Hyppää sisältöön

Kuva: pawel.gaul Canva.comin kautta

Demo Finland tukee Puntmaan demokratiakehitystä

Demo Finland on yhdessä kumppaniensa kanssa aloittanut työn Somalian Puntmaan demokratisoitumisen tukemiseksi vahvistamalla puolueiden kehitystä sekä naisten ja nuorten poliittista osallistumista. 

Puntmaa on ollut vuodesta 1998 alkaen Somalian puoliautonominen osavaltio, jossa on käynnissä siirtymä klaanipohjaisesta hallintojärjestelmästä monipuoluedemokratiaan. Koko osavaltion kattavat vaalit on tarkoitus järjestää huhtikuussa 2023. Niissä on ehdolla yhdeksän poliittista yhdistystä, joista kolme eniten ääniä keräävää valitaan pysyviksi puolueiksi. Sekä nuoret että naiset jäävät usein ulkopuolelle politiikassa, ja klaanijärjestelmässä valta on perinteisesti ollut vanhempien miesten käsissä. 

Haasteita Puntmaan demokratisoitumisessa on useita. Uusien puolueiden on kehitettävä puolueohjelmat ja -strategiat ja löydettävä keinot kansalaisten osallistamiseen, naisten ja nuorten tasavertainen edustus politiikassa on turvattava, ja koko maata koettelee valtavaan humanitaariseen kriisiin johtanut kuivuus. 

Demo Finland on aloittanut yhteistyössä norjalaisen The Oslo Centerin sekä Puntmaassa toimivan PDRC:n (Puntland Development and Reseach Center) kanssa Puntmaassa hankkeen, jonka tarkoituksena on antaa teknistä tukea naisten ja nuorten poliittiselle osallistumiselle sekä puolueiden rakentumiselle ja kehittymiselle. Tavoitteena on inklusiivisen monipuolueyhteistyön vahvistuminen. 

”Demokratiakehitys Puntmaassa on vasta alussa ja monipuoluejärjestelmä uutta. Puolueet tarvitsevat tukea ohjelmallisuuden vahvistamiseen sekä sen varmistamiseen, että myös naiset ja nuoret pääsevät vaikuttamaan”, sanoo Demo Finlandin ohjelmajohtaja Jonna Haapanen

Hankkeen pilottivaiheessa koulutetaan naiskunnanvaltuutettuja ja tuetaan naisten poliittista järjestäytymistä puolueissa ja omissa yhdistyksissä. Lisäksi tuetaan naisten verkostoitumista keskenään yli puoluerajojen ja muiden keskeisissä asemissa olevien tahojen kanssa. Yhteisöjen vanhimmat, uskonnolliset johtajat sekä puolueissa toimivat miehet pyritään ottamaan mukaan tasa-arvotyöhön. Myös nuorten osallistumista poliittiseen toimintaan ja sen ymmärtämiseen vahvistetaan. Hanke kestää kesäkuuhun 2023, ja sitä rahoittaa Ruotsin valtion kehitysyhteistyövirasto SIDA

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.