Hyppää sisältöön

Tunisian ensimmäisissä demokraattisissa kunnallisvaaleissa 37 % paikoista alle 35-vuotiaille

Sunnuntaina 6. toukokuuta Tunisiassa käytiin historialliset kunnallisvaalit, joiden suurimmaksi yllättäjäksi nousivat sitoutumattomat ehdokkaat. Ehdokaslistoilta löytyi myös useita Demon Tunisian politiikkakoulun alumneja.

Ensimmäisissä kunnallisvaaleissa sitten vuoden 2011 arabikevään valittiin yli seitsemän tuhatta kunnanvaltuutettua yhteensä 350 kuntaan. Vaalien toivotaan sysäävän maan päätöksentekojärjestelmää demokraattisempaan suuntaan, sillä valtaa siirretään vahvasta keskushallinnosta paikalliselle tasolle.

”Nämä kunnallisvaalit ovat mahdollisuus viedä loppuun Tunisian keskeneräinen demokratisoitumisprosessi. Lähidemokratia osallistaa kansalaisia ja sen kautta he pääsevät todella toteuttamaan kansalaisuuttaan”, totesi Demon kumppanin CEMI:n  toiminnanjohtaja Dr. Ahmed Driss vaalipäivänä.

Tunisian politiikkakoulun alumneja tuli valituiksi alustavien tietojen mukaan ainakin Tunisin kaupungissa. Esimerkiksi Tunisian politiikkakoulua käynyt Souad Abderrahim Ennahda-puolueen ehdokaslistan johdosta on pääsemässä läpi, minkä ansiosta Tunisin kaupunki on mahdollisesti saamassa naispormestarin.

Tunisia elections 2018

CEMI:in työntekijä Zied antoi äänensä Bardon alueella. Näissä vaaleissa äänestettiin myös 86 uudessa kunnassa. Kuva: Emma Pajunen

Tunisiassa vaalit käydään äänestämällä ehdokaslistoja, joita puolueet, niiden koalitiot ja sitoutumattomat ehdokkaat ovat toimittaneet. Sunnuntain vaaleissa ehdokasasettelulle oli paikallisvaalilailla asetettu tiukat rajat naisten, nuorten ja vammaisten henkilöiden osallisuuden takaamiseksi. Säädöksillä pyrittiin takaamaan vähemmistöjen tasa-arvoisempi edustus ehdokaslistoilla. Sunnuntain vaaleissa 52 % ehdokkaista olikin alle 35-vuotiaita, ja naisia ehdokkaista oli 49,3 %. Lisäksi listojen johdossa oli 18 vammaista henkilöä, joista 5 naista ja 13 miestä.

Vaalit olivat historialliset myös siitä näkökulmasta, että ensimmäistä kertaa turvallisuusjoukot, esimerkiksi armeijan ja poliisin palveluksessa olevat, saivat äänestää.

Tiukat säännökset vaikeuttivat kampanjointia 

Vaaleihin valmistautuminen ei näkynyt katukuvassa juuri lainkaan, ja CEMI:n edustajien mukaan suurin syy oli kampanjoinnin vaikeus, joka vaikutti myös alhaiseen äänestysaktiivisuuteen. Kampanjointi oli kielletty monilla näkyvillä paikoilla ja medialle oli annettu tiukat säännöt siitä, miten vaaleista tulee tiedottaa. Puolueelliseksi tulkittavasta uutisoinnista seurasi sakkorangaistus, ja tämä sai monet mediat jättämään aiheen kokonaan käsittelemättä.

Sen sijaan sosiaalisessa mediassa kampanjointi kävi kiivaana, sillä sääntöjen ei katsottu pätevän somekanavissa. Etenkin Facebookilla oli näissäkin vaaleissa suuri rooli. Demon ohjelmasuunnittelija Emma Pajunen seurasi kampanjointia paikan päällä ja näki eron perinteisten ja uusien kampanjointikeinojen välillä.

Tunisia election Tunis

Tunisin pääkadulla ei näkynyt vaalimainoksia. Kuva: Emma Pajunen

”Esimerkiksi johtava Ennahda-puolue houkutteli Facebook-sivuillaan äänestäjiä lupaamalla ilmaisen wifin kaikille heitä äänestäneille. Sen sijaan kaduilla kampanjointia näkyi yllättävän vähän, edes pääkaupunki Tunisin pääkadulla Avenue Habib Bourguiballa ei mainoksia ollut lainkaan eikä itse vaalipäivänäkään ollut oikein vaalitunnelmaa”, Pajunen kertoi.

Sitoutumattomat ehdokkaat vaalien suurin yllättäjä 

Ahmed Drissin mukaan uutisoinnin ja kampanjoinnin vähyyden takia moni ei välttämättä ollut edes tietoinen lähestyvistä vaaleista ja se näkyi äänestysaktiivisuudessa. Myös huono valmistautuminen neljä kertaa lykättyihin vaaleihin verotti äänestäjien määrää ja lopulta vaaliuurnille saapui yhteensä vain 35,6 % kansalaisista.

Äänet jakautuivat alustavien tulosten mukaan melko odotetulla tavalla: uskonnollinen Ennahda-puolue sai 29,68 % äänistä, kun taas toinen suurista puolueista, maallistunut Nidaa Tounes sai 22,17 % äänistä. Sitoutumattomat ehdokkaat kuitenkin yllättivät saaden suurimman osuuden äänistä, yhteensä noin 32,9 %.

Ahmedin Drissin mukaan kunnallisvaalien suurin yllätys olikin juuri sitoutumattomien ehdokkaiden suuri äänimäärä. Matalasta äänestysprosentista huolimatta ensimmäisten vapaiden kunnallisvaalien järjestämisellä ja tasa-arvoisella ehdokasasettelulla on epäilemättä suuri merkitys maan demokratisoitumiselle.

Tunisia election observer

Demon Tunisian politiikkakoulun alumni Manel Lahrabi toimi Mourakiboun-järjestön vaalitarkkailijana. Kuva: Emma Pajunen.

Demo on työskennellyt Tunisiassa Suomen ulkoministeriön rahoituksella jo vuodesta 2012, jolloin se perusti uraauurtavan monipuoluepohjaisen Tunisian politiikkakoulun, jota vetää Pohjois-Afrikan alueen johtava think-tank Centre des Etudes Méditerranéennes et Internationales
(CEMI).  Lue lisää Demon työstä Tunisiassa täällä

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.