Hyppää sisältöön

Demokratia pääroolissa Maailma kylässä -festivaalilla 26.–27.5.

Mikä on äänestämisen rooli demokratiassa? Kuinka puolueet voivat tukea demokratiaa maailmalla? Mikä on arabimaiden tilanne vuosi vallankumousten jälkeen? Maailma kylässä -festivaalilla saat vastauksen muun muassa näihin kysymyksiin.

House of Democracy

HoDDemo toteuttaa yhdessä taiteilija Jani Leinosen ja Kepan kanssa House of Democracy -äänestyssimulaation, jossa sinä pääset äänestämään olosuhteissa, jotka ovat todellisuutta eri puolilla maailmaa. Arvioiden mukaan vain alle puolet maailman ihmisistä elää demokratioissa ja pääsee äänestämään demokraattisissa vaaleissa. Tule siis äänestämään Rautatientorille nousevaan House of Democracyyn!

Asiaohjelmassa kuulumisia Pohjois-Afrikasta

Demo on jälleen aktiivisesti mukana festivaalin asiaohjelmassa ja tuo festivaalivieraaksi tunisialaisen bloggari-kansalaisaktivisti Yassine Ayarin. Ayari on toiminut vallankumouksen äänitorvena ja ollut näkyvä hahmo Tunisian demokratisoitumisprosessissa. Festivaalilla Ayari kohtaa demokratia-aiheisissa keskusteluissa joukon eturivin suomalaisia poliitikoita ja kertoo Pohjois-Afrikassa vallitsevasta tilanteesta.

Ayari

Kehys ja Demo: Will North Africa Accept EU’s Friend Request? – Mekong -lava lauantaina klo 11–11.30

Viime kevääseen asti Euroopan Unioni ajoi Pohjois-Afrikan vakautta ja siten tuki alueen autoritaarisia hallintoja. Arabikevään jälkeen Euroopan Unioni on painottanut kansalaisyhteiskunnan voimaannuttamista ja demokratiaa ehtoina tuelle.

Miten EU:n täyskäännös on vastaanotettu Pohjois-Afrikassa? Miten EU pystyy tukemaan demokraattista kehitystä ja uuden polven poliittista aktivismia Pohjois-Afrikassa? Miten nuori tunisialainen bloggari näkee EU:n roolin kotimaansa tulevaisuudessa? Hyväksyvätkö Pohjois-Afrikan maat EU:n uuden strategian? Aiheista keskustelevat ulkoministeri Erkki Tuomioja, europarlamentaarikko Sampo Terho sekä Yassine Ayari.

YK-liitto ja Demo: Youth as Champions of Democracy – Taiga -lava lauantaina klo 16–16.20

Nuorten marginalisaatio ja sosiaalinen eristäytyneisyys voi pahimmillaan johtaa eri puolilla maailmaa sosiaalisiin levottomuuksiin. Sen sijaan, että turhautumisen annetaan lisääntyä, nuorten osallistumista tulisi vahvistaa ja marginalisaatiota ehkäistä.

Aiheesta keskustelevat YK:n kehitysohjelman UNDP:n Oslon johtaja Heba El-Kholy, tunisialainen aktivisti Yassine Ayari, kansanedustaja sekä keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko sekä europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.). Keskustelua johtaa Suomen nuorten YK edustaja 2011 Alina Böling.

Demo: Has the Arab Spring Neglected the Youth? – Mekong -lava sunnuntaina 13–13.30

Nuoret olivat keskeisessä roolissa arabimaiden vallankumouksissa. Jatkuvassa demokratisoitumisprosessissa heidät on kuitenkin syrjäytetty. Nuorten vallankumouksista kummunnut into ei kantanut vaaliuurnille.

Arabimaat ovat ikärakenteeltaan nuoria ja myös politiikan tulisi puhutella nuoria. Voidaanko esimerkiksi sosiaalisen median avulla innostaa nuoret mukaan politiikkaan? Voidaanko samoja keinoja käyttää sekä Suomessa että Pohjois-Afrikassa? Keskustelussa kohtaavat Yassine Ayari sekä suomalaiset poliitikot Aki Ruotsala, Eila Tiainen, Jani Toivola, Nils Torvalds ja Tom Packalén. Keskustelun juontaa toimittaja Annika Damström.

Kaikki keskustelut käydään englanniksi.

Demokratiateltta kokoaa jälleen puolueet yhteen

Lisäksi Rautatientorille pystytetään Demon ja puolueiden perinteinen Demokratiateltta. Demokratiateltassa puolueet kohtaavat yleisön ja teltan Demokratiaklinikalle saapuu kumpanakin päivänä poliitikkovieraita keskustelemaan demokratiasta ja sen tukemisesta. Luvassa on vilkasta ajatustenvaihtoa ja tietoa niin puolueiden kehitysyhteistyöstä kuin Demon toiminnasta Suomessa ja maailmalla. Demokratiateltta on auki lauantaina klo 11–20 ja sunnuntaina 11–18.

Demokratiaklinikan aikataulu:

Lauantai 26.5.

12 – 12.30 Sirpa Puhakka (vas)

12.30 – 13 Sirpa Pietikäinen (kok)

13 – 13.30 Tom Packalén (ps)

13.30 – 14 Eero Heinäluoma (sdp)

14 – 14.30 Sari Mäkimattila (kd)

14.30 – 15 Paula Lehtomäki (kesk)

15 – 15.30 Outi Alanko-Kahiluoto (vihr)

15.30 – 16 Armi Murto (rkp)

Sunnuntai 27.5.

12 – 12.30 Johan Ekman (rkp)

12.30 – 13 Jani Toivola (vihr)

13.30 – 14 Aila Paloniemi (kesk)

14 – 14.30 Mika Ebeling (kd)

14.30 – 15 Päivi Lipponen (sdp)

15 – 15.30 Eila Tiainen (vas)

15.30 – 16 Ben Zyskowicz (kok)

16 – 16.30 Pirkko Ruohonen-Lerner (ps)

Lisätiedot ohjelmasta ja festivaalista: Tiedotusavustaja Lassi Härmälä, lassi.harmala@demofinland.org, puh. 041 708 1928

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.