Demokratia vaatii vahvistamista kaikkialla! Tämä on otsikkona Kehityspoliittisen toimikunnan tärkeällä julkaisulla, joka tarkastelee mahdollisuuksia demokratian lujittamiseen Suomen kehityspolitiikassa ja ulkosuhteissa. Tuoreen selvityksen pääkirjoittajana on toiminut dosentti Teppo Eskelinen Itä-Suomen yliopistosta.
Demokratiatuella on erilaisia määritelmiä eri organisaatioissa. Oleellista on, että demokratiatuki tulee nähdä muodollisia vaalijärjestelyjä laajemmin: kokonaisuutena, jossa demokraattisten instituutioiden, kansalaisyhteiskunnan ja oikeusvaltion tila vaikuttavat toisiinsa.
Oikea kansanvalta vaatii vapaata järjestäytymistä ja muutoinkin perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamista, reilua vaalijärjestelmää, luotettavaa hallintoa ja oikeusvaltiota. Autoritaarista vallankäyttöä vastaan ei pärjätä kapealla puolueiden tai teknisten vaalijärjestelyjen tukemisella.
Selvityksen keskeisimmät suositukset ovat:
- Demokratian tukeminen vaatii Suomelta entistä kokonaisvaltaisempaa sitoutumista.
- Tarvitaan lisää tietopohjaista strategista ohjausta maakohtaisesti.
- Demokratian tukemisessa kaikkien politiikka-alojen on toimittava samaan suuntaan.
- Demokratiatyön painotusta sukupuolten tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja innovaatioiden edistämisessä kannattaa jatkaa määrätietoisesti.
Globaalit vertailut kertovat, että säällisesti toimiva demokratia on jopa entistä pienemmän ihmiskunnan vähemmistön ulottuvilla. Esimerkiksi maailmankaupasta demokraattisten valtioiden välisen kaupan osuus on laskenut 74 prosentista 47 prosenttiin vuosituhannen vaihteesta.
Takapakkia tulee ajoittain niin kehittyneissä kuin kehittyvissäkin maissa. Mutta kirvestä ei pidä heittää kaivoon vaan veistää kulloiseenkin tilanteeseen sopivia ainespuita.
Pohjoismaille demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion rakentamisen korostaminen kehityspolitiikassa on luontaista ja sitä pitää vahvistaa edelleen. Pitää olla asiantuntemusta, sinnikkyyttä ja riittäviä resursseja. Suomi on valitettavasti pahasti jäljessä Ruotsia ja Norjaa.
Demokratia ei ole mitään viennin bulkkitavaraa, vaan tepsivät vaikutuskeinot pitää osallistavasti säätää kuhunkin maahan ja yhteiskunnalliseen kehitysvaiheeseen sopiviksi. Haasteita tuovat perinteiset tapaoikeudet, uskonnolliset olot, sitkeät heimo- ja klaanirakenteet.
Kaikkialla korruption kitkeminen on avain hyvän hallinnon, demokratian ja oikeusvaltion edistämiseen. Vaikeuskertoimia siis riittää. Toisaalta saavutettavat hyödyt ulottuvat yhteiskunnassa monille aloille ja elämän kaikkiin kerroksiin.
—
Demo Finland julkaisee sivuillaan säännöllisesti jäsenpuolueidensa edustajien blogeja. Tekstissä esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta Demo Finlandin näkemyksiä.