Osallistuminen päätöksentekoon on ihmisoikeus, joka ei politiikassa toteudu täysin. Vammaiset henkilöt kohtaavat monia esteitä, kun he haluavat osallistua politiikkaan. Demo Finlandin tuoreessa julkaisussa tarkastellaan, mitä nämä esteet ovat ja kuinka ne voidaan vähitellen poistaa.
Tohtori Thomas Mtonga halusi tulla kansanedustajaksi parantaakseen kotiseutunsa olosuhteita Sambian itäisessä provinssissa. Paikalliset päälliköt ja kyläpäälliköt kannustivat häntä siihen.
“Siellä ei ollut klinikoita, kouluja eikä siltoja”, hän sanoo.
Hän epäröi, koska tie politiikkaan ei olisi helppo. Hän oli menettänyt näkönsä tuhkarokkoon kymmenvuotiaana, ja siitä oli jo vuosikymmeniä, kun Sambiassa oli viimeksi ollut näkövammainen kansanedustaja.
Mutta hän on sitkeä ihminen, ja hän oli sinnikkäästi taistellut tiensä läpi kouluista ja yliopistoista. Takana oli jo kaksi maisterin tutkintoa ja lopulta myös tohtorin tutkinto.
“Olen hyvin sisukas”, Mtonga sanoo.
Hän päätti asettua ehdolle. Oikeus siihen on taattu Sambian perustuslaissa ja YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa.
Uusi julkaisu
Demo Finland ja sen kumppanit Keniassa, Sambiassa ja myöhemmin Etiopiassa ovat toteuttaneet yhteisiä ohjelmia vammaisten henkilöiden oikeuksien takaamiseksi politiikassa. Lähtökohtana on ollut, että inkluusio ei ole hyväntekeväisyyttä vaan ihmisoikeus.
Tärkeimmät opit on nyt koottu politiikkapaperiksi, jonka Demo Finland julkaisi tänään kansainvälisen vammaisten henkilöiden päivän alla.
“Poliittiset puolueet ovat keskeisiä päätöksentekijöitä. Siksi on tärkeää, että vammaiset henkilöt voivat myös osallistua puolueissa merkityksellisellä tavalla”, julkaisussa todetaan.
Tyypilliset esteet
Thomas Mtonga on yksi julkaisua varten haastatelluista asiantuntijoista. Vaikka hänellä oli hyvä työ Sambian yliopistossa, hän huomasi pian, että vaalityö on erittäin kallista eikä resursseja riittänyt kunnolliseen kampanjointiin.
Toinen haastateltu asiantuntija, kenialainen vammaisaktivisti ja poliitikko Alice Munala sanoo, että taloudelliset syyt ovat keskeisiä myös Keniassa.
“Monet vammaiset henkilöt ovat köyhiä, ja politiikka edellyttää paljon maksuja.”
Muita tyypillisiä esteitä ovat tilojen esteellisyys – jopa puhujakorokkeiden ja puheenjohtajan paikkojen esteellisyys – samoin kuin viestinnän saavutettavuuden puutteet, koulutuksen puute ja uskomukset siitä, että vammaiset henkilöt eivät kykene ottamaan johtotehtäviä. Monissa maissa vammaiset henkilöt kokevat jopa poliittista väkivaltaa.
Alice Munala tietää tapauksia seksuaalisesta ja sukupuolittuneesta väkivallasta vammaisia naisia kohtaan. Kun tällaisia tapahtuu ja sana kiirii, monet naiset eivät uskalla lähteä politiikkaan.
“Myös monet perheenjäsenet kehottavat vammaisia naisia pysymään politiikan ulkopuolella”, Munala sanoo.
Ei pelkästään vammaisasioita
Alice Munala on puolueensa vammaisliigan sihteeri. Viimeisimmissä Kenian vaaleissa vuonna 2022 hän halusi saada nimityksen senaattiin. Keniassa on eri vähemmistöryhmille varattuja nimityspaikkoja vaaleilla valittujen parlamenttipaikkojen lisäksi.
Munala ei halunnut lähteä ehdokkaaksi vaaleihin, sillä hänen olisi pitänyt sitä varten erota työstään. Tämäkin on yleinen este monissa maissa.
Hän haluaisi päästä vaikuttamaan Kenian lainsäädäntöön, jotta vammaisten henkilöiden asiat huomioitaisiin siinä paremmin. Erityisesti hän haluaisi edistää vammaisten lasten koulutusta.
