Hyppää sisältöön

Puolueiden vuoropuhelu vahvistuu Tunisiassa

 

Tunisian arabikeväästä alkanut demokratiakehitys saavutti viime syksynä upean tunnustuksen, kun kansallisen vuoropuhelun kvartetti palkittiin rauhan Nobel-palkinnolla. Kansalliseen dialogiin osallistuneita poliitikkoja on ollut myös Demon ja sen kumppaneiden perustaman Tunisian politiikkakoulun kursseilla.

Etenkin arabikevättä seuranneina vuosina puolueiden välillä oli useita kiistoja ja kriisejä, jotka uhkasivat demokratiakehityksen jatkumista. Nyt luottamus vuoropuheluun on kuitenkin kasvanut, mistä saatiin uusi osoitus, kun kaikki yli kolmen kansanedustajan puolueet perustivat yhdessä Tunisian politiikkakoulun puitteissa pysyvän yhteistyö- ja keskustelufoorumin.

Puolueiden nimittämät foorumin jäsenet kokoontuivat ensimmäistä kertaa huhtikuun puolessa välissä. Tarkoituksena on luoda neutraali ja päätöksenteon paineesta vapaa areena, jossa puolueet voivat käsitellä itse valitsemiansa, tulevaisuuden ja demokratisoitumisen kannalta tärkeitä aiheita.

Osallistujien mukaan vapaata ajatuksenvaihtoa tarvitaan, jotta puolueet ja niiden jäsenet pystyvät vankistamaan keskinäisiä suhteitaan, löytämään mahdollisia kiistakysymyksiä ja etsimään yhteistä kosketuspintaa niitä koskien. Tunisia on ainoana arabikevään kokeneista maista pysynyt demokratian tiellä, mutta ratkaistavana on kysymyksiä esimerkiksi taloustilanteeseen, terrorismiin ja nuorten näköalattomuuteen liittyen.

Foorumissa asioita käsitellään luottamuksellisesti, mikä antaa mahdollisuuden puhua sensitiivisistäkin aiheista. ”Yhteinen foorumi antaa mahdollisuuden nähdä pintaa syvemmälle. Se auttaa ymmärtämään, että on paljon asioita, joista olemme loppujen lopuksi lähes samaa mieltä, vaikka luulemme toisin”, kommentoi ensimmäiseen tapaamiseen osallistunut poliitikko.

Lue lisää Tunisian politiikkakoulusta.

 

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.