Hyppää sisältöön

Myanmarin politiikkakoulun alumniviikonloppu vuonna 2017.

Myanmar: Demokraattisten arvojen puolustamista konfliktin keskellä 

Viime vuonna, helmikuun 1. päivänä 2021 Myanmarin armeija syrjäytti vaaleilla valitun hallinnon, mikä pysäytti vuosikymmen aikaisemmin alkaneen demokratisoitumisprosessin. Vallankaappaus sai aikaan mielenosoituksia ympäri maata, kun ihmiset lähtivät kaduille ilmaisemaan tukensa demokratialle. 

Demo Finland järjesti yhteistyössä Netherlands Institute for Multiparty Democracyn (NIMD) kanssa vuosina 2014–2021 demokratiakoulutusta maassa Myanmarin politiikkakoulun kautta. Vallankaappauksen jälkeen NIMD Myanmarin tiimi on jatkuvasti arvioinut mahdollisuuksia jatkaa työskentelyä Myanmarissa. Erityisesti tiimi on pohtinut, miten jatkaa niiden nais-, nuoriso- ja etnisten johtajien tukemista, jotka johtavat aktiivisesti muutosta ja joilla voi olla keskeinen rooli vielä tulevaisuudessa. 

Demo Finlandin ja NIMD:n rahoittaman Power of Dialogue (POD) -ohjelman tavoitteena on antaa näille johtajille poliittista tietoa ja taitoja, jotta he voivat tehokkaasti vaikuttaa toimivan, liittovaltiomalliin perustuvan demokraattisen yhteiskunnan kehitykseen Myanmarin tulevaisuuden parhaaksi. 

Useiden kuukausien huolellisen suunnittelun jälkeen Myanmar-tiimi järjesti kesäkuussa ensimmäiset koulutukset vallankumouksen jälkeen. Viiden päivän mittaiseen, verkossa pidettyyn koulutukseen poliittisista ideologioista ja demokratian peruskäsitteistä osallistui 45 nuorta, naista ja etnistä johtajaa useista eri etnisiä ryhmiä edustavista puolueista. 

Uutta tarmoa demokratian edistämiselle 

Meitä inspiroi niiden yli 40 osallistujan rohkeus ja sitkeys, jotka olivat mukana demokratiakoulutuksissa äärimmäisestä poliittisesta sekasorrosta, epävarmuudesta ja henkilökohtaiseen turvallisuuteensa liittyvistä huolista huolimatta. Sosiaalinen ja psykologinen eristyneisyys, jotka jokainen osallistuja on kohdannut vallankaappauksen jälkeen, sekä kansakunnan yhteinen trauma olivat johtaneet monilla toivon ja motivaation menetykseen. Demokratiakoulutus, joka oli useimmille ensimmäinen koulutustapahtuma ylipäätään sitten vallankaappauksen, sai aikaan uutta intoa ja päättäväisyyttä niissä poliittisissa toimijoissa, joiden kanssa työskentelemme edistääksemme demokraattisia arvoja ja yhteiskuntaa Myanmarissa.

Tällaisena aikana, jolloin ihmisillä on vähän toivoa, tämä koulutus antoi minulle motivaatiota ja uutta päättäväisyyttä jatkaa yrittämistä ja löytää tapa rakentaa parempaa poliittista tulevaisuutta Myanmarille.

Yksi koulutuksen naispuolisista osallistujista

Sen sijaan, että valitamme valojen sammumisesta, poliitikkoina meidän tulee alkaa miettiä sitä, miten valot sytytetään uudelleen.

Etnisen puolueen johtajiin kuuluva osallistuja

Tämä positiivinen palaute osallistujilta on kannustanut Demo Finlandia ja NIMD Myanmaria edelleen tukemaan demokraattisia poliittisia toimijoita ja kasvattamaan heidän tietojaan ja taitojaan, jotta he voivat vaikuttaa Myanmarin paluuseen demokratiakehityksen tielle. 

Kohti tulevaa 

NIMD:n toiminnanjohtaja Thijs Berman puhui osallistujille demokratiakoulutuksen avauspäivänä:  ”Näissä vaikeissa olosuhteissa on tärkeämpää kuin koskaan ennen, että erilaiset poliittiset puolueet kokoontuvat yhdessä työstämään yhtenäistä visiota osallistavasta, kestävästä demokratiasta koko Myanmarille. [–] NIMD tulee jatkossakin käyttämään aikaa ja resursseja niiden poliittisten toimijoiden tukemiseen, jotka työskentelevät Myanmarin demokraattisen yhteiskunnan puolesta.” 

NIMD Myanmarin maajohtaja Htet Oo Wai pohti ensimmäisen demokratiakoulutuksen onnistumista. ”Investointia demokratian tukemiseen tarvitaan eniten silloin, kun demokratia ottaa takapakkia”, hän painotti. Tiimi odottaa innolla tulevan toiminnan suunnittelua, ja koulutus oli vain alkua sille, mitä NIMD Myanmar ja Demo Finland voivat tehdä demokraattisten toimijoiden osaamisen tukemiseksi Myanmarissa. Demokratiakoulutusten myönteinen vaikutus kumpuaa NIMD Myanmarin tiimin joustavuudesta löytää innovatiivisia tapoja jatkaa Myanmarin nuorten, naisten ja etnisten johtajien voimaannuttamista. 

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.