonen.

Toimintasuunnitelman toteuttamista seurataan säännöllisillä raportoinneilla, ja väliarvio tehdään kauden puolivälissä.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.