Demo Finlandin Demokratia-akatemia poliittisille nuoriso- ja opiskelijajärjestöille toi yhteensä 26 nuorta eri puolueista oppimaan, keskustelemaan ja jakamaan kokemuksia demokratian tilasta ja erityisesti sen heikkenemisestä ympäri maailmaa.
Kaikkien eduskuntapuolueiden nuoriso- tai opiskelijajärjestöjä edustavat osallistujat saivat perusteellisen katsauksen demokratia-aiheisiin asiantuntija-alustuksissa, paneeleissa ja keskusteluissa. Demokratian taantumista ja sen tukemista käsittelevien ohjelmaosuuksien lisäksi Demokratia-akatemiassa perehdyttiin erityisesti Myanmarin, Sambian ja Brasilian tilanteisiin sekä Demo Finlandin työhön demokratian edistämiseksi. Avauspuheenvuoron piti ulkoministeri Pekka Haavisto.
Ohjelmaan sisältyi myös Erätauko-säätiön kanssa yhteistyössä toteutettu dialogi demokratian tilasta Suomessa. Osallistujat nostivat dialogissa esiin useita huolenaiheita, kuten nuorten matalan äänestysaktiivisuuden ja polarisoitumisen, mutta myös optimismia ja luottamusta suomalaiseen järjestelmään löytyi. Viikonlopun oivalluksiin kuului ymmärrys siitä, että halu vaalia ja vahvistaa demokratiaa yhdisti osallistujia yli puoluerajojen.
Palautteissa korostui osaamisen lisääntyminen demokratian tilasta ja sen ymmärtäminen, ettei demokratiaa tule pitää itsestäänselvyytenä vaan sitä tulee jatkuvasti vahvistaa. Lisäksi dialogi muiden puolueiden edustajien kanssa koettiin rikastuttavaksi ja tärkeäksi.
Demo Finland on järjestänyt koulutusohjelmia suomalaisten eduskuntapuolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöille jo seitsemän kertaa. Vuodesta 2020 alkaen Demokratia-akatemian suorittaneille perustetaan tänä keväänä alumniverkosto, johon voivat liittyä kaikki osallistujat riippumatta siitä, ovatko edelleen aktiivisia poliittisen nuoriso- tai opiskelijajärjestön toiminnassa. Kyseessä on matalan kynnyksen verkosto, joka kokoontuu noin kahdesti vuodessa kuulemaan ajankohtaisia alustuksia demokratiakehityksestä ja keskustelemaan muiden alumnien kanssa. Tarkoituksena on, että dialogia voi jatkaa myös Demokratia-akatemian jälkeen. Lisää tietoa verkostosta sekä liittymisohjeet täällä (avautuu uuteen välilehteen).
Syväsukellus demokratian edistämiseen Euroopan sydämessä
Koulutusviikonlopun jälkeen yksi edustaja per puolue osallistui Demokratia-akatemian opintomatkalle Strasbourgiin. Strasbourgissa ohjelmaan kuului tutustumista Euroopan neuvoston ja Euroopan unionin toimielimiin sekä syventymistä demokratia- ja ihmisoikeuskysymyksiin eurooppalaisessa kontekstissa. Euroopan neuvosto on maanosan johtava ihmisoikeusjärjestö, ja sen saavutukset ihmisoikeuksien edistämiseksi lukuisin kansainvälisin sopimuksin sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kautta ovat vakuuttavia. Vierailu ajoittui hyvin historialliseen hetkeen, kun Euroopan neuvoston ministerikomitea teki sen aikana päätöksen Venäjän erottamisesta neuvoston jäsenyydestä.
Demokratian taantumisen riskit ovat konkretisoituneet karulla tavalla Venäjän hyökättyä helmikuussa Ukrainaan. Hyökkäys oli kulminaatiopiste Venäjän pitkään jatkuneessa irtautumisessa Euroopan neuvoston arvoista. Opintomatkalla Venäjän toiminta nousi pääpuheenaiheeksi kaikissa Euroopan neuvostoon liittyvissä tapaamisissa, joten Demokratia-akatemiassa keskustellut aiheet saivat matkalla hyvin ajankohtaisen sävyn.
Opintomatkan ohjelmaa toteutettiin läheisessä yhteistyössä Suomen pysyvän edustuston kanssa, ja edustuston tapaamisissa osallistujat saivat myös hyvän katsauksen Suomen rooliin ja prioriteetteihin Euroopan neuvostossa. Arvokkaaksi koettiin myös tapaaminen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen suomalaistuomari Pauliine Koskelon kanssa, joka esitteli EIT:n toimintaa sekä kertoi merkittävistä tuomioistuimessa käsitellyistä tapauksista.
Varsinaisten tapaamisten lisäksi osallistujilla oli matkan aikana mahdollisuus tutustua paremmin toisiinsa ja jatkaa dialogia myös epävirallisissa keskusteluissa. Myös tämä koettiin arvokkaaksi, ja 90 % matkan osallistujista koki, että opintomatka edisti poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen välistä dialogia ja yhteistyötä. Palautteen mukaan opintomatka vahvisti osallistujien käsitystä eurooppalaisten toimijoiden merkityksestä ja roolista sekä demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion välisestä yhteydestä. Opintomatkan koettiin myös antavan välineitä sekä ajankohtaisen tilanteen ymmärtämiseen että puoluetoimintaan ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.