Globaali demokratiahuippukokous alkaa tänään. Demokratiahuippukokous tuo yhteen valtioiden johtajia sekä kansalaisyhteiskunnan ja yksityisen sektorin edustajia keskustelemaan demokratian haasteista sekä löytämään uudenlaisia strategioita ja ratkaisuja demokratian vahvistamiseen. Aihe on polttavan ajankohtainen nyt, kun demokratian tila on heikentynyt ympäri maailmaa ja sitä haastetaan niin valtioiden sisältä kuin ulkopuolelta.
Summit for Democracy -huippukokous käynnistyy Yhdysvaltojen sekä neljän muun järjestäjävaltion virtuaalisella keskustelulla keskiviikkona. Valtionpäämiehet pureutuvat erilaisissa temaattisissa keskusteluissa demokratian haasteisiin sekä niiden ratkaisuihin eri näkökulmista. Teemoina ovat muun muassa demokratian ja talouskasvun suhde sekä kuinka demokratiat voivat vastata globaaleihin haasteisiin.
Virtuaalisen keskustelun lisäksi huippukokous pidetään samanaikaisesti viidessä eri maassa keskiviikkona sekä torstaina. Alueellisten demokratiahuippukokousten järjestäjävaltiot ovat:
- Yhdysvallat, teemana teknologian edistysaskeleet ja demokratia
- Costa Rica, teemana nuorten poliittisen osallistumisen vahvistaminen
- Alankomaat, teemana lehdistönvapaus demokratian kulmakivenä
- Etelä-Korea, teemana haasteet sekä saavutukset korruption vastaisessa työssä
- Sambia, teemana vapaat, reilut ja läpinäkyvät vaalit demokratian perustana
Huippukokousten lisäksi koko viikon ajan järjestetään myös useita sivutapahtumia, joissa eri toimijat tuovat esiin demokratiateemoja eri näkökulmista sekä uusia ääniä keskusteluun.
Nyt alkava demokratiahuippukokous on jatkoa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin aloitteesta joulukuussa 2021 järjestetylle ensimmäiselle demokratiahuippukokoukselle. Tämä käynnisti ”toiminnan vuoden” (Year of Action), jonka aikana työ demokratian vahvistamiseksi jatkui. Valtiot ovat työskennelleet täyttääkseen antamiaan sitoumuksia demokratian vahvistamiseksi omien rajojensa sisäpuolella sekä kansainvälisesti[1].
Huippukokousaloitteen alle perustettiin myös kuusitoista erilaista Democracy Cohort -monitoimijaryhmää. Ryhmät kokoavat yhteen valtioita ja kansalaisyhteiskunnan, tutkimuslaitosten, yliopistojen sekä demokratiajärjestöjen toimijoita käymään dialogia, tuottamaan suosituksia ja toimenpide-ehdotuksia sekä vastaamaan erilaisiin demokratian haasteisiin. Ryhmien teemoina on esimerkiksi kansalaisyhteiskunnan tila, tasa-arvo sekä teknologia. Demo Finland on ollut mukana sukupuolten tasa-arvoa ja naisten poliittista osallistumista käsittelevässä ryhmässä. Ryhmien työ on osaltaan syöttänyt toiseen demokratiahuippukokoukseen, ja se jatkuu osittain vielä huippukokouksen jälkeenkin.
[1] Valtioiden sitoumukset ensimmäisestä huippukokouksesta on kerätty International IDEAn portaaliin.