Hyppää sisältöön

Demokratia Suomen kehityspolitiikan kärkeen!

Kevään eduskuntavaalien jälkeen uusi hallitus istuu pohtimaan linjanvetoja Suomen kehityspolitiikalle.

Ohessa yhteenveto, siitä miksi demokratian tukeminen tulee nostaa yhdeksi Suomen kehityspolitiikan kärjeksi, ja miksi demokratiatuelle tulee myöntää riittävästi resursseja.

Demokratia edesauttaa kehitystä kaikilla yhteiskunnan sektoreilla ja se on kustannustehokas tuen muoto. Demokratia on myös itsessään konfliktinhallintajärjestelmä joka tuo vakautta, sillä ristiriidat voidaan ratkaista politiikan ja lainsäädännön kautta. Suomella on paljon annettavaa monipuoluedemokratian tukemisessa, sillä puolueet ovat moniarvoisen ja toimivan demokratian elinehto. Vastuulliset ja edustukselliset puolueet ovat avainasemassa kehityksen ja rauhan rakentajina, ja ne ovat myös naisten ja nuorten poliittisen osallistumisen portinvartijoita.

Kehityspolitiikan linjanvetoja silmällä pitäen kaikkien eduskuntapuolueiden yhteinen järjestö Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö – Demo korostaa, että panostamalla kehityspolitiikassaan demokratiatukeen Suomi profiloituisi myös hyvin ja uudella tavalla kansainvälisesti.

Kehityspolitiikan tuloksellisuuden ja kehityksen kestävyyden takaamiseksi tarvitaan myös ylihallituskautista sitoutumista monipuoluedemokratian tukemiseen, ja tulevalla hallituksella onkin oiva paikka luoda sille pohjaa.

Demokratia tarvitsee tukijoita, sekä vahvistusta ihmisoikeuksien ja demokratian väliselle kytkökselle. Demokratian keskeiset ainekset- monipuoluejärjestelmä ja naisten sekä vähemmistöjen poliittisten oikeuksien toteutuminen – vaativat raavasta työtä. Jotta kestävän kehityksen tavoitteet, ja 16. tavoite rauhanomaisista yhteiskunnista, voivat toteutua, tulee demokratiaa kehityksen edellytyksenä painottaa. Demokratian tukeminen edistääkin muiden kehitystavoitteiden saavuttamista.

Konfliktit ovat sekä demokratiavajeen syy että seuraus, ja tukemalla demokratiaa tuetaan tätä kehityksen, turvallisuuden ja ihmisoikeuksien kolmiyhteyttä.

Suomen tulisikin ottaa demokratian tukemisessa isompi rooli kansainvälisesti, sillä demokratian puolustajille ja tukijoille on valtava tarve.

Anu Juvonen
toiminnanjohtaja
Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö  – Demo ry

 

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.