Monet vammaiset henkilöt haluavat politiikkaan samantyyppisistä syistä, mutta julkaisussa muistutetaan, ettei se ole koko totuus.
Demo Finlandin vuonna 2022 teettämässä selvityksessä osa suomalaisista vammaisista poliitikoista sanoi lähteneensä politiikkaan edistääkseen inkluusiota. Mutta monet muut sanoivat haluavansa vaikuttaa yleisesti yhteiskunnallisiin asioihin, aivan kuten Thomas Mtonga Sambiassa.
Inkluusiosta on puolueille hyötyä
Vaikka inkluusio on ihmisoikeus ja tärkeää omana itsenään, monet poliittiset puolueet eivät välttämättä ole ymmärtäneet, miten ne voisivat myös hyötyä avoimemmista ovista.
Ilmeisin hyöty tulee numeroista. 16 prosenttia maailman väestöstä on vammaisia, joten jos poliittiset puolueet edustaisivat erilaisia ihmisryhmiä paremmin, ne voisivat saada paljon ääniä.
Toinen hyöty puolueille on ihmisoikeuksien, vammaisuuden ja yhteiskunnan syvempi ymmärtäminen. Kun puolueet saavat päätöksentekoonsa monipuolisia näkemyksiä, heidän kantansa ja politiikkansa ovat vahvempia kuin ilman niitä.
“Jos poliittiset puolueet ottaisivat vammaisia henkilöitä mukaan rakenteisiinsa, ne hyötyisivät tiedosta, jota ei ole aiemmin hyödynnetty”, sanoo projektikoordinaattori Norman Banda Zambia National Women’s Lobby -järjestöstä.
Inklusiivinen ja edustava poliittinen puolue on myös demokraattisempi puolue. Monissa maissa on huomattu, että inklusiivisuus tuo mukanaan paremman julkisuuskuvan, positiivisia lehtijuttuja ja välillä myös lisärahoitusta, julkaisussa todetaan.
Suositukset poliittisille puolueille
Demo Finlandin julkaisun pääkohderyhmänä ovat poliittiset puolueet. Niille annetaan laaja lista suosituksia, mutta samalla todetaan, ettei kyseessä ole kaikenkattava to do -lista.
“Vammaisuus on moniulotteinen ilmiö, ja tilanteet vaihtelevat suuresti maasta ja puolueesta toiseen”, kirjoittajat sanovat.
Tärkeintä on tehdä todellinen sitoumus inkluusion lisäämiseksi, mikä vaatii jatkuvaa työtä yhdessä vammaisten henkilöiden kanssa.
“Poliitikkojen tulisi ottaa vammaisia henkilöitä kädestä ja kävellä heidän kanssaan”, sanoo Alice Munala. “Heidän tulisi kehittää sellainen asenne, ettei ketään jätetä.”
Fyysisten tilojen esteettömyys ja viestinnän saavutettavuus ovat tärkeitä kokonaisuuksia. Toimistojen ja kokoustilojen tulisi olla kaikkien saavutettavissa, ja painetun materiaalin ja verkkosivustojen tulisi olla ymmärrettäviä kaikille, julkaisussa sanotaan.
Monilla vammaisilla henkilöillä on muita heikommat taloudelliset mahdollisuudet käydä kampanjoita. Poliittisten puolueiden tulisi siksi harkita puolueen jäsenmaksujen ja ehdokasmaksujen alentamista tai jopa poistamista. Myös jonkinlaista taloudellisen tuen mekanismia voitaisiin harkita.
Jotkut maat ja puolueet ovat jo alkaneet luoda kiintiöitä naisille, nuorille, etnisille vähemmistöille ja vammaisille henkilöille puolueen tehtäviin, ehdokkuuksiin ja vaalilistoille. Kiintiöt voivat edistää inkluusiota, julkaisussa sanotaan.
Poliittisen väkivallan tulisi myös loppua. Poliittisten puolueiden tulisi varmistaa vammaisten henkilöiden, erityisesti naisten, turvallisuus kokouksissa, tapahtumissa ja kampanjoissa sekä niiden jälkeen. Jos sukupuoleen perustuvaa tai seksuaalista väkivaltaa esiintyy, sen tekijät tulisi tunnistaa ja saattaa oikeuden eteen, jotta kaikilla olisi rohkeutta osallistua politiikkaan, julkaisussa muistutetaan.
—
Tutustu Inclusion of persons with disabilities in political parties -julkaisuun tästä (avautuu uuteen välilehteen).