Hyppää sisältöön

Demokratian vahvistaminen vahvistaa valtiota

Demokratia on nykyisistä huonoista valtiomuodoista vähiten huono. Tämä oikeasti toimivan järjestelmän puuttuminen aiheuttaa aina demokratian kyseenalaistamista ja muiden vaihtoehtojen etsimistä. Tätä kehitystä edistää internetin ihmeellinen aarreaitta, jossa jokainen meistä voi tuoda ajatuksiaan julki ilman minkäänlaisia estoja. Tätä myös monet toimijat hyödyntävät omien tarkoitusperiensä ajamiseksi, joka on demokratian toiminnan kannalta erittäin kyseenalaista. Tietysti tämä on joidenkin valtiollisten toimijoiden tarkoituskin. Nämä aiheuttavat yhä enemmän ja enemmän yhteiskuntarauhan rikkoontumista ja järjestelmän kyseenalaistuksia.

Kun ongelmat kasaantuvat, alkaa koko järjestelmä natisemaan liitoksistaan ja tätä kehitystä on nähtävissä jo esimerkiksi Yhdysvalloissa. Myös isoja ongelmia on Myanmarissa, missä demokraattisesti valittu valtiojohto pidätettiin ja asetettiin sotilasjuntta johtamaan maata. Näitä asioita emme halua nähdä Suomessa, mutta olemme haavoittamassa omaa demokratiaamme tieten tahtoen. Tätä kuilua ajamme itse kärjistävällä keskustelulla ilman, että tahdomme ymmärtää vastapuolen argumenttia lainkaan. Näemme vielä usein vastapuolen jonain hirveänä olentona, jonka tavoite on vain ajaa Suomi yhä huonompaan suuntaan, vaikka näin ei ole. Meistä jokainen kuitenkin haluaa ajaa maatamme entistäkin parempaan suuntaan, keinot vain vaihtuvat.

Meidän jokaisen tulisi tehdä työtä ”musta tuntuu” -keskustelun vähentämiseen ja lisätä tutkitun tiedon käyttöä keskusteluissa sekä päätöksissä. Mitä enemmän käytämme asiantuntijoita ja tutkittua tietoa sen sijaan, että menisimme vain tunteella, sen paremmat menestymismahdollisuudet meillä on. Tunnepohjainen argumentointi on varsin hedelmätöntä ja jopa haitallista. Monet pitkäkestoista haittaa aiheuttaneet ratkaisut on tehty tunnepohjalla ilman argumenttien ja tutkitun tiedon tarkkaa puntaroimista. Mitä paremmin luomme argumenttimme, sen paremmin voi demokratia.

Tehdään jokainen osamme demokratian kehittämisen eteen.

Demo Finland julkaisee sivuillaan säännöllisesti jäsenpuolueidensa edustajien blogeja. Tekstissä esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta Demo Finlandin näkemyksiä.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.