Hyppää sisältöön

Kuva: Gage Skidmore / Flickr / CC BY-SA 2.0

Demokratiahuippukokous haastaa valtiot vahvistamaan demokratiaa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden isännöi 9.–10.12. virtuaalisesti järjestettävää demokratiahuippukokousta, jonka järjestäminen kuului hänen kampanjalupauksiinsa. Huippukokouksen tarkoituksena on vahvistaa ja uudistaa demokratiaa, jonka tila on heikentynyt maailmanlaajuisesti sekä uusissa että vakiintuneissa demokratioissa, sekä rakentaa yhteistyötä demokratian puolustamiseksi. Huippukokouksen kolme pääteemaa ovat autoritaarisuuden vastustaminen, korruption kitkeminen ja ihmisoikeuksien edistäminen. 

Kaksipäiväinen huippukokous aloittaa ”toiminnan vuoden”, jonka aikana kokoukseen osallistuvien valtioiden on tarkoitus toteuttaa kokouksessa tekemiään sitoumuksia demokratian edistämiseksi sekä sisäisesti että ulkopolitiikassaan. Noin vuoden kuluttua ensimmäisestä kokouksesta järjestetään toinen demokratiahuippukokous, jossa tarkastellaan saavutettuja tuloksia ja tehdään toimintasuunnitelmaa eteenpäin. 

“Demokratian tila maailmalla on heikentynyt niin uusissa kuin vakiintuneissakin demokratioissa. On tärkeää, että huippukokouksessa saadaan asetettua konkreettisia sitoumuksia osallistuville maille ja näiden sitoumusten toteutumista seurataan vuoden aikana”, kommentoi Demo Finlandin toiminnanjohtaja Gary Klaukka

Joulukuun 2021 demokratiahuippukokoukseen on kutsuttu yli 100 maata, joista Suomi on yksi. Kutsuttujen maiden joukossa on sekä valtioita, joita voidaan pitää vahvoina demokratioina, että Irakin ja Filippiinien kaltaisia valtioita, joita ei voi kutsua demokraattisiksi ja joiden johdossa on autoritaarisia otteita käyttäviä johtajia. 

Demo Finland ja muut demokratiatukitoimijat ympäri maailmaa ovat järjestäytyneet International IDEA -demokratiajärjestön johdolla Global Democracy Coalition -verkostoksi, jonka tarkoituksena on laajentaa huippukokouksessa kuultuja näkökulmia ja tarjota foorumi toimijoille, jotka eivät ole osa virallista huippukokousta. Verkosto järjestää huippukokouksen alla 7.12. tapahtuman, johon kuuluu kymmeniä demokratiaa käsitteleviä webinaareja. Demo Finland on mukana yhdessä Westminster Foundation for Democracyn (WFD) kanssa toteutettavassa webinaarissa naisten poliittiseen osallistumiseen liittyen sekä European Partnership for Democracyn (EPD) keskustelussa demokratian tukemisesta vaalien jälkeisenä aikana.

Huippukokouksen jälkeen verkosto seuraa kokouksessa tehtyjen sitoumusten täytäntöönpanoa ja tuo demokratiatukiyhteisön asiantuntijuuden demokratiasta kansainvälisesti käytävään keskusteluun. 

Katso Global Democracy Coalition -verkoston tapahtumapäivän aikataulu osoitteessa globaldemocracycoalition.org (avautuu uuteen välilehteen).

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.