Hyppää sisältöön

Demokratia ja kehitys kulkevat käsi kädessä

Demon yhteistyössä Kansalaisjärjestöjen Ihmisoikeussäätiö KIOSin kanssa 14.-15. syyskuuta 2010 järjestämässä kaksipäiväisessä seminaarissa Democracy and Human Rights for Development ruodittiin demokratian, ihmisoikeuksien ja kehityksen keskinäistä sidosta niin huippuasiantuntija- kuin paikallistoimijatasolla.

Ympäri maailmaa tulleet demokratia- ja ihmisoikeusvaikuttajat kohtasivat kansainvälisiä asiantuntijoita ja tuloksena oli ainutlaatuista vaihtoa niin ajatusten kuin kokemusten tasolla.

Yksi seminaarin odotetuimmista puheenvuoroista valloitti heti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen avauspuheenvuoron jälkeen. Arvostetun eurooppalaisen ajatushautomo FRIDEn
toiminnanjohtaja Richard Youngs peräänkuulutti demokratiatuen uudelleen ajattelua Euroopan ja EU:n tasolla. Youngs oli samoilla linjoilla ministeri Väyrysen kanssa siitä, että demokratia ja ihmisoikeudet ovat erottamaton osa kestävää kehitystä, ja että demokratiatuki tulee huomioida oleellisena osana kehitysyhteistyötä hyvän hallinnon edistämistä unohtamatta.

Aamupäivän puheenvuoroihin kuului vielä eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin alustus eduskunnan oikeusasiamiesinstituutiosta, joka valvoo ihmis- ja perustuslaillisia oikeuksia Suomessa.

Iltapäivän puheenvuoroissa sukellettiin Nepaliin ja Sri Lankaan

Partnership for Protecting Children in Armed Conflict (PPCC) -organisaation puheenjohtaja Anjana Shakya kuvasi puheenvuorossaan PPCC:n toteuttamaa lasten parlamenttia, jossa nepalilaisia lapsia ja nuoria perehdytettiin maan perustuslain laatimisen yksityiskohtiin omakohtaisella oppimiskokemuksella. Nepalin kongressipuolueen nuorisosiipi Tarun Dalin jäsen Dinesh Prasad Bhatt tarjosi toisen näkökulman nuorten poliittiseen osallistumiseen puhuessaan niistä poliittisen osallistumisen haasteista ja vaikeuksista, joita nepalilaisilla nuorisopoliitikoilla on.

Sri Lankan tilanteesta alusti Law & Society Trustin ihmisoikeusasioista vastaava K.M. Rukshan Fernando. Fernando keskittyi puheenvuorossaan vähemmistöjen osallistumismahdollisuuksiin konfliktin jälkeisessä yhteiskunnassa.

Seminaarin puheenvuorojen ohella aikaa oli varattu keskustelulle. Ja kun yleisöön mahtui osanottajia ympäri maailmaa, keskustelussa esiin nousseet kokemukset ja kannanotot toteuttivat aivan uudenlaista mielipiteenvaihtoa ja mahdollisuuksia hyvien käytäntöjen vaihdolle.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.