Hyppää sisältöön

Naisten tie päättäjiksi on Sambiassa kivinen

 

Sambiassa on meneillään politiikan supervuosi, sillä 11. elokuuta maa valitsee itselleen samaan aikaan uuden presidentin, kansanedustajat, kunnanvaltuutetut sekä pormestarit ja lisäksi äänestetään uuden perustuslain hyväksymisestä.

Elokuun vaalit ovat mahdollisuus myös Sambian naisille, joita on tällä hetkellä politiikassa huomattavan vähän. Vuoden 2011 vaaleissa valituista kunnanvaltuutetuista ainoastaan kuusi prosenttia on naisia.

Tänä vuonna toiveet olivat korkealla ennen kuin uudet lakimuutokset astuivat voimaan tammikuussa. Yksi uusista vaatimuksista vaalien suhteen on, että jokaisella ehdokkaalla tulee olla todistus 12 vuoden koulutuksesta. Sambiassa vain harva on saanut mahdollisuuden tähän, erityisesti maaseudulla kouluvuodet ovat monella jääneet vähiin.

Toinen suuri ongelma ehdokkaiksi haluaville naisille on entistä korkeammat rekisteröintimaksut, jotka maan vaalikomissio perii. Maksut yli kymmenkertaistuivat aiemmista vaaleista ja vastaavat nyt 100 – 200 euroa. Nämä maksut ovat monelle kunnanvaltuutetuksi haluavalle mahdottomia, kun pottiin lisätään vielä puolueen perimät maksut puhumattakaan kampanjointiin tarvittavista rahoista.

Kolmas este naisten ehdokkaaksi asettumiselle on vaaliväkivalta. Monet vaaleissa mukana olleet naiset kertovat kokevansa häirintää ja syrjintää. Naisten mukaan johtavat miehet haluavat pitää kiinni valta-asemistaan ja pelkäävät, että naiset alkaisivat tehdä vallassa olevien miesten etujen vastaista politiikkaa.

Esteistä huolimatta Demon kumppanijärjestö Zambia National Women’s Lobby (ZNWL) ja sen noin 7000 jäsentä tekevät jatkuvaa työtä tilanteen muuttamiseksi ja edistävät uudenlaista, tasa-arvoisempaa ajattelua. Järjestö yrittää saada puolueita ottamaan enemmän naisia mukaan toimintaansa ja johtopaikoille sekä kouluttaa politiikkaan pyrkiviä naisia ympäri maata. Demon kanssa tätä työtä tehdään viidessä maan piirikunnassa.

Eva Biaudet osallistui kunnanvaltuutetuiksi pyrkivien naisten koulutukseen

Eva Biaudet osallistui kunnanvaltuutetuiksi pyrkivien naisten koulutukseen

Demon puheenjohtaja Eva Biaudet osallistui toukokuussa yhteen monista koulutuksista Kabwen piirikunnassa, Sambian keskisessä provinssissa. Biaudet kertoi omista kokemuksistaan uransa alkuvaiheilta ja siitä, kuinka yhteistyö eri puolueista tulevien naisten kanssa on auttanut monien naisia koskevien esteiden ylittämistä suomalaisessa politiikassa.

Nämä esteet ovat yllättävän samanlaisia, maasta ja ajasta riippumatta: vähättely, rahankeruun vaikeus, lähipiirin puuttuva tuki ja joskus jopa muiden naisten kielteiset asenteet. Biaudet rohkaisi koulutukseen osallistuneita naisia luottamaan itseensä. Hän korosti, että ehdokkaaksi pyrkiminen on jo itsessään rohkea teko ja juuri rohkeita naisia tarvitaan, jotta yhteiskuntia voi muuttaa tasa-arvoisempaan suuntaan.

Yksi kolmestakymmenestä osallistujasta, Susan M. Palale Bwachan vaalipiiristä, pyrkii UPND-puolueen ehdokkaaksi, koska haluaa puuttua ongelmiin, joita hän kohtaa ympäristössään päivittäin. ”Olen sosiaalityöntekijä ja näen köyhyyttä, sairauksia, huonoa infrastruktuuria ja esimerkiksi huonoja poliisipalveluita alueellani jatkuvasti”, Palale kertoi.

Hän osallistui ZNWL:n koulutukseen ensimmäistä kertaa ja huomasi, että puoluerajat ylittävä yhteistyö on erittäin tärkeää. ”Naiset kohtaavat usein samoja ongelmia riippumatta siitä, mikä heidän taustansa tai kokemuksensa politiikassa on. Yhteistyötä ei tarvita ainoastaan naispoliitikkojen, vaan kaikkien naisten välille. Siksi naisten pitäisi myös äänestää naisia”, selitti Palale.

Susan M. Palale kehotti naisia äänestämään vaaleissa naisehdokkaita

Susan M. Palale kehotti naisia äänestämään vaaleissa naisehdokkaita

Patriotic Front -puoluetta edustava Doreen Mambwe Kabwen keskisestä vaalipiiristä kertoi, että ZNWL:n tarjoama kokoontumismahdollisuus ja koulutus antoivat hänelle paljon tärkeää vertaistukea. Hän sanoi ymmärtäneensä keskustelujen pohjalta, että häirintä ja syrjintä, jota naiset kohtaavat jopa oman puolueensa sisällä on yhteistä lähes kaikille naispoliitikoille.

”On todella tärkeää, että naiset kertovat näistä kokemuksista toisilleen ja miettivät, kuinka asetetuista rajoitteista huolimatta he voivat jatkaa työtään omien tavoitteidensa edistämiseksi. Haluan sanoa kaikille Sambian naisille, että äänestämällä naista saatte johtajia, jotka ovat tottuneita järjestämään ja hallitsemaan asioita ja ymmärtävät ongelmianne paremmin kuin yksikään mies”, sanoi Mambwe.

Doreen Mabwe korosti vertaistuen merkitystä politiikassa

Doreen Mambwe korosti vertaistuen merkitystä politiikassa

ZNWL jatkaa koulutuksiaan kesän aikana niiden naisten kanssa, jotka lopulta valitaan ehdokkaiksi. ”Elokuun jälkeen – tuloksesta riippumatta – jatkamme työtämme vahvojen, sitoutuneiden ja itsevarmojen naispoliitikkojen kasvattamiseksi, jotta he voivat edistää tasa-arvoa ja sukupuolioikeuksia maassamme”, kertoi ZNWL:n toiminnanjohtaja Juliet Chibuta.

Zambia National Women’s Lobby juhlii tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan sukupuolten tasa-arvon edistämisessä. ZNWL on sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, jonka yhtenä tavoitteena on naisten tasa-arvoinen osallistuminen ja edustus päätöksenteossa.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.