”Todella antoisa ja myös tärkeä muistutus siitä, että itsenäisyys, demokratia ja hyvät yhteydet puolueiden välillä ovat jatkuvan vaalimisen arvoisia asioita.”
Näin kuvaili Annika Lyytikäinen (kd.) Kosovon Pristinaan suuntautuneen opintomatkan antia.
Demo Finland järjesti marraskuussa yhteistyössä Prishtina Institute for Political Studiesin (PIPS) kanssa kaksipäiväisen työpajan nuorille poliitikoille Suomesta ja Kosovosta. Yhteistyön tavoitteena oli vahvistaa ymmärrystä yhteisistä haasteista nuorten poliittiselle osallistumiselle sekä pohtia ratkaisuja nuorten osallisuuden ja demokratian kestävyyden vahvistamiseen.
Kosovon opintomatkalle osallistui Suomesta edustajat viidestä eduskuntapuolueesta. Lähes kaikki olivat Demo Finlandin puolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöille suunnatun Demokratia-akatemian alumneja. PIPS on järjestö ja ajatuspaja, joka kouluttaa tulevia poliittisia johtajia Kosovossa ja tuo yhteen eri puolueiden edustajia luottamuksellisessa ympäristössä.
Kosovo matkalla kohti kansainvälistä yhteisöä
“Kanssakäyminen paikallisten nuorisopoliitikkojen kanssa oli vuorovaikutteista ja antoisaa. Demo Finland ja paikallinen kosovolaisten nuorten politiikkakoulu saa varmasti hyvää pohjaa jatkotyölleen viikon työstöjen ja tapaamisten pohjalta”, arvioi matkalle osallistunut Matias Päivä (ps.).
Kosovo pyrkii kansainvälisten yhteisöjen jäseneksi, ja se on hakenut EU-jäsenyyttä vuonna 2022. Vain noin puolet maailman maista on kuitenkin tunnustanut Kosovon valtion sen jälkeen, kun se julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008. Maan historiaa leimaavat albaani- ja serbiväestöjen väliset vihamielisyydet ja jännitteet.
Kosovon väestö on Euroopan mittakaavalla nuorta, ja väestön keski-ikä on 34,8 vuotta. Nuorten poliittinen osallistuminen ja tulevaisuusnäkymät ovatkin keskeisiä maan demokratiakehityksen kannalta. Osallisuusteemat ovat Kosovossa juuri pinnalla, sillä seuraavat vaalit järjestetään helmikuussa 2025.
Yhteinen työpaja loi pohjaa nuorten äänen vahvistumiselle päätöksenteossa. Yhteistyö eri puolueiden kesken ei Kosovossa ole itsestäänselvyys, ja myös nuorten puolue-edustajien välillä on paljon jännitteitä. Suomalaisten kokemukset monipuolueyhteistyötä kiinnostivat kosovolaisia, ja keskustelu yhdessä ”ulkopuolisten” vertaisten kanssa edesauttoi rakentavan keskusteluilmapiirin ylläpitämisessä.
Dialogi avuksi yhteisten ratkaisujen etsimisessä
Demo Finland fasilitoi opintomatkalla kosovolaisten ja suomalaisten nuorten välillä Erätauko-dialogin demokratian yhteydestä turvallisuuteen ja sosiaalisen median roolista demokratiassa. Erätauko-menetelmä luo edellytyksiä rakentavalle ja kunnioittavalle keskustelulle, jossa osallistujat kuuntelevat toistensa kokemuksia tasavertaisina. Erätauko-menetelmä on ollut jo pitkään käytössä Demokratia-akatemiassa, jossa Demo Finland on vahvistanut suomalaisten nuorisopoliitikkojen dialogitaitoja ja valmiuksia rakentavaan yhteistyöhön yli puoluerajojen.
“Oli huojentavaa huomata, että somessa ja mielenosoituksissa hyvin voimakkaasti toistensa puolueita vastaan olevat nuoret saattoivat kuitenkin heittää vitsiä ja kallistaa kuppia yhdessä”, totesi Akseli Ekola (vas.) matkan kohtaamisista.
Dialogin merkitystä pohti myös Enni Ervasti (sd.): ”Koen puolueiden välisen dialogin olevan edellytys demokratian aitoon toteutumiseen. Mikäli puolueet eivät edes yrittäisi ymmärtää toisiaan, edesauttaisi se kansan jakautumista toisiaan vastaan, ja tämän seuraukset voivat olla hyvinkin arvaamattomia. Dialogi sekä yksilöiden että puolueiden välillä lisää yhteiskunnallisen keskustelun moniäänisyyttä ja opettaa myös kompromissien tekemisen tärkeää taitoa.”
Toisen päivän työpajassa osallistujat keskittyivät määrittelemään keskeisiä esteitä ja ratkaisuja nuorten poliittiselle osallistumiselle. Puolueiden nuoret edustajat toivat esille puolueiden nuorisojärjestöjen vahvistamisen, naisten yhteiskunnallisen aseman ja demokratiakasvatuksen merkityksen.
Kahdesta erilaisesta kontekstista huolimatta haasteiden ja ratkaisujen pohtiminen yhdessä oli mielekästä: ”Oli mielenkiintoista huomata, että vaikka Kosovo ja Suomi ovat monella tapaa erilaisia, ovat monet nuorten poliittiseen osallistumiseen liittyvät ongelmat samansuuntaisia”, kommentoi Pinja Ahlqvist (kok.).
Tutustumista Kosovoon ja yli puoluerajojen
Opintomatkalla suomalaiset osallistujat tutustuivat myös Kosovon poliittiseen tilanteeseen demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien näkökulmasta. Delegaatio vieraili Suomen Pristinan-suurlähetystössä, jossa suurlähettiläs Matti Nissinen alusti Suomen ja Kosovon suhteista. Suomi kuuluu Kosovon tunnustaneisiin maihin, ja Kosovossa Suomi muistetaan erityisesti Martti Ahtisaaresta, joka toimi YK:n pääsihteerin erityisedustajana Kosovon asemaa koskevissa neuvotteluissa. Lisäksi opintomatkaan sisältyi vierailut EU:n erityisedustajan toimistossa, YK:n kehitysohjelmassa (UNDP) ja Etyjin missiossa.
Osallistujat kokivat Kosovon historiaan ja poliittiseen tilanteeseen perehtymisen sekä kosovolaisiin nuoriin poliitikkoihin ja heidän kulttuuriinsa tutustumisen antoisana. Opintomatka edisti myös dialogia ja yhteistyötä suomalaisten puoluetoimijoiden välillä, kun osallistujat pääsivät tutustumaan toisiinsa matkan aikana.
”Mielestäni koko Suomi-delegaatiolla oli todella hyvä yhteishenki! Virallisten tapaamisten jälkeen kiertelimme kaikki yhdessä ympäri Pristinaa ja pidimme huolen, että kukaan ei ikinä jäänyt jälkeen”, kuvasi Enni Ervasti.
Puoluerajat ylittävän yhteistyön ja dialogin vahvistaminen sekä kotimaassa että kansainvälisesti on ollut Demo Finlandin toiminnan kulmakivi alusta saakka. Dialogia edistetään erilaisissa koulutuksissa, online-tapaamisissa sekä delegaatiomatkoilla, joiden fokus on kansainvälisessä vertaisoppimisessa. Yhteiskunnallisen polarisaation vahvistuessa ja demokratian tilan heikentyessä sekä uusissa että vakiintuneissa demokratioissa puolueiden välisen dialogin tukeminen on entistä tärkeämpää.