Hyppää sisältöön

Kannanotto: Demokratiatuki EU:n uudessa monivuotisessa rahoituskehyksessä

Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö – Demo ry uskoo että demoratiatuki on paras keino rakentaa rauhallista globaalia yhteisöä ja saavuttaa kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteet. Demokratia on paras konfliktinehkäisykeino, ja viimeiset vuodet osoittavat että demokratiatukea tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Siksi yhdessä kumppaniemme kanssa olemme laatineet kannanoton, jossa kommentoimme Euroopan Komission ehdotusta uudesta monivuotisesta rahoituskehyksestä.

European Partnership for Democracy (EPD), International IDEA ja European Network of Political Foundations (ENoP) kiittävät komission tahtoa kehittää monivuotinen rahoituskehys, joka edesauttaa turvallisen, rauhallisen, menestyvän, kilpailukykyisen, kestävän ja vastuutakantavan EU:n rakentamista ja antaa unionille mahdollisuuden ottaa johtava rooli globaalissa yhteisössä.

Tuemme rahoituskehyksen muutoksia, jotka tekevät siitä joustavamman, yksinkertaisemman ja tehokkaamman. Toisaalta haluamme ilmaista huolemme siitä, että komission ehdotus ulkosuhdeiden rahoitusinstrumenttien yhdistämisestä yhdeksi instrumentiksi johtaa vähemmän strategiseen demokratiatukityöhön ja pienempiin ja epätarkempiin rahoitusresursseihin sekä huonompaan läpinäkyvyyteen, valvontaan ja vastuullisuuteen.

Demokratiatukitoimijoina ja EU:n kumppaneina suosituksemme demokratisoitumisen ja ulkoisen demokratiatuen suhteen uudessa monivuotisessa rahoituskehyksessä ovat:

  1. Ulkosuhderahoitusta pitää lisätä niin, että se heijastaa ulkosuhteiden tärkeyttä ja EU:n ja sen kansalaisten etua pitkällä tähtäimellä.
  2. EIDHR:in alainen demokratiatuki täytyy säilyttää ja sitä tulee kehittää edelleen.
  3. Ulkoisen demokratiatuen rahoitusta pitää lisätä ja rahoitus tulee taata pitkällä tähtäimellä niin, että EU voi vastata uusiin haasteisiin.
  4. Ulkosuhteiden rahoitusinsrumenttien sääntöjä ja käytäntöjä pitää yksinkertaistaa ja yhteinäistää.
  5. Entistä laajemmat konsultaatio- koordinaatiomahdollisuudet EU:n instituutioden, jäsenvaltioiden ja demokratiatukitoimijoiden välillä pitää taata.

Englanninkielisen kannanoton löydät kokonaisuudessaan täältä.

Lue lisää Demon demokratiatukityöstä täällä.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.