Euroopan unionin perusarvoihin kuuluu demokratia ja oikeusvaltio. Tämä kaksikko nähdään nykypäivänä aivan liian usein itsestäänselvyytenä. Oikeudenmukaisen yhteiskuntarakenteen ottaminen annettuna on kuitenkin yksi vaarallisimmista mahdollisista hairahduksista.
Demokratiassa ja oikeusvaltiossa on loppupeleissä kyse hyvin yksinkertaisesta asiasta: jokaisen kansalaisen yhtäläisistä ihmisoikeuksista. Käytäntö puolestaan on se, josta yksinkertaisuus usein on kaukana.
Monissa tilanteissa eri ihmisoikeudet ovat ristiriidassa, ja meidän poliitikkojen tehtävänä on harjoittaa punnintaa. Missä tulisi mennä sananvapauden ja kunnianloukkauksen välinen raja? Minkälaisia rajoituksia vaalikampanjabudjeteille tulisi asettaa, jotta myös vähävaraisilla olisi aito mahdollisuus osallistua vaalikamppailuihin? Tulisiko kaiken valtion tiedon olla julkista vai pitääkö turvallisuuden nimissä voida pitää tietoa salassa kansalaisilta?
On kuitenkin paljon tilanteita, joissa punninta ei ole vaikeaa. Tilanteita, joissa tulisi olla kaikin tavoin ilmiselvää, mikä on oikeusvaltiossa valinta. Saako media uutisoida vapaasti? Onko vähemmistöillä yhtäläiset ihmisoikeudet? Sallitaanko poliittiset pidätykset?
Ja siitä huolimatta jotkut EU-maat liukuvat yhä kauemmas demokratian ja oikeusvaltion periaatteista näiden aivan yksinkertaistenkin kysymysten kohdalla.
Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajavuorossa oleva Unkari on pelottava esimerkki siitä, kuinka autoritaarinen johtaja voi oikeusvaltiota romuttaa.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán viis veisaa EU:n perussopimuksesta ja halveeraa oikeusvaltioperiaatetta. Orbánin hallinto on hyökännyt niin lehdistönvapauden, tuomioistuimen riippumattomuuden kuin vapaan kansalaisjärjestökentän kimppuun ja romuttanut demokratian johtamassaan maassa. Samalla vähemmistöjen oikeudet on poljettu pohjamutiin.
Unkarilaisten mahdollisuudet osallistua demokraattiseen päätöksentekoon, luottaa oikeudenmukaiseen kohteluun, sivistää itseään tai edes elää turvassa ovat viety. Demokratia on Orbánille vain sanahelinää, jota hän käyttää oikeutuksena vallan kahmimiseen.
Ja tämä on tapahtunut Euroopan unionin jäsenmaassa, aivan silmiemme edessä.
Mikä on Euroopan unionin merkitys, jos se antaa Orbánin kaltaisten autoritaaristen johtajien tehdä pilkkaa sen perussopimuksella?
EU:n on aika näyttää voimansa ja osoitettava, että oikeusvaltioperiaate ja demokratia eivät ole neuvoteltavissa. EU:lla on paitsi oikeus myös velvollisuus puuttua Unkarin järkyttävään tilanteeseen. Pelissä ovat niin koko EU:n uskottavuus kuin kymmenen miljoonan unkarilaisen ihmisen elämä.
Vuonna 2021 EU otti käyttöön uuden oikeusvaltiomekanismin, jonka tarkoituksena oli ennaltaehkäistä paremmin hyökkäyksiä jäsenvaltioiden oikeusvaltioperiaatteita kohtaan. Mekanismin myötä EU voi tarvittaessa jäädyttää jäsenvaltion EU-varoja.
Jos ei mekanismia nyt Unkarin tilanteessa päästä täysimääräisesti soveltamaan, niin milloin sitten?
Nyt on korkea aika tarttua työkalupakkiin. EU:n on välittömästi jäädytettävä Unkarille maksettavat EU-varat, jotka ovat todistetusti päätyneet korruption ja hyväveliverkostojen kautta Orbánin lähipiirille.
Rahojen lisäksi Unkarilta tulee jäädyttää myös äänioikeus neuvostossa. Perussopimuksen seitsemännen artiklan mukaan jäsenmaan, joka rikkoo vakavasti EU:n perusarvoja, kuten demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta, äänioikeus Euroopan unionin neuvostossa voidaan evätä.
EU:n neuvostossa monessa päätöksessä vaaditaan yksimielisyyttä. Tämä on mahdollistanut sen, että Orbán on voinut vapaasti vetää koko unionia kuin pässiä narussa. Orbánin liehittely Putinia kohtaan on esimerkiksi lamaannuttanut neuvoston mahdollisuuden tehdä monia Ukrainan tukemiseen liittyviä päätöksiä Unkarin hyödyntäessä veto-oikeuttaan.
Tällä viikolla Orbán saapui neuvoston puheenjohtajamaan edustajan roolissa Euroopan parlamentin kuultavaksi. Korostin omassa puheenvuorossani nimenomaan oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisen tärkeyttä. Viemällä kansalaisiltaan oikeusvaltion, Orbán on samalla vienyt yhä useammalta toiveikkuuden, ilon ja uskon tulevaan. Muistutin, että tämä äärioikeiston pelikirjan temppu on tuttu myös Venäjältä.
Oikeusvaltio ja demokratia eivät ole itsestäänselvyyksiä, vaan ne vaativat suojelijansa. Euroopan unioni on oikea taho astumaan tämän vastuullisen tehtävän saappaisiin. Näissä saappaissa on nyt aika seisoskelun sijaan ottaa askelia. Euroopan tulevaisuus tarvitsee sitä.
—
Demo Finland julkaisee sivuillaan säännöllisesti jäsenpuolueidensa edustajien blogeja. Tekstissä esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta Demo Finlandin näkemyksiä.