Hyppää sisältöön

#kehityspoliitikot vaikuttajaohjelma kokosi nuoret poliitikot kehitysteemojen ympärille

Demo järjesti yhteistyössä UNDP:n Pohjoismaiden toimiston ja ulkoministeriön kanssa kehityspoliittisen vaikuttajaohjelman puolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen edustajille marras-joulukuun taitteessa neljättä kertaa.

Alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen avasi kehityspolitiikkaa Suomen näkökulmasta ulkoministeriössä torstaina toisena koulutuspäivänä

Nuoret poliitikot ovat tulevaisuuden poliittisia päättäjiä ja on tärkeää, että heidän päätöksensä pohjaavat tiedolle. Nelipäiväisessä ohjelmassa esiteltiinkin laaja-alaisesti kehityspolitiikkaa ja sen toimijoita eri näkökulmista. Erityisteemoiksi oli valittu demokratia, konfliktit ja pakolaisuus. Läpileikkaavina teemoina vaikuttajaohjelmassa olivat kestävän kehityksen tavoitteet (Agenda 2030), ihmisoikeudet ja ilmastonmuutos.

 

Torstaina iltapäivällä keskusteltiin yksityisen sektorin roolista kehityspolitiikassa – debatoimassa olivat Sonja Vartiala (Finnwatch), Jaakko Kangasniemi (Finnfund) ja Eeva Salmenpohja (Kesko). Keskustelun fasilitoi Niklas Kaskeala (Pelastakaa lapset).

Laajaan puhujakaartiin kuului niin ulkoministeriön, UNDP:n, kansalaisjärjestöjen, yritysten, akatemian kuin kansalaisjärjestöjen edustajia ja kansanedustajia.

YK:n nuorisodelegaatti Ilmi Salminen ja ulkoministerin rauhanvälityksen erityislähettiläs ja kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd) kertoivat nuorten ja naisten osallistumisen tärkeydestä rauhanprosesseissa

Työpajoissa keskityttiin pohtimaan muun muassa puolueiden mentoreiden avulla, miten kehityspolitiikka näkyy puolueiden ja niiden järjestöjen toiminnassa ja linjauksissa. Yli puoluerajojen pohdittiin työpajoissa, miten puolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöt voisivat vahvistaa toimintaansa kehityspolitiikan saralla ja päivitettiin rauhantyön strategiaa 2020-luvulle.

Työpajoissa pohdittiin puoluementoreiden avulla omissa työryhmissä, millaisia kehityspoliittisia toimijoita puolueet ovat ja miten kehityspolitiikka näkyy puolueiden linjauksissa ja dokumenteissa.

Vaikuttajaohjelma sai osallistujilta erinomaista palautetta ja se vahvisti nuorten poliitikkojen osaamista kehityspolitiikasta – myös kiinnostus kehityspolitiikan teemoihin kasvoi. Nuoret poliitikot kokivat palautteen mukaan muun muassa kokonaiskuvansa kehityspolitiikasta laajentuneen, saaneensa kattavaa ymmärrystä monimutkaisista teemoista ja eväitä poliittiseen keskusteluun.  He aikovat myös jatkaa keskusteluja ja tiedon levittämistä omissa puoluejärjestöissään.

Demon toiminnanjohtaja Anu Juvonen ja Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio esittelivät Demon toimintaa ja toimivan demokratian ja puolueiden merkitystä kehitykselle

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.