Hyppää sisältöön

Demo Finland tukee vammaisten ihmisten poliittista osallistumista Keniassa

Demo Finlandin työ Afrikassa laajenee, kun se aloittaa toiminnan Keniassa yhdessä kumppanijärjestönsä Westminster Foundation for Democracyn (WFD) kanssa. Hankkeen tavoitteena on tukea kenialaisten puolueiden osaamista vammaisten ihmisten osallistamisessa ja vahvistaa vammaisten henkilöiden kansalais- ja poliittisia oikeuksia vuoden 2022 vaaleihin liittyen. 

Keniassa vammaisten oikeudet on huomioitu lainsäädännössä, sillä maa on ratifioinut YK:n sopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista (UNCRPD) ja perustuslain mukaan kaikkia ihmisiä pitää kohdella kunnioituksella ja arvostaen ja vähintään 5 % parlamentin edustajista tulisi olla vammaisia henkilöitä. Käytännössä vammaisten ihmisten asema on kuitenkin politiikassa muuta väestöä heikompi. 

”Vuodet 2020–21 ovat kriittisiä vammaisten ihmisten kansalais- ja poliittisten oikeuksien edistämisen kannalta, sillä Keniassa on yleisvaalit vuonna 2022. Inklusiivisempaan puoluepolitiikkaan tähtäävät toiminnot ovat myös ajoitukseltaan otollisia, sillä puolueet työstävät vaaliohjelmiaan 2021 puoliväliin saakka”, kertoo Demo Finlandin ohjelmasuunnittelija Elina Vuola. Keniassa on 3,5 miljoonaa vammaista henkilöä, joilla on ikänsä puolesta mahdollisuus äänestää ja asettua vaaleissa ehdolle. 

Demo Finlandin ja WFD:n hankkeessa koulutetaan eri puolueiden edustajia ja jäseniä vammaisten osallisuudesta ja vammaisten osallistumisen merkityksestä demokratiassa sekä vammaisten kohtaamista haasteista politiikassa. Puolueita tuetaan hankkeen aikana myös inklusiivisemman politiikan tekemisessä ja vammaisteeman valtavirtaistamisessa. Lisäksi hankkeessa tuetaan kansalais- ja vammaisjärjestöjä osallisuuteen liittyen ja vahvistetaan niiden vaikuttamisosaamista puolueiden parissa. Hanke on alkanut elokuussa 2020 puolueiden haastatteluilla, joissa on selvitetty lähtötasoa vammaisten henkilöiden osallisuuteen liittyen. Hankkeen koulutukset alkavat vuoden lopulla. 

Työ vammaisten ihmisten poliittisten oikeuksien edistämiseksi on Demo Finlandille uusi avaus, mutta järjestöllä on pitkä kokemus politiikassa aliedustettujen ryhmien osallisuuden tukemisesta monipuoluepohjalta. Demo Finland on toiminut tuloksekkaasti naisten poliittisen osallistumisen vahvistamiseksi muun muassa Sambiassa ja Tansaniassa, ja erityisesti nuorten poliitikkojen kanssa esimerkiksi Nepalissa ja Tunisiassa. 

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.