Hyppää sisältöön

Ghanan naiset pyrkivät pois poliittisesta paitsiosta lakialoitteen avulla

 

Yli puolet ghanalaisista on naisia, mutta maan parlamentissa naisedustajia on vain 19; joka on hälyttävästi alle kymmenen prosenttia kaikista edustajista. Hiljattain tämä räikeä eriarvoisuus politiikassa on kuitenkin noussut julkiseen keskusteluun. Tämän puitteissa myös Ghanan naisten- ja lastenasiain ministeriö on aloittanut naisten asemaa politiikassa parantavan lakialoitteen (affirmative action) suunnittelutyön.

Lakialoite on askel kohti positiivista muutosta, jota osaltaan myös Demo on tukemassa. Yhdessä ghanalaisen Institute of Economic Affairs -kansalaisjärjestön ja eurooppalaisen demokratiatukisäätiön EPD:n kanssa, Demo toimii vahvistaakseen naisten asemaa Ghanan politiikassa.
Hankkeen puitteissa on herätetty laaja-alaista keskustelua myös em. lakialoitteessa.  18. lokakuuta Accrassa järjestettiin aihetta käsittelevä seminaari, jossa Ghanan neljän parlamenttipuolueen naiset yhdessä muiden naisaktivistien kanssa ottivat kantaa tulevan lakialoitteen sisältöön ja keinoihin, joilla naiset voisivat nousta poliittisesta varjosta. Tilaisuudessa puolueilta perättiin naisten osallistumisen ja vaaleissa valituksi tulemisen helpottavia strategioita.ghana2
Pelkän sanahelinän välttämiseksi esitettiin myös konkreettisia kysymyksiä esimerkiksi sukupuolikiintiöiden tarpeesta. Yleisesti kiintiöt nähtiin tehokkaana keinona naisedustajien määrän lisäämiseksi päätöksentekoelimissä, mutta ei kokonaisvaltaisena ratkaisuna. Useissa puheenvuoroissa korostettiin, että numeroiden tuijottamisen sijaan ongelman todellisiin syihin tulee kiinnittää huomiota.
Kaiken kaikkiaan poliittisten puolueilla nähtiin olevan avainrooli muutoksen aikaansaamisessa. Kuten tilaisuuden moderoinut Hilary Gbedemah totesi, “Puolueet ovat taho, joka voi siirtää toiminnan puheesta käytäntöön”. Naisten- ja lastenasianministeri Juliana Azumah Mensah kiittikin puolueita työstä, jota he ovat hiljattain tehneet tasa-arvon edistämiseksi ja antoi erityiskiitoksen Convention People’s Party -puolueelle naispuheenjohtajan valinnasta.
Keskusteluissa pohdittiin myös naisten lisäarvoa politiikalle ja lainsäädäntötyölle.  Miesvaltaisessa kulttuurissa naisilla katsottiin olevan parempi ymmärrys esimerkiksi kotiin ja perheeseen liittyvistä asioista. Toisaalta naisten ei tulisi rajata sananvaltaansa ainoastaan perinteisille aihealueille. NPP -puolueen Otiko Afisah Djaba varoittikin, ettei naisten ei tulisi leimata itseään vain pehmeiden arvojen edustajiksi.  “Kaikkein tärkeintä on murtaa perinteiset kulttuuriset mallit, jotka rajoittavat naisten osallistumista. Tämä on mahdollista vain uuden, kaikkia poliittisia puolueita velvoittavan aloitteen avulla”, kiteytti Mary Ankomah Boakye CPP-puolueesta.
Useissa puheenvuoroissa korostettiin sitä, että puolueita tulee velvoittaa ja tavoitteiden jäädessä täyttymättä myös sanktioida. Toisaalta ei tulisi tyytyä vain kasvaviin edustajamääriin; vaikka naispoliitikkojen lukumäärä nousisi tavoitteiden mukaisesti, niin heidän tukemistaan ja kouluttamistaan tulee jatkaa myös vaalien ja mahdollisen valinnan jälkeen. Tähän osaltaan myös Demon tukema hanke pyrkii.
Demon, EPD:n ja IEA:n yhteishankkeen tavoite on tuplata naisedustajien lukumäärä vuoden 2012 parlamenttivaaleissa. Hanke rahoitetaan Euroopan komission tuella.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.