Demokratian ja kehityksen suhde, suomalainen demokratiatuki ja puolueiden rooli demokratian kehittämisessä olivat käsittelyssä torstaina 16.9. seminaarissa Demokratia kehityksen edellytyksenä?. Tilaisuudessa kansainvälisesti tunnetut demokratia-asiantuntijat sekä paikalliset demokratiatoimijat Nepalista ja Tansaniasta kohtasivat. Valtiosihteeri Pertti Torstilan avaama seminaari järjestettiin yhteistyössä Ulkoministeriön kanssa. Fasilitaattorina toimi toimittaja Petri Sarvamaa.
Demokratiatoimijoita Suomesta ja maailmalta
Eräs maailman tunnetuimmista demokratia-asiantuntijoista, USA:n presidenttien Clintonin ja Obaman hallinnoissa vaikuttanut, kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Carnegie Endowment for International Peace varapääjohtaja Thomas Carothers alleviivasi demokratiatuen tärkeyttä, vaikka epäilyn ääniä demokratiatuen tehokkuudesta, kumppanimaan halusta vastaanottaa tukea ja ylipäätään demokratian oikeutuksesta on liikenteessä. Hän painotti kansainvälisen yhteisön onnistumista juurruttaa demokratian periaatteita maailmanlaajuisesti viimeisen 25 vuoden aikana ja kuinka läpinäkyvyyden ja hyvän hallinnon periaatteet ovat kehittyneet. Puheessaan ja sitä seuranneessa vilkkaassa keskustelussa Carothers korosti myös demokratian ja kehityksen rakentumista paikallisista lähtökohdista ja ominaispiirteistä käsin; ei ole olemassa yhtä universaalia mallia, joka toimisi joka tilanteessa.
Myös Ihmisoikeuksien ja demokratian suurlähettiläs Sauli Feodorow painotti demokratian tukemista vastaanottavan maan ehdoilla ja nosti koulutuksen ensiarvoisen tärkeäksi osallistumismahdollisuuksien Sauli Feodorow ja Petri Sarvamaaparantamisessa.
Puoluerajoista riippumaton yhteistyö saa naisten äänen kuuluville
“Demokratia tulee toteutua myös poliittisten puolueiden sisällä,” kuvasi kansanedustaja, naisvaikuttaja ja Tanzania Women Cross-Party Platformin puheenjohtaja Anna Abdallah kertoessaan platformin työstä yhdistää naispoliitikot yli puoluerajojen naisten poliittisen osallistumisen parantamiseksi. Abdallah korosti kuinka tärkeää on mobilisoida Ulkoministeriön Enge-sali täyttyi demokratiatuesta kiinnostuneista ihmisistä.ihmisiä ruohonjuuritasolla ja kuinka hankalaa se on resurssien puuttuessa. Saman kokivat ongelmaksi myös Demon Nepalin ohjelman delegaatit, joista Demon platformin työtä esitteli Hiranya Joshi Joint Student and Youth Platform Nepalista.
Tiekarttaa eurooppalaiseen demokratiatukeen avasivat arvostetun eurooppalaisen ajatushautomo FRIDEn johtaja Richard Youngs sekä European Partnership for Democracyn (EPD) toiminnanjohtaja Carlos Hernandez. Molemmat peräänkuuluttivat unionin jäsenvaltioiden jakaman yhteisen strategian luomisen tärkeyttä ja toimintaa paikallisista lähtökohdista käsin. Hyvänä esimerkkinä toimivasta demokratiatukityöstä miehet pitivät suomalaisten eduskuntapuolueiden yhteistyöyhdistys Demo ry:n tekemää demokratiatukityötä, jota tilaisuudessa esitteli toiminnanjohtaja Sari Varpama.
Demokratian ja kehityksen keskinäinen sidos, Suomen mahdollisuudet tukea demokratian vahvistumista yhteistyömaissaan sekä demokratiatuen roolia Hirnaya Joshikehitysyhteistyössä on ruodinnan alla iltapäivän paneelikeskustelussa. Paneeliin osallistuivat Thomas Carothers, Richard Youngs, Carlos Hernandez, Anna Abdallah, Hiranya Joshi, Sari Varpama, kansanedustaja ja Keskustan varapuheenjohtaja Timo Kaunisto, Ulkoministeriön neuvonantaja Johanna Jokinen-Gavidia, EPDn David French sekä UNDP:n Pohjoismaiden toimiston johtaja Jakob Simonsen.