Myanmarissa järjestetään yleisvaalit sunnuntaina 8.11. Kyseessä on Myanmarin toiset yleisvaalit sen jälkeen, kun maa on vuodesta 2011 lähtien alkanut palata asteittain siviilihallintoon. Vaalien järjestämistä on varjostanut synkkä koronatilanne, joka on huonontunut Myanmarissa syksyn aikana merkittävästi. Kun vielä elokuun puolivälissä vahvistettuja tartuntoja oli maassa joitain satoja, lokakuun lopussa tartuntojen määrä oli kasvanut jo yli 50 000:een. Vaalien siirtämisestä on keskusteltu laajalti, mutta vaalikomissio on päättänyt järjestää vaalit lainsäädännön edellyttämässä aikataulussa ja järjestänyt muun muassa ennakkoäänestysmahdollisuuksia sekä tehnyt varotoimenpiteitä koronaviruksen vuoksi.
Vaalikampanjointia on käyty pääsääntöisesti sosiaalisessa mediassa, kun koronatilanteen vuoksi asetetut kokoontumisrajoitukset ovat vaikeuttaneet perinteistä kampanjointia. Eri puolilla maata myös heikko turvallisuustilanne vaikuttaa vaaleihin, sillä useissa osavaltioissa on alueita, joilla äänestyspaikkoja ei pystytä järjestämään. Myanmar on etnisesti hyvin hajanainen. Useilla alueilla on edelleen käynnissä aseellisia konflikteja etnisten ryhmien ja armeijan välillä. Vaikka tavoitteena on järjestää vapaat ja rehelliset vaalit, muun muassa yllä mainitut haasteet voivat vaikeuttaa tätä.
Demo Finlandin ja hollantilaisen Netherlands Institute for Multiparty Democracyn (NIMD) perustamassa Myanmarin politiikkakoulussa (MySoP) vaaleihin on valmistauduttu järjestämällä koulutuksia ehdokkaille sekä esimerkiksi koulutuksia vaalilainsäädännöstä politiikkakoulun alumneille. Yli 200 politiikkakoulun alumnia 37 puolueesta, kuudesta eri osavaltiosta on ehdolla vaaleissa. Lisäksi osana EU:n tukemaa Step Democracy -hanketta politiikkakoulu on järjestänyt puolueille työpajoja politiikkalinjausten muodostamisesta. Keskeinen osa politiikkakoulun toimintaa on puolueiden ohjelmallisen työn tukeminen. Kattava poliittinen ohjelma ja selkeät poliittiset linjaukset ovat tärkeitä, jotta kansalaiset voivat tehdä perusteltuja valintoja vaaleissa sekä pitää puolueita tilivelvollisina.
MySoP toimii viidessä itäisessä osavaltiossa (Kayin, Kayah, Mon, Shan ja Tanintharyi) sekä Yangonin alueella. Koronaepidemian vuoksi politiikkakoulun koulutukset on pääosin pidetty verkon välityksellä, mutta tälle vuodelle suunniteltu toiminta on kuitenkin pystytty toteuttamaan. MySoP valmistelee parhaillaan loppuvuodesta järjestettävää koulutusta vaaleissa valituille parlamentaarikoille.