Hyppää sisältöön

Päivi Räsänen esitteli suomalaista tasa-arvokokemusta

 

Euroopan komission ja UN Womenin tuella perustettu arabimaiden naiskansanedustajien verkosto ”Ra’edat” (pioneerit) järjesti ensimmäisen korkean tason seminaarinsa Marokon Rabatissa 9­.–10. helmikuuta. Paikalla oli verkostoon kuuluvien arabimaiden naiskansanedustajien lisäksi parlamentaarikkoja Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, Euroopasta ja Etelä-Amerikasta, kansainvälisten järjestöjen edustajia sekä runsaasti tiedotusvälineitä.

Seminaaripäivien aikana keskusteltiin naispoliitikkojen kohtaamista kulttuurisista, teknisistä ja lainsäädännöllisistä haasteista, jotka tällä hetkellä estävät naisia ottamasta heille kuuluvaa tilaa arabimaiden politiikassa. Esille nostettiin muun muassa vaalijärjestelmät, kiintiöiden uhat ja mahdollisuudet, verkostojen merkitys sekä median rooli naisten tasa-arvoisen aseman edistämisessä.

Suomesta seminaariin osallistui kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen, joka puheenvuorossaan esitteli omaa kokemustaan ja Suomen esimerkkiä tasa-arvon edistämisestä politiikassa. Räsänen korosti naispoliitikkojen ja heidän yhteisten verkostojensa tekemää arvokasta työtä sellaisten lakien ja käytäntöjen eteen, jotka ovat mahdollistaneet naisten tasa-arvoisen osallistumisen politiikkaan.

Räsänen myös korosti tasa-arvon ja kehityksen suhdetta toteamalla, että ”tasa-arvo on yksi tärkeä tekijä siinä, että Suomi kehittyi nopeasti köyhästä, maatalousvaltaisesta maasta moderniksi hyvinvointiyhteiskunnaksi”.

Demon tuottama opas naisten poliittisen osaamisen vahvistamisesta ja naisten puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä esiteltiin seminaarissa verkoston jordanialaisen puheenjohtaja, Rula Al-Hroobin toimesta.

Arabimaissa naisten osuus kansanedustajista oli vuonna 2004 ainoastaan neljä prosenttia. Reilussa vuosikymmenessä osuus on noussut noin 18 prosenttiin, lähelle maailmanlaajuista parlamenttien noin 22 prosentin keskiarvoa. Verkoston tarkoituksena on jakaa hyviä käytäntöjä alueen parlamentaarikkojen välillä ja tarjota vertaistukea poliittisen tasa-arvon puolesta työtä tekeville kansanedustajille ja muille poliitikoille.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.