Kepan järjestämä Maailma kylässä -festivaali keräsi 25.–26.5.2013 Kaisaniemenpuistoon ja Rautatientorille noin 85 000 festarikävijää sekä satoja näytteilleasettajia. Demo oli jälleen mukana festivaalilla omalla Demokratiateltallaan sekä järjestämällä asiaohjelmaa.
Demokratiateltassa esittäytyivät Demon lisäksi kaikki eduskuntapuolueet erityisjärjestöineen. Teltassa vieraili myös kävijöiden jututettavina poliitikkovieraita kaikista puolueista, minkä lisäksi kävijät pääsivät tutustumaan Demon toimintaan ja Maria Santon valokuvanäyttelyyn Nepalista. Puolueiden pisteiden kiertämisen ohessa teltassa piipahtaneilla oli myös mahdollisuus pysähtyä pohtimaan kansalais- ja poliittisia oikeuksia.
Kuvitteelliset lööpit antoivat kuvaa siitä, millaista poliittinen toiminta voisi olla Suomessa, jos vähemmän demokraattisten maiden tapahtumat olisivat todellisuutta meillä. Kävijät joutuivat myös haasteellisen tehtävän eteen yrittäessään laittaa erilaisia kansalais- ja poliittisia oikeuksia tärkeysjärjestykseen. Esimerkeiksi oli poimittu neljä oikeutta; sananvapaus, uskonnonvapaus, yhdistymisvapaus ja äänioikeus. Näiden välinen tasaisuus kertoi vaikeudesta asettaa oikeuksia ja vapauksia järjestykseen keskenään, mutta lopullinen tilanne Demokratiateltan sulkeuduttua viestitti, että teltan kävijät arvostavat enemmän sananvapautta ja äänioikeutta kuin uskonnonvapautta ja yhdistymisvapautta. Moni kuitenkin totesi, että oikeuksia on mahdotonta asettaa järjestykseen keskenään, koska ne ovat myös läheisesti sidottuja toisiinsa.
Demon pisteellä sai myös osallistua arvontaan, jonka palkintona oli lounas osallistujan valitseman poliitikon kanssa. Vaihtoehtoja oli jokaisesta eduskuntapuolueesta, joten valinnanvaraa lounasseuraksi oli. Arvonnan lisäksi hitti oli tietysti myös puolueiden jakamat ilmapallot, jotka saivat pienemmätkin festarikävijät piipahtamaan Demokratiateltassa. Isommat pääsivät halutessaan jututtamaan eri puolueiden poliitikkovieraita, jotka olivat tavattavissa puoli tuntia kerrallaan. Terveisensä päättäjille sai välitettyä myös kirjoittamalla kansanedustajalle postikortin, jonka Demo toimittaa perille eduskuntaan.
Lauantaina Demo järjesti festivaalin Mekong-lavalla paneelikeskustelun “Politiikkako ihmisoikeus?”. Paneeliin osallistuivat ulkoministeri Erkki Tuomioja, europarlamentaarikko Sampo Terho, kansanedustajat Astrid Thors, Sofia Vikman ja Silvia Modig, Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Tuuli Kousa, Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen sekä sisäministerin erityisavustaja Niklas Andersson. Juontajana toimi Ylen toimittaja Seija Rautio. Panelistit keskustelivat puolueiden arvostuksesta ja suomalaisten kiinnostuksesta politiikkaan, sekä demokratiakehityksestä maailmalla.
Keskustelussa nousi esiin muun muassa suomalaisten äänestysinnon lasku, mihin panelistien mukaan olisi mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi panostamalla yhteiskuntaopin opetukseen kouluissa. Myös demokratiakehitys muissa maissa puhutti, ja panelistien mukaan ilman minkäänlaista sananvaltaa jäävät harmillisen usein oppositiopuolueet, naiset ja nuoret.
Toinen Demon järjestämä paneeli lauantaina keräsi Taiga-lavalle edustajat kaikkien puolueiden nuoriso- tai opiskelijajärjestöistä. Nuoret olivat juuri palanneet Demon ja UNDP:n vaikuttamisohjelmaan kuuluvalta opintomatkalta Nepalista, ja kertasivat Ylen toimittaja Maria Petterssonin vetämässä keskustelussa kokemuksiaan matkasta. Paneelissa keskusteltiin myös järjestöjen kannoista kehityspolitiikkaan sekä edellisenä päivänä julkaistusta kehityspoliittisesta kannanotosta, jonka allekirjoittajina olivat lähes kaikki poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt.
Kaiken kaikkiaan Maailma kylässä -festivaali oli jälleen kerran tilaisuus Demolle ja puolueille jalkautua kansainvälisistä asioista kiinnostuneiden ihmisten pariin ja esitellä suomalaista monipuolueyhteistyötä leppoisassa festivaalitunnelmassa. Demo kiittää kaikkia Demokratiateltan kävijöitä, päivystäjiä ja poliitikkovieraita sekä paneelien yleisöjä ja keskustelijoita! Maailma kyläilee Helsingissä taas ensi vuonna, joten siellä tavataan!