Hyppää sisältöön

Itkua, naurua ja voltteja Slovenian Erasmus+ -koulutuksessa

Kolme suomalaista nuorisopoliitikkoa osallistui tammikuun lopulla Sloveniassa järjestettyyn koulutusohjelmaan, jonka teemoina olivat non-formaali kasvatus ja nuorten aktiivinen osallistuminen. Koulutus oli osa Demon Erasmus+ -rahoitteista projektia Youth Creating Solutions for Meaningful Participation, joka tuo yhteen aktiivisia nuoria ja nuorten parissa työskenteleviä kouluttajia tai nuorisotyöntekijöitä Suomesta, Sloveniasta, Nepalista ja Bangladeshista. Koulutuksen toteutti Demon slovenialainen kumppanijärjestö Mreža MaMa.

Osallistujista kouluttajiksi

Lähes kaksi viikkoa kestäneen koulutusohjelman ensimmäiset päivät koostuivat kouluttajien koulutuksesta, jonka aikana osallistujat tutustuivat muiden mukana olevien maiden nuorisotyön rakenteisiin ja non-formaalin kasvatuksen mahdollisuuksiin sekä jakoivat hyviä käytäntöjä aktiivisesta osallistumisesta. Erilaisista organisaatioista ja kulttuureista tulevien osallistujien vertaistuki ja keskinäinen oppiminen olivat avainroolissa koko koulutuksen ajan.

2015_2_5_Slovenia3

Tiiviin koulutuspaketin edetessä osallistujat saivat enemmän vastuuta sisällön suunnittelusta ja toteutuksesta pienryhmissä, ja ohjelma huipentui kahden päivän pilottikoulutuksen järjestämiseen 20 hengen ryhmälle slovenialaisia nuorisotyöntekijöitä. Kansainvälinen osallistujaryhmä muuttui siis suureksi monikulttuuriseksi kouluttajatiimiksi, joka sai paikallisilta osallistujilta hyvää palautetta ja onnistui toteuttamaan kahden päivän koulutuksen lyhyestä suunnitteluajasta ja ryhmätyöskentelyn haasteista huolimatta.

Yhteistyön haasteet

Ryhmätyöskentelyä kuvattiin myrskyisäksi mutta antoisaksi, ja erilaisten toimintatapojen yhteensovittaminen yhteisen päämäärän saavuttamiseksi olikin yksi koulutusohjelman suurimpia oppimisprosesseja.

”Täällä on naurettu yhdessä, itketty yhdessä ja tapeltu. Ja ollaan oltu kuin yhtä perhettä!” totesi Demarinuorten Heidi Keränen onnistuneen pilottikoulutuksen jälkeen.

”Tuntuu siltä kuin olisi oppinut tekemään voltin”, kuvaili RKP-nuorten Ellen Söderlund tunnelmia viimeisenä päivänä.

Koulutusohjelman antia oli kulttuurienvälisen ymmärryksen kehittyminen tiivistä yhteistyötä tehdessä, mutta myös käytännön menetelmiä ja taitoja nuorten aktiivisen osallistumisen vahvistamiseen ja kouluttajana toimimiseen. Liina Haurun (Keskustanuoret) mukaan kokemus myös kannustaa jatkossa hakeutumaan rohkeammin kansainväliseen toimintaan.

2015_2_5_Slovenia2

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.