Hyppää sisältöön

Forum-teatteri aktivoi nuorten yhteiskunnallista keskustelua Nepalissa

“Minun oli lähdettävä kotikylästäni Katmanduun opiskelemaan, kantaen mukanani niin omat kuin perheeni haaveet paremmasta elämästä, koulutuksesta ja työstä. Mutta todellisuus oli toista mitä odotin…koulutus heikkotasoista, työllistyminen lähes mahdotonta ja jokapäiväinen elämä ilman sähköjä, vettä ja toimeentuloa täynnä haasteita.”

Näin kiteytti elämänsä nuori hahmo Demon, Alliance for Peace –järjestön ja International IDEAn yhteisesti tuottamassa teatteriesityksessä. Forum teatterin muodossa tehty ulkoilma-esitys kiersi Katmandua kuluneen kevään aikana virittäen keskustelua nuorille keskeisistä kysymyksistä. Esityksiä järjestettiin niin työttömien nuorten suosimassa Ratna Park –puistossa kuin yliopistokampuksilla. Nuorille suunnatun näytelmän valmisteli ja toteutti nuorista ammattinäytteilijöistä koostuva teatteriryhmä Bardali Kala Samuha, jolla on pitkä kokemus yhteiskunnallisesta teatterista.

Laadukas ja ammattiin tähtäävä koulutus, terveyspalveluiden saatavuus ja työllistyminen ovat keskeisiä huolenaiheita Nepalin nuorille. Teatteriesitys kietoutuikin näiden ongelmien ympärille, käsitellen maaseudulta Katmanduun saapuvien nuorten elämää osuvan humoristisella mutta samalla koskettavalla tavalla. Monet katsojat totesivat täysin samaistuneensa näytelmän hahmojen asemaan.

Osallistavan luonteesta vuoksi esitys ei ollut kuitenkaan vain ongelmien puintia, vaan myös ratkaisujen etsintää. Forum teatteri on teatterimuoto, jossa yleisö voi vaikuttaa esityksen tapahtumienkulkuun. Katsojat saavat ehdottaa näyttelijöille miten esityksen tulisi edetä, tai jopa astua itse jonkun hahmon rooliin ja esittää omat vastauksensa käsiteltyyn ongelmaan.

Esityksen päätösnäytös kuvasi nepalilaisten nuorten vaikeuksia osallistua heitä koskevaa päätöksentekoon elinolosuhteidensa parantamiseksi. Näytös  pysäytettiin tilanteeseen, jossa byrokraattia esittävä hahmo valitsee edustajia uuden Nepalin rakentamiseen; ja yleisö sai päättää tapahtumien kulusta. Tämä herätti vilkasta keskustelua siitä, miten nuoret voisivat saada äänensä ja huolensa kuuluviin maan nykykontekstissa. Monet katsojista asettuivat näyttämölle tavallisia nuoria esittävien hahmojen asemaan, ja esittivät omat näkemyksensä nuorten poliittisen ohjelman sisällöstä ja sen eteenpäinviemisestä.

Forum teatterin keinoin toteutettu kampanja on osa Demon, International IDEAn ja Alliance for Peace – järjestön yhteistyössä toteuttamaa Youth & Constitution-building projektia. Projekti pyrkii vahvistamaan nuorten ääntä maan perustuslakiprosessissa. Forum teatterin avulla projekti aktivoi keskustelua myös niiden nuorten keskuudessa, jotka jäävät usein vain politiikan sivustakatsojiksi.

Vuorovaikutteisen lähestymistavan ansiosta forum teatteri toimi myös tiedonkeruun  välineenä valaisemalla tavallisten nuorten ajatuksia heidän ongelmistaan ja mahdollisista ratkaisumalleista. Esiintuodut näkemykset dokumentoitiin, ja ne toimivat pohjana projektin ytimessä toimivan nuorten asiantuntijaryhmän työlle. Ryhmän tarkoituksena on koota perustuslakia säätävän kokoukselle annettavia suosituksia nuorten tarpeista uuden perustuslain tiimoilta.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.