Hyppää sisältöön

MyDemocracy School -sovellus: Demokratiakoulutusta Myanmarissa uudella tavalla

Demo Finland on tukenut demokratiaa Myanmarissa yhteistyössä Netherlands Institute for Multiparty Democracyn (NIMD) kanssa vuodesta 2014 alkaen. Vuoden 2021 armeijan vallankaappaukseen asti suuri osa ohjelmasta oli demokratiakoulutusta. Politiikan eri toimijoille järjestettiin intensiivisiä koulutusjaksoja, jotka vähensivät vastakkainasettelua ja loivat osallistavampaa ja avoimempaa poliittista ilmapiiriä.  

Työ keskeytettiin vallankaappauksen jälkeen. Myanmar-tiimi alkoi kuitenkin etsiä uusia keinoja säilyttää ja edistää demokraattisia arvoja yhä vaikeammassa ympäristössä, ja yksi tämän työn tuloksista on MyDemocracy School -sovelluksen kehittäminen ja julkaisu. 

MyDemocracy School -sovelluksen tavoitteena on tukea politiikasta kiinnostuneita mutta siinä marginalisoituja ryhmiä tarjoamalla heille kattava työkalupakki, jonka avulla he voivat kerryttää tietoa ja taitoja demokraattisiin prosesseihin ja dialogiin osallistumiseksi. Sovellus on kaikkien ladattavissa Google Play ja Apple Store -sovelluskaupoissa, mutta erityisenä kohderyhmänä ovat Demo Finlandin ja NIMD:n aikaisempiin koulutuksiin osallistuneet alumnit.

Tavoitteena on tukea politiikasta kiinnostuneita tarjoamalla heille kattava työkalupakki, jonka avulla he voivat kerryttää tietoa ja taitoja demokraattisiin prosesseihin ja dialogiin osallistumiseksi.

MyDemocracy School on ilmainen ja vähän tiedonsiirtoa vaativa sovellus sekä verkkosivu. Käyttäjillä on rajoittamaton pääsy verkossa ja offline-tilassa interaktiiviseen sisältöön, jonka Demo Finlandin ja NIMD:n asiantuntijat ovat koonneet eri toimijoiden materiaaleista. NIMD Myanmar haluaa varmistaa, että demokratiakoulutus on milloin tahansa ja missä tahansa kenen tahansa siitä kiinnostuneen käytettävissä. Siksi sovelluksen kehittämisessä kohdeyleisöä ajatellen ensisijaista oli, että sisältöön pääsee käsiksi sekä verkossa että offline-tilassa. Sovelluksen sisällöt ovat käytössä sekä luettavassa että kuunneltavassa muodossa. Lisäksi sovelluksessa on toistaiseksi vain alumneille tarkoitettu foorumi, missä käyttäjät voivat keskustella anonyymisti sovelluksessa oppimistaan asioista. Sovelluksen sisällöt ja toiminnot ovat käytettävissä sekä burman kielellä että englanniksi. 

Sovelluksen ennakkojulkaisutilaisuuteen joulukuun alussa osallistui 36 politiikkakoulun alumnia. Tilaisuus ei ollut vain mahdollisuus NIMD Myanmarille esitellä sovellusta kohdekäyttäjille, vaan myös mahdollisuus alumniverkostolle saada uudelleen yhteys toisiinsa ja vahvistaa yhteistä sitoutumistaan demokraattisiin arvoihin polarisoituvassa ja monimutkaisessa poliittisessa kontekstissa. 

Tapahtumaan osallistuneet alumnit olivat hyvin innostuneita ja vaihtoivat kuulumisia sekä ajatuksia sovelluksen mahdollisuuksista kattavana oppimistyökaluna. Myanmarin ohjelman maajohtaja Htet Oo Wai kuvaili, että alumnien osallistuminen tilaisuuteen toi mieleen hyviä muistoja keskinäisestä oppimisesta ja dialogista Myanmarissa aikaisemmin järjestetyissä koulutuksissa. Tilaisuudessa osallistujille pidettiin tietovisa demokratian keskeisistä käsitteistä, ja eniten pisteitä saaneelle oli tiedossa palkinto. Julkaisutapahtumaan osallistuneet alumnit vastasivat myös sovellusta koskevaan kyselyyn erityisesti käyttäjien yksityisyyden ja turvallisuuden takaavista ominaisuuksista.

Demokratia tarvitsee demokraatteja.

Näillä kerättiin alustavaa palautetta, joka auttaa vielä alkuvaiheessa olevan sovelluksen kehittämisessä mahdollisimman hyödylliseksi työkaluksi potentiaalisille käyttäjille. Lisäksi ne ilahduttivat osallistujia, korostaen läheisten suhteiden säilyttämisen tärkeyttä niiden kanssa, jotka jatkavat työtä demokraattisten arvojen puolustamisen eteen vastoinkäymisistä huolimatta. 

Sovelluksen julkaisu on vasta alkua Myanmar-tiimin työlle uusien ja innovatiivisten tapojen kehittämisessä demokratiatiedon ja -taitojen vahvistamiseksi Myanmarissa. Demokratia tarvitsee demokraatteja, ja MyDemocracy School -sovellus tarjoaa demokratiakoulutusta helposti saatavassa muodossa niille, jotka sitä eniten tarvitsevat – missä he ovatkaan.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.