Hyppää sisältöön

Suomen esimerkki antaa rohkeutta Tansanian naispoliitikoille

suomen_esimerkki

Naispoliitikkojen yhteistyö ja nuorten naisten innostuminen politiikasta ovat Demon tasa-arvotyön suurimpia saavutuksia Tansaniassa, sanoo Suomessa vieraillut Demon koordinaattori, akateemikko ja naisasianainen Ave Maria Semakafu.

– Kun Tansaniassa sanon, että tyttökin voi olla johtaja, minulla on joskus epäilykseni, koska olen järjestelmämme kasvattama. Nähtyäni Suomessa esimerkkejä voin kuitenkin vakuuttaa, että se on totta, Semakafu sanoo.

Semakafu on toiminut vuodesta 2008 asti koordinaattorina Demon Tansanian-ohjelmassa, jonka tarkoituksena on vahvistaa naisten poliittista osallistumista. Yksi sen suurimmista edistysaskelista on Tansanian naispoliitikkojen yhteistyöfoorumin, Tanzania Women Cross-Country Platformin, perustaminen.

Maaliskuussa toimintansa aloittaneen foorumin tarkoituksena on tuoda yhteen eri puolueiden naispoliitikot, jotta nämä voisivat yhteistyön avulla tehokkaammin edistää tärkeinä pitämiään asioita. Mukana ovat kaikkien viiden parlamenttipuolueen naisjärjestöt sekä parlamentin naisverkosto.

– Aiemmin naispoliitikot olivat epäluuloisia toisiaan kohtaan puolue-erojen vuoksi. He näkivät toisensa vihollisina, ja jonkun idea saatettiin murskata vain siksi, että ehdottaja oli eri puolueesta. Nyt epäluuloa ei ole, Semakafu sanoo.

Naispoliitikkojen yhteistyön ansiosta esimerkiksi naisten koulutus- ja terveysongelmat on nyt helpompi nostaa esiin parlamentissa. Foorumi auttaa naispoliitikkoja myös markkinoimaan itseään ehdokkaiksi ensi syksyn vaaleihin.

Maalaisnaisetkin innostuivat

Semakafu pitää erityisen tärkeänä nuorten naisten osallistumista politiikkaan, sillä perinteisesti tansanialaisnaisten odotetaan lähtevän politiikkaan vasta lasten kasvettua isoiksi, jos silloinkaan.

Osana Demon ohjelmaa tansanialaiset naispoliitikot ovat tehneet vierailuja Suomeen, ja niiden ansiosta nuoret naiset ovat alkaneet pyrkiä ehdolle ensi syksyn vaaleihin sen sijaan, että he odottaisivat pääsevänsä mukaan nuorisolle tarkoitettujen kiintiöpaikkojen turvin.

– Suomen-vierailut ovat olleet hyvä oppitunti. Nuoret naiset ajattelevat, että he ovat pystyviä, kuten kollegansa, koska näkivät Suomessa nuoria tyttöjä kansanedustajina ja puoluejohtajina, Semakafu sanoo.

Naisten aktivointi on onnistunut myös köyhällä maaseudulla Kyelassa, jossa Demon ohjelman osana on järjestetty naisille koulutusta aiheena demokratia ja johtajuus, sukupuoli ja resurssien kontrollointi. Semakafu kertoo, että koulutuksen seurauksena naiset ovat alkaneet vaatia oikeuksiaan ja 58 naista haluaa asettua ehdolle paikallisvaaleissa.

Miehet vaikea vakuuttaa

Nykyisin Tansaniassa parlamentin jäsenistä 30 prosenttia on naisia, mutta suurin osa heistä on valittu kiintiömenettelyn avulla. Suurin syy Tansanian naisten heikkoon poliittiseen osallistumiseen on Semakafun mukaan kulttuuri ja siitä seuraavat moninaiset ongelmat: historiallisesti naisia on pidetty toisen luokan kansalaisina.

Naispoliitikkojen vähyys heijastelee naisten vaikeaa asemaa myös muussa elämässä.

– Tyttöjen koulutusluvut ovat matalat, ja monet tytöt keskeyttävät koulun raskauden vuoksi. Minkälaista heidän poliittinen osallistumisensa silloin voi olla? Semakafu kysyy.

Myös seksuaalinen hyväksikäyttö ja väkivalta ovat Tansaniassa suuria tasa-arvo-ongelmia, samoin korkea äitiyskuolleisuus. Vaikka synkkiä tilastoja pitääkin parantaa, Semakafu painottaa, ettei tasa-arvossa ole kyse pelkistä numeroista, vaan myös laadusta ja koko käsitteen institutionalisoinnista.

Matka on vielä pitkä, sillä esimerkiksi miespoliitikot eivät ole olleet kovin innoissaan naisten yhteistyöstä.

– Vallassa olevalle on aina ongelma, kun jokin uhkaa vallassa pysymistä, Semakafu toteaa.

Hän nostaa esimerkiksi Tansanian vaalikiintiökeskustelun. Maassa on ehdotettu, että naisilla ja miehillä olisi yhtä monta parlamenttipaikkaa. Kaikkien puolueiden miehet nousivat kuitenkin vastarintaan ja uudistus jäi toteuttamatta.

Rohkeutta Suomesta

Tansanian tasa-arvo-ongelmista huolimatta Semakafua itseään voi pitää suomalaisittainkin tarkasteltuna menestyneenä naisena. Vuonna 2009 tohtoriksi väitellyt Semakafu on Muhimbilin yliopiston luennoitsija, jonka erikoisalaa ovat tasa-arvo, kehitys ja terveys. Hän on toiminut aktiivisesti myös tansanialaisissa naisjärjestöissä sekä yliopiston gender-kouluttajana.

Hän myöntää, että on itsekin kokenut tansanialaisnaisena olemisen vaikeuden.

– On ollut aikoja, jolloin minusta on tuntunut, että lopetan kaiken. Olen kuitenkin ollut sitoutunut asiaani ja saanut paljon tukea esimerkiksi naisjohtajilta.

Tarmoa tasa-arvotyöhön ovat antaneet myös Suomen-vierailut, joista viimeisin suuntautui viime viikonloppuna Helsingin Maailma kylässä -festivaaleille.

– Etenkin itsetunto ja -luottamus, jota suomalaisnaisilla on, on koskettanut minua henkilökohtaisesti. Tämä on neljäs vierailuni Suomessa, mutta joka kerta opin jotain ja saan rohkeutta, Semakafu sanoo.

Erityisesti SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen näkeminen Joensuun puoluekokouksessa teki häneen vaikutuksen.

– Tansaniassa voin kertoa, että tämä nuori nainen on puolueen johtaja ja selviää siitä. Suomessa nuoret naiset ovat aktiivisesti puoluepolitiikassa mukana, eivät vain tukijoina, vaan johtajina ja aktiivisina osallistujina. Se on todella jotain.

Teija Laakso / maailma.net

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.