Suomen kestävän kehityksen toimikunta on yhteiskunnan eri aloja edustava vaikuttajafoorumi, joka edistää yhteistyötä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Demo Finlandin toiminnanjohtaja Gary Klaukka on yksi toimikunnan jäsenistä. Kestävän kehityksen toimikunnan tuore strategia vuosille 2022–2030 kokoaa keskeiset yhteiskunnan eri aloja koskettavat toimenpiteet, joilla Suomen on tarkoitus päästä YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman (Agenda2030) tavoitteisiin. Strategia pohjautuu helmikuussa hyväksyttyyn Agenda2030 -tiekarttaan.
Strategia sisältää kuusi muutosaluetta ja niihin liittyvät toimenpiteet sekä viisi läpileikkaavaa periaatetta. Lisäksi se käsittelee Suomen tukea Agenda2030:n toteutumiselle globaalisti. Hyvinvointi, terveys ja yhteiskunnallinen osallisuus -muutosalueella tunnistetaan sen merkitys, että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi sukupuolesta tai varallisuudesta riippumatta.
Osallisuus onkin tärkeää myös koko strategian toteuttamisen näkökulmasta. Strategian julkaisutilaisuudessa maanantaina 25.4. korostettiin sitä, että muutos kohti kestävämpää tulevaisuutta on tehtävä reilusti ja kaikki on pidettävä mukana. Koko yhteiskunnan osallistaminen ja heikommassa asemassa olevien huomioiminen kuuluvat myös strategian läpileikkaaviin periaatteisiin. Demokraattiset rakenteet ja vahva kansalaisyhteiskunta ovat avainasemassa siinä, että kestävää tulevaisuutta voidaan rakentaa kaikille reilulla tavalla ja että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon.
Kestävän kehityksen tavoitteita ei ole mahdollista saavuttaa globaalisti ilman demokratiaa. ”Vaikka demokratiaa ei ole mainittu tavoitteissa erikseen, se on edellytys Agenda2030:n toteutumiselle. Tutkimukset osoittavat, että demokratiat ovat parempia tarjoamaan julkisia palveluita, niillä on vahvempi kestävyys erilaisia kriisejä vastaan ja ne tekevät keskimäärin kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa. Demokratialla on myös vahva yhteys rauhaan ja ihmisoikeuksiin”, sanoo Gary Klaukka.
Suomessa on vahvat demokraattiset rakenteet, ja myös monien kestävän kehityksen tavoitteiden osalta Suomen tilanne on hyvä. Haasteita on kuitenkin erityisesti ympäristön tilaan ja kestävään kulutukseen liittyvissä tavoitteissa, totesi kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Sami Pirkkala julkaisutilausuudessa. Tilaisuuden panelistit olivat optimistisia myös niiden suhteen, sillä kestävyysajattelu on hyvin lyhyessä ajassa noussut yhteiskunnan eri alojen valtavirtaan. Ratkaisevaa Pirkkalan mukaan on myös se, miten strategian asioita saadaan uuden hallituksen ohjelmaan ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen.
Tutustu kestävän kehityksen toimikunnan strategiaan kokonaisuudessaan tästä (avautuu uuteen välilehteen).