Demo Finland on mukana Maailma kylässä -festivaalilla toukokuussa.
IPCC:n tuore raportti osoitti jälleen, että ilmastokriisiin tarvitaan nopeita ratkaisuja. Vaikka demokratiaa pidetään valtajärjestelmistä parhaana, edustuksellinen demokratia tuntuu vain lisäävän ilmastoa koskevaa erimielisyyttä.
Useassa maassa on käytössä kansalaispaneeleja, joissa satunnaisotannalla valitut kansalaiset pääsevät vaikuttamaan ilmastotoimiin. Kansalaispaneeleiden mukanaan tuoma demokratia lisää ilmastotoimien oikeudenmukaisuutta, kansalaisten sitoutumista niihin sekä sitä kautta toimien mahdollisuuksia onnistua. Mutta miten kansalaispaneelit käytännössä toimivat ja pitäisikö sellainen ottaa käyttöön myös Suomessa?
Mukana keskustelemassa ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.), reilua ilmastosiirtymää tutkinut Turun yliopiston väitöskirjatutkija Katariina Kulha ja Suomen ilmastotoimia arvioivaan kansalaisraatiin keväällä 2021 osallistunut Ilmo Koskela. Keskustelun juontaa toimittaja Rosa Kettumäki.
Ohjelmaa voi seurata paikan päällä Tiivistämössä tai suoran striimin kautta festivaalin verkkosivuilta. Vapaa pääsy!
Aika: Lauantai 28.5. klo 13.45–14.15
Paikka: Suvilahden Tiivistämö / online
Puhujat:
Emma Kari
Emma Kari (vihr.) on ympäristö- ja ilmastoministeri, toisen kauden kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Helsingistä.
Ilmo Koskela
Ilmo Koskela on aktiivisesti politiikkaa seuraava ohjelmistokehittäjä. Hän osallistui Suomen ilmastotoimia arvioivaan kansalaisraatiin keväällä 2021.
Katariina Kulha
Katariina Kulha on Turun yliopiston väitöskirjatutkija ja projektitutkija FACTOR-tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan mahdollisuuksia edistää reilua ilmastosiirtymää kansalaiskeskustelun keinoin. Kulha on yksi Suomen ilmastotoimia arvioineen kansalaisraadin järjestäjistä.
Tapahtuman Facebook-sivu (avautuu uuteen välilehteen).