Hyppää sisältöön

Kuva: Julian Nyča, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Demokratiaverkosto 21 vahvistaa pohjoismaista demokratiayhteistyötä

Anders Chydenius –säätiö, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Lundin yliopisto ja Ahvenanmaan rauhaninstituutti ovat käynnistäneet Demokratiaverkosto 21 -nimisen hankkeen. Sen tavoitteena on pohjoismaisen demokratiakulttuurin vahvistaminen ja pohjoismaisen demokratiakeskustelun edistäminen lisäämällä ruotsalaisten, suomalaisten ja ahvenanmaalaisten demokratiatoimijoiden ja demokratiakeskustelijoiden yhteistyötä. Demo Finlandin toiminnanjohtaja Anu Juvonen on jäsenenä Demokratiaverkosto 21:ssa, jossa on yli 80 jäsentä Suomesta, Ruotsista ja Ahvenanmaalta. 

Demokratiaverkosto 21 lanseerattiin maanantaina 7.12.2020 Anders Chydenius –palkinnon luovutustilaisuudessa. Tilaisuudessa julkistettiin Demokratiaverkosto 21:n kunniajäsenet, joille Kokkolan kaupunki myönsi Anders Chydenius –palkinnon. Palkinto myönnettiin Suomen pääministerinä toimineelle yliasiamies Jyrki Kataiselle ja Ruotsin ulkoministerinä toimineelle Margot Wallströmille demokratian edistämisestä. 

”Demokratian puolustaminen todettiin ajankohtaiseksi aiheeksi. Myös yhteys palkinnon nimeen on olemassa: elämänkerran kirjoittaja Pentti Virrankoski on luonnehtinut Anders Chydeniusta valistuksen vuosisadan demokraattisena poliitikkona. Palkinnon saajaksi haettiin moderneja poliitikkoja, jotka ovat edistäneet demokratiaa, ihmisoikeuksia, avointa yhteiskuntaa ja avointa taloutta”, kertoivat Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila ja Anders Chydenius –säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström palkinnon luovutustilaisuudessa. 

Hanke on ajoitettu Suomen puheenjohtajuusvuodelle Pohjoismaiden ministerineuvostossa (PMN) vuonna 2021, jolloin PMN täyttää 50 vuotta. Tämä on luontevaa, kun demokratian ja osallisuuden edistäminen liittyy PMN:n strategian toimeenpanoon osana kestävää kehitystä. Juhlavuosi on mahdollisuus lisätä pohjoismaista keskustelua demokratian tulevaisuushaasteista. Tarvetta demokratiasta käytävälle keskustelulle on, koska demokratiaa haastavat niin globalisaatio ja digitalisaatio kuin käynnissä oleva koronapandemiakin. Demokratian laatu on viime vuosina heikentynyt jopa vahvoina pidetyissä demokratioissa. Pohjoismaat ovat kuitenkin monien demokratiamittausten perusteella onnistuneet verrattain hyvin.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